ea.
Familieportret

Verbonden: Karina (35) en Cock Raaijmakers (67)

Interview in ea.

TEKST: Marjolein Stormezand
FOTO: © Antim Photography

Foto’s mogen niet gebruikt worden tenzij na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever van ea. magazine.

Karina (directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit) en Cock Raaijmakers (zelfstandig opleider en adviseur) zijn duidelijk dochter en vader. Hij: trots op zijn oudste kind, zij: respect-en liefdevol naar haar vader toe. Aan de keukentafel van het gezin Karina Raaijmakers in Rotterdam-Zuid vertellen de familieleden over hun tijd op de Erasmus Universiteit.


Cock Raaijmakers ging in 1973 naar de Erasmus Universiteit om economie te studeren. ‘Een gedegen opleiding, waar ik verschillende kanten mee op kon.’ Tijdens zijn studie kluste hij bij als docent en na het halen van zijn diploma werd hij directeur van de gemeentelijke economische school in Dordrecht (nu het Da Vinci College). Vanaf 1993 adviseerde hij scholen over de nieuwe bekostigingsstructuur die door de schaalvergroting van het onderwijs nodig was. Inmiddels heeft Cock de pensioenleeftijd bereikt, maar aan stoppen denkt hij niet. Want werken, dat is gewoon leuk, betaald of onbetaald. Zo hij helpt hij bijvoorbeeld leerlingen in Oud-Charlois met het opstellen van een bedrijfsplan.

‘Dat je met economie alle kanten op kon, zoals mijn vader enthousiast vertelde, sprak me aan.’

Zijn dochter studeerde ook economie. ‘Dat je daar alle kanten mee op kon, zoals mijn vader enthousiast vertelde, sprak me aan.’ Ze studeerde daarnaast ook rechten. Karina: ‘Ik merkte dat het kon, dus toen heb ik er ook alles aan gedaan om twee studies af te ronden.’ In 2007 heeft ze beide studies cum laude afgerond. Al tijdens haar studie werkte ze twintig uur in de week als student-assistent.


Nog steeds voelt zij zich aan de universiteit verbonden, mede doordat ze gastcolleges geeft op de juridische faculteit. Net als haar vader geeft ze op een natuurlijke manier les en vindt ze het prettig om voor de klas te staan. Cock neemt wel eens plaats in de collegebanken als zijn dochter doceert. Met bewondering kijkt hij dan naar hoe ze moeiteloos een groep studenten weet te boeien.