Wees actief, ga er op uit! Word lid van commissies, studeer in het buitenland, bereis de wereld, heb een bijbaantje, doe vrijwilligerswerk: Alles draagt bij aan opdoen van ervaring.
Onthoud dat (werk)ervaring erg wordt gewaardeerd door een toekomstig werkgever. Activiteiten uitproberen kan je tevens helpen meer richting te geven aan de carrière die jij voor ogen hebt. Hieronder vind je meerdere suggesties hoe je meer ervaring op kan doen binnen en buiten je opleiding.
Door onderstaande tips toe te passen, haal je het meest uit je opleiding!
Veel programma’s geven je de mogelijkheid om een aantal vakken vrij in te vullen. Deze vakken kunnen je de mogelijkheid geven om je te specialiseren in een onderwerp of om je kennis te verbreden. Bij het kiezen van een vak raden we je aan bewust na te denken waarom je het vak wel of niet zou willen volgen. De volgende vragen kunnen je helpen bij het maken van een keuze:
- Zal het je kennis verbreden en dus je kans op een baan vergroten?
- Helpt het je juist door je te verdiepen in één onderwerp waardoor je uiteindelijk makkelijker een specialisme kan kiezen in je beroepenveld?
- Maar bovenal: ben je geïnteresseerd in het vak? Wanneer je een vak ècht leuk vindt zal je er harder voor werken en zal je dus meer uit het vak halen.
Wanneer je een groepsopdracht moet doen voor een vak, neem/houd dan de volgende punten in je achterhoofd zodat je zoveel mogelijk uit dit project haalt:
- Is de groepsopdracht verbonden aan een organisatie? Van welk bedrijf zou je meer willen weten?
- Vorm een team met verschillende mensen, hierdoor zal je, je samenwerkvaardigheden ontwikkelen. Wanneer je team uit studenten met verschillende nationaliteiten/culturen bestaat, ontwikkel je ook je cross-culturele vaardigheden. Je leert niet alleen van anderen, in groepsverband leer je ook jezelf beter kennen. Welke positie neem jij bijvoorbeeld van nature in (ben jij hier al benieuwd naar, doe eens een teamrollen-test) Onthoud dat teamwork een belangrijk onderdeel is van veel banen en organisaties. Deze kennis over jezelf en de ontwikkelde vaardigheden zijn erg waardevol tijdens je sollicitatieproces en toekomstige werkzaamheden.
Een minor geeft je de mogelijkheid om je bachelorprogramma vorm te geven. Je kan je een blok lang verdiepen in één specifiek thema. Je bent hierbij vrij om een minor te volgen aan een andere faculteit, universiteit of zelfs in een ander land. Het is een manier om je interesse in een bepaalde discipline of onderwerp verder vorm te geven. Soms is het volgen van een bepaalde minor in je bachelor een verplichte eis bij het aanmelden voor een master. In de ruimte van je minor kan je soms ook een stage doen. Bij het kiezen van een minor kan je jezelf dezelfde vragen stellen als tijdens het kiezen van keuzevakken.
Studeren in het buitenland is om meerdere redenen een belangrijke leerervaring. Allereerst leer je jezelf beter kennen. Je wordt waarschijnlijk geconfronteerd met zowel positieve als negatieve kanten van jezelf. Ten tweede hechten organisaties veel waarde aan een buitenlandervaring aangezien en het je inzetbaarheid (employability) vergroot: je toont namelijk aan dat je weet hoe je met verschillende culturen kan werken en je weet hoe je op nieuwe situaties anticipeert.
Een stage is een waardevolle activiteit om meer te leren over een sector, bedrijf of toekomstige baan. Je zal tijdens je stage ontdekken hoe je de door jou opgedane kennis in kan zetten in de praktijk. Door mee te draaien met een team krijg je meer inzicht in de inhoud van functies en kan je beter afwegen wat jij leuk vindt om te doen. Sommige opleidingen bieden de mogelijkheid om stage te lopen binnen het curriculum, bij andere kan het tijdens de minor. Je kunt ook zelf een vrijwillige stage regelen als je daar de tijd voor hebt binnen je programma. Het is altijd raadzaam dit in samenspraak met de studieadviseur te beslissen. Hij of zij kan met jou meedenken wat de meest praktische oplossing voor jou is.
Als het vinden van een stage vanuit jouw studie of netwerk lastig is, kan je jouw zoektocht online voortzetten! Kijk bijvoorbeeld op websites van bedrijven die je leuk vindt of op (studenten-) vacaturesites als stageplaza of Magnet.me.
Voor studenten die bovengemiddeld hun eerste jaar hebben afgesloten, biedt de Erasmus Universiteit voor 25 studenten het honoursprogramma aan. Dit is een programma waarbinnen je kennis en vaardigheden kan vergroten, verbeteren en verbreden. Naast dit Erasmus Honours Programme zijn er ook facultaire honoursprogramma’s. Voor beide programma’s moet je solliciteren. Het is een uitgelezen kans om je academische vaardigheden te ontwikkelen en het vergroot je kansen op een succesvolle (wetenschappelijke) carrière na je afstuderen.
Wanneer je je kennis wil verbreden door middel van meer dan enkel een paar vakken, is het mogelijk om een hele bachelor of master toe te voegen aan je CV. Je kunt zelf kiezen welke opleiding je zou willen doen. Het is wel belangrijk je bewust te zijn dat werkgroepen en tentamens kunnen overlappen met je ‘hoofdopleiding’. Wanneer je een opleiding op het oog hebt, is het raadzaam om een afspraak te maken met de studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Een tweede bachelor of master kan namelijk in de kosten lopen wanneer je dit niet goed plant. Het kan zijn dat je een het (zeer hoge) instellingstarief in plaats van het wettelijke collegegeld moet betalen. Kijk voor de voorwaarden hier.
De faculteit Filosofie heeft een speciaal aanbod. Zij richten zich specifiek op studenten die filosofie als tweede studie willen doen. Bij de vakken houden zij er dan ook rekening mee dat ze toepasbaar zijn op casussen uit je ‘hoofdopleiding’ en dienen de andere vakken als basis en verdieping om ingewikkelde filosofische vraagstukken te kunnen bestuderen. Het voordeel van deze opleiding is dat de faculteit rekening houdt met mogelijke overlapping en daarom onderwijs in de avond aanbiedt.
Naast je studie zijn er ook tal van manieren om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken hoe je jouw talenten kunt inzetten.
Er zijn verschillende organisaties verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: zoals studentenverenigingen, studieverenigingen, sportverenigingen en gemeenschappen op basis van interesses, nationaliteit of religie.
Wanneer je lid bent van een verenigingen kan je grofweg gezegd op drie manieren betrokken zijn bij de club. Allereerst kan je deelnemen aan activiteiten. Dit doe je vaak wanneer je net lid bent, je ontmoet dan nieuwe mensen en maakt vrienden. Wanneer je het gevoel hebt dat je op plek zit en dat je meer voor de vereniging wil doen kan je lid worden van een commissie. Deze tweede mogelijkheid geeft je de mogelijkheid om de vereniging vanaf de organisatorische kant te ontdekken. Tot slot kan je, wanneer je meer verantwoordelijkheid wilt, solliciteren naar een bestuursfunctie.
Om meer te ontdekken over de verschillende verenigingen vind je hier een overzicht: Bestudeer ze goed en ontdek welke vereniging bij jou past!
Binnen de EUR zijn verschillende functies die je als student kan bekleden:
- onderzoeksassistent
- tutor
- mentor
- teaching assistent
- student-assistent
- ambassador
Houd de website van je eigen faculteit in de gaten voor nieuwe vacatures.
De universiteitsraad bestaat uit studenten en werknemers van de Erasmus Universiteit. De studenten zijn lid van de raad als studentvertegenwoordiger van hun faculteit. Lid worden van de universiteitsraad is een win-win situatie voor studenten. Het biedt je de mogelijkheid iets te veranderen op de Erasmus Universiteit Rotterdam en het helpt je om persoonlijke vaardigheden te ontwikkelingen en vergroten.
Bekijk ook de website van de universiteitsraad voor meer informatie.
Vrijwilligerswerk houdt in dat je anderen helpt zonder dat je er geld voor krijgt. Dit wil echter niet zeggen dat het je niets oplevert. Vrijwilligerswerk is een goede manier om vaardigheden eigen te maken, contacten op te doen of kennis te maken met een nieuw vakgebied.
Het opdoen van internationale ervaring kan waardevol zijn voor je ontwikkeling. Je kunt dit op diverse manieren doen:
- Leer een nieuwe taal
- Ga op exchange
- Neem deel aan een summerschool
De arbeidsmarkt is onder invloed van globalisering steeds internationaler geworden. Een extra taal is dan ook een mooie toevoeging aan je vaardigheden.Taal- & Trainingscentrum en Erasmus Language Sharing bieden verschillende taaltrainingen aan.
Veel universiteiten bieden vakken aan in de zomer. Soms zijn dit reguliere vakken, soms ook juist vakken ter verbreding van je kennis of het uitdiepen van een specifiek thema. Voor meer informatie over het volgen van een summerschool in het buitenland, raden we je aan een kijkje te nemen op study abroad. Sommige faculteiten van de Erasmus Universiteit Rotterdam bieden ook een summerschool aan. Bekijk de website van je faculteit om te controleren voor welke vakken jij je kan inschrijven.