'Wij kunnen niet zonder de natuur'

Erasmus & you

Interview in ea.

TEKST: Carien van der Wal
FOTO’S: © Antim Photography

Adit Ram

Als de natuur de kans niet krijgt zichzelf te herstellen, laten we dan tenminste een handje helpen, stelt Adit Ram. Zijn initiatief Tree to Be heeft de hele wereld als werkterrein.


Als kind zit het er al in, maatschappelijk bewust zijn. En ook tijdens zijn studie vormt duurzaamheid de rode draad. Hij schrijft zijn afstudeerscriptie bij een windenergiebedrijf en tot aan de oprichting van Tree to Be, een beweging met respect voor de natuur als uitgangspunt, werkt Adit Ram als marktonderzoeker bij Schiphol met als belangrijkste taak het verbeteren van de klanttevredenheid. Adit werkte ook voor Face the Future, als conceptontwikkelaar. Face the Future is gericht op herstel van ecosystemen, met bosherstel als specialisatie. Zijn werk voor Face the Future inspireerde hem tot het Bhopal-concept: een concept om de snelgroeiende Indiase stad Bhopal te verduurzamen, waarbij een aantal centrale duurzaamheidsvraagstukken op een integrale manier worden aangepakt. Dit concept is ingegeven door de chemische ramp van ongekende omvang die in 1984 in de stad plaatsvond. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar voor mens, dier en natuur en ook de juridische strijd is nog altijd gaande. En omdat het lastig is zo’n project alleen te trekken, is Adit in gesprek bij Institute for Housing and Urban Development Studies. Daardoor wordt het duurzaamheidsconcept naar een hoger plan getild en kan er samen met Indiase studenten worden gewerkt aan het bedenken van oplossingen.

Omgekeerde wereld

De focus bij Tree to Be ligt op bomen, omdat die een cruciale rol spelen in het klimaat en de leefomgeving. ‘Ons doel is om 2 miljard hectare aan gedegradeerde (woestijn)grond, ontstaan door niet-duurzame landbouw, ontbossing en gebruik van chemicaliën, te herstellen. Momenteel biedt Tree to Be de mogelijkheid om bij te dragen op locaties als Oeganda, Maleisië, en sinds kort ook het Groningse Siddeburen.’

Simpel: plant een boom

Rams uitdaging is mensen bewust te maken van het belang van ecosysteemherstel en het niet bij praten alleen te laten, maar juist tot actie over te gaan. ‘Het klimaatprobleem is vooral een communicatieprobleem, want de oplossingen, die zijn er. Beschouw haar niet als iets vanzelfsprekends, maar omarm de natuur als een gelijke. Tegen iedereen die een steentje wil bijdragen aan een groenere wereld en direct iets wil doen voor het klimaat zeg ik: plant een boom. Dat kan ook in de bebouwde omgeving, in de vorm van een minibos,’ legt hij uit.

Leefbaarheid

Daarbij wordt door lokale boomsoorten aan te planten binnen tien jaar een volwaardig bos ontwikkeld, iets wat normaal honderd jaar duurt. ‘Bomen zijn de simpelste en meest effectieve manier om de klimaatverandering tegen te gaan. En ze zorgen voor een leefbare omgeving voor mens en dier. Zie ze niet als kapitaal, maar bedenk: de natuur is niet van ons afhankelijk, het is andersom. Nature carries on, with or without us.

www.treetobe.nl

  • Naam: Adit Ram

    Leeftijd: 33

    Studie: Rotterdam School of Management, Erasmus University, specialisatie innovatiemanagement

    Bedrijf: Tree to Be

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen