FAQ en tips EUR Connect

   • Zoeken naar mentoren of mensen die een mentor nodig hebben. Gebruik het doorzoekbare adresbestand van professionals en neem via de site rechtstreeks contact op met behulp van de communicatietools.
   • Advies vragen of geven via een berichtenbord.
   • Alumni kunnen zoeken naar vacatures die zijn gepost door de EUR-community.
   • Een kalender bekijken van netwerkevenementen en evenementen voor professionele ontwikkeling.
   • Contact onderhouden met vakgenoten.
   • En meer!
  • EUR Connect is speciaal bedoeld voor de EUR-community. Via sites als LinkedIn kun je breed netwerken, maar met EUR Connect krijg je exclusieve, gerichte toegang tot het unieke EUR-netwerk. De alumni van de Erasmus Universiteit vormen een brede community van toonaangevende academici in het bedrijfsleven en de maatschappij. Ze kunnen zich overal ter wereld bevinden en in vrijwel elke soort onderneming of instantie.

   EUR Connect is ook een waardevolle aanvulling op je LinkedIn-account en je kunt je LinkedIn-gegevens importeren in EUR Connect.

   EUR Connect is zowel een eerste, belangrijke stap om de expertise en het talent van de EUR-community te benutten, als een manier om je professionele ontwikkeling te verbreden in combinatie met LinkedIn.

  • Alle studenten en alumni krijgen toegang tot de site, evenals EUR-medewerkers en andere relaties die zich bij het EUR-netwerk willen aansluiten ter ondersteuning van professionele ontwikkeling.

  • Alumni en mentoren kunnen hun professionele en educatieve expertise op verschillende manieren delen:

   • Anderen voorstellen aan hun connecties.
   • Deuren openen op hun werkplek.
   • Industriespecifieke vragen beantwoorden.
   • Advies geven en met anderen hun carrièrepad bespreken.
   • Studentengroepen toespreken of deel uitmaken van een panel.
   • Studenten uitnodigen mee te lopen op hun werkplek of deel te nemen aan een zomerstage.
   • En meer!
  • Ja, de website is wachtwoordbeveiligd. Je kunt je aanmelden met je e-mailadres of met je LinkedIn- of Facebook-account. 

  • Als je je wachtwoord bent vergeten, klik je op de link ‘forgotten your password’ (wachtwoord vergeten) om een nieuw wachtwoord in te stellen. Als je zeker weet dat je gebruikersnaam en wachtwoord correct zijn, heb je misschien het e-mailadres gewijzigd dat aan het systeem is gekoppeld. Als je in je profiel je e-mailadres wijzigt, kan dat van invloed zijn op je inloggegevens. Neem voor hulp contact op met support@eurconnect.nl. 

  • Zoals alle elektronische systemen vertoont ook EUR Connect soms problemen. Als je een foutmelding krijgt, stuur dan een e-mail naar support@eurconnect.nl, dan gaan we ermee aan de slag.

  • Stuur een e-mail naar alumni@eur.nl

  • Heb je belangstelling voor de professionele en persoonlijke ontwikkeling van anderen? En wil je iets terugdoen voor de EUR-community? Dan is het mentorschap misschien iets voor jou.

   Als EUR-mentor ben je een gids en hulpbron. Door het delen van je studie- en werkervaring wijs je studenten de weg naar succes binnen de EUR en daarbuiten. Je kunt zo veel of zo weinig bijdragen als je wilt, en waar en wanneer je wilt. Hoeveel tijd je in het programma steekt, bepaal je helemaal zelf. 

   Als EUR-mentor vervul je verschillende rollen, waaronder:

   • Motivator: toont zijn of haar geloof en vertrouwen in de capaciteiten van degene die wordt begeleid en moedigt hem of haar aan nieuwe dingen te proberen.
   • Hulpbron: onderwijst en adviseert de student over het leggen van professionele contacten en brengt de student in aanraking met nieuwe mensen, plaatsen of ideeën.
   • Supporter: stimuleert een open en eerlijke dialoog; luistert naar en reageert op de behoeften van de student.
   • Coach: helpt de student realistische en betekenisvolle doelen te stellen en die te behalen.
  • Nadat je een mentoraanvraag hebt geaccepteerd, kun je van de student een bericht ontvangen. Zorg dat je de actuele behoeften en prioriteiten van je student begrijpt. Focus op wat de student vraagt/waarom de student jou om hulp vraagt. 

  • Geef je mening in plaats van te zeggen wat de student moet doen. Speel samen met je mentorstudent met ideeën. Let erop dat je je gedachten en feedback uitspreekt in plaats van dat je je mentorstudent rechtstreekse opdrachten geeft. Wijs de weg, maar laat hem of haar zelf de volgende stap kiezen. Op die manier is het waarschijnlijker dat je mentorstudent doorzet en volhoudt.


  • Wijs je mentorstudent op eventuele fouten. Misschien ben je de eerste die zegt dat hij of zij iets verkeerd doet. 

  • Wanneer de student het gevoel heeft dat je het waardeert als hij of zij contact opneemt, blijft de mentorrelatie vaak langer in stand. Nodig je mentorstudent aan het einde van jullie gesprek uit om contact te houden. Als je weet dat hij of zij aan een project werkt of binnenkort een gesprek heeft of een besluit moet nemen, neem dan contact op en vraag hoe het is gegaan. Stuur tijdens examenperiodes een succesbericht en misschien een studietip om zijn of haar vertrouwen een boost te geven. Dit biedt veel mogelijkheden voor opvolgende mentorgesprekken. Je mentorstudent leert hier ook van hoe je contacten opvolgt en relaties opbouwt.

  • Studenten kunnen van je leren hoe professioneel gedrag eruit ziet. Laat ze aan de hand van je eigen schriftelijke berichten zien wat een correcte zakelijke correspondentie is. Laat ze zien hoe belangrijk het is je aan je beloften en afspraken te houden en voorkom waar mogelijk dat je een afspraak moet afzeggen of dat je te laat komt.

  • In de meeste situaties heb je genoeg aan je eigen ervaring. We verwachten echter niet dat je alle vragen van je student zult kunnen beantwoorden. Voor carrièregerelateerde hulpbronnen kun je gebruikmaken van en studenten verwijzen naar de EUR-website: https://www.eur.nl/essc/. De EUR voorziet in een breed scala aan services om studenten te helpen academische en persoonlijke successen te behalen en we kunnen je informatie verstrekken voor de studenten die je begeleidt.

  • Banen en stages zijn weliswaar mogelijke resultaten van mentorschap en netwerken, maar er wordt niet van je verwacht dat je hierin voorziet. Studenten kunnen je vragen om een informatiegesprek. Als een student je daadwerkelijk om een baan vraagt, laat je weten dat je hem of haar daar niet aan kunt helpen. Je kunt, als je wilt, aanbieden iets te vertellen over het bedrijf waarbij je werkzaam bent of meer inzicht geven in de werving- en selectieprocedure ervan.

  • Als je een meer formele vorm van begeleiding zoekt in de vorm van een mentor, klik je aan de rechterkant van een profielpagina op 'Request Mentorship' (Mentorschap aanvragen). Je moet in je aanvraag een persoonlijk bericht opnemen dat je kunt baseren op de sjablonen daaronder.

   Houd er rekening mee dat begeleiding door een mentor geen kant-en-klaarpakket is. Je kunt bijvoorbeeld een alumnus vragen je mentor te worden omdat je meer wilt weten over werken in het buitenland, of om je te helpen met het uitpakken van het aanvraagformulier en met de selectieprocedure voor de opleiding geneeskunde of een graduate school. Of misschien wil je meer informatie over een bepaalde industrie of functie. De mentorrelatie is gebaseerd op jouw behoeften en op de beschikbaarheid van je mentor.

   Als je geen formele mentor zoekt, kun je ook gewoon een bericht sturen aan een alumnus waarin je hem of haar om specifiek advies vraagt.

  • Het opvolgen van het contact met je connectie(s) is het belangrijkste onderdeel van het gebruik van EUR Connect. Als je geen reactie krijgt, stuur je je adviesaanvraag naar de volgende alumnus. 

   Stel eerst vast of er punten van overeenkomst zijn tussen jou en je potentiële connectie en/of mentor

   Voorbeelden zijn: Erasmus Universiteit Rotterdam, major, geografische locatie (Komen jullie uit dezelfde omgeving? Hebben jullie daar familie/vrienden?), gedeelde interesses, leiderschap studentenvereniging, eerdere stage, relevante studieprojecten of belangstelling voor de functie van een mentor en/of de organisatie waarin de mentor werkzaam is.

   Voeg altijd een vraag toe - verstuur geen open-einde-bericht

   Denk eraan: je vraagt een mentor om advies, niet om een stage of baan. 
   Maak dus duidelijk wat je wilt met deze aanvraag. Hier zijn een paar mogelijkheden (dit is geen volledige lijst, je kunt aanpassingen doen op basis van je behoeften):

   • Contact leggen via telefoon/e-mail/persoonlijke ontmoeting
   • Worden voorgesteld aan contacten binnen de industrie
   • Advies krijgen over carrièregerelateerde onderwerpen, zoals functies, organisatiecultuur, industriespecifieke informatie (bijvoorbeeld gebruikelijk carrièrepad of training), graduate school (dat wil zeggen dat je informatie vraagt over het graduate school-programma dat je connectie heeft gevolgd en hoe je je daarvoor kunt aanmelden).
  • Bereid je voor, wees bondig en respecteer de tijd van het community-lid. Houd er rekening mee dat je mentor tijd voor je heeft vrijgemaakt in een druk rooster. We geven je hier een paar vragen die je zou kunnen gebruiken en aanpassen voor je gesprek. Bereid vijf tot tien vragen voor en realiseer je dat je misschien niet de gelegenheid krijgt ze allemaal te stellen. Laat het gesprek zijn natuurlijke loop nemen en vertrouw op de vragen, mocht je die nodig hebben. 

   Stuur na het gesprek een bedankje via EUR Connect (of via e-mail, als je over contactgegevens beschikt buiten het systeem). 

  • Dat ligt aan jou. Als je nog onbeantwoorde vragen hebt, stel je die (maar nogmaals, wees je bewust van de tijd). Als de betreffende persoon aanbiedt je in contact te brengen met mensen buiten EUR Connect, volg je dat aanbod op. Als je goed nieuws of relevante informatie hebt om te delen, neem dan zeker weer contact op. Denk eraan, netwerken is tweerichtingsverkeer; neem niet alleen contact op als je om een gunst wilt vragen.

  • Misschien. Het berichtenbord kan effectief zijn als je breed aandacht wilt vragen voor een verzoek of een kans. Als je onderzoek doet naar een vakgebied of functie doe je er goed aan ook mogelijke individuele connecties te identificeren om het contact voor jou en de alumnus persoonlijker te maken. 

   Het komt er in het kort gezegd op neer dat het niet de verantwoordelijkheid is van de gebruikers van EUR Connect om rechtstreeks op je bericht op het berichtenbord te reageren. Als je deze weg volgt, moet je je bericht posten en vervolgens zelf contact opnemen met de mensen die erop reageren.

  • Als je een mentor zoekt, zijn alumni, medewerkers en andere relaties van de EUR bijzonder waardevolle hulpbronnen. De gebruikers van EUR Connect hebben zich actief aangemeld om studenten te helpen. Afhankelijk van de industrie waar je belangstelling voor hebt, kun je ook buiten EUR Connect mentoren zoeken die je helpen inzicht te krijgen in een bepaald vakgebied of een bepaalde organisatie. 

   Het bijwonen van (live) evenementen is een van de beste manieren om nieuwe mensen te ontmoeten. De EUR host evenementen op campussen om studenten en alumni met elkaar in contact te brengen. LinkedIn en EUR Connect zijn uitstekende tools. Ze vormen echter een aanvulling en zijn zeker geen vervanging van het actief bijwonen van evenementen en persoonlijk netwerken.