Btw en douane - waarom kiezen als je het ook allebei kan doen?

Keuzestress. Wat kan ik later met mijn Master Indirecte Belastingen doen? Ga ik meer de btw-kant op of kies ik toch voor douane? De keuzestress is herkenbaar. De wedervraag die ik jou dan wil stellen is: waarom zou je kiezen als je het ook allebei kan doen?

Juist met de huidige btw e-commerceregels is kennis van zowel btw- als douanewetgeving van belang, bijvoorbeeld bij retouren. Erg gemakkelijk kunnen consumenten online aankopen doen en – wanneer de aankoop toch niet in de smaak valt – deze met hetzelfde gemak weer retourneren. Bij ondernemers leidt dit gemak vaak toch tot een bittere nasmaak. Niet alleen omdat de kosten van retourzendingen groot zijn en het de vraag is of retour gezonden producten nog verkoopbaar zijn. Ook de btw- en douanekant zorgt voor een bittere nasmaak, met name bij wat duurdere producten. Natuurlijk speelt de douane pas een rol als de goederen van buiten de EU komen, maar sinds de Brexit is dit dichterbij dan ooit. Wanneer geen gebruik kan worden gemaakt van de invoervrijstellingen zijn douanerechten en invoer-btw verschuldigd. En verkopers nemen deze belastingen vaak voor hun rekening om de consument te ontlasten. Maar bij een retourzending blijft de verkoper vervolgens zitten met de kosten van verzending en de reeds betaalde douanerechten en invoer-btw. Een bittere nasmaak dus.

Met de Master Indirecte Belastingen op zak, ben jij zeker niet machteloos. Je hebt de kennis in huis om zowel de btw- als de douanekant bij bijvoorbeeld retourzendingen in kaart te brengen. Zo zijn er mogelijkheden tot terugbetaling als sprake is van retourgoederen. Maar omdat aan retouren zowel een btw- als douanekant zit, is het belangrijk van beide kanten op de hoogte te zijn. Dus waarom zou je kiezen tussen btw en douane als je het ook allebei kunt doen? Maar wees gerust; wat je ook kiest, met de Master Indirecte Belastingen aan de Erasmus Universiteit zit je altijd goed!

Mr. Anne Janssen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen