Ontdek je carrièremogelijkheden
Hoe vind je jouw droomwerkplek?

Ontdek je carrièremogelijkheden

Wat voor carrière heb jij voor ogen? Wil je in een commerciële sector werken of juist aan de slag bij een non-profit bedrijf? Misschien wil je wel je eigen bedrijf starten of zie jij juist een carrière als onderzoeker helemaal zitten. Wat het ook is, het is belangrijk je verwachtingen van een bepaald beroep of sector te onderzoeken.

 • Met een bachelor of master van de Erasmus Universiteit Rotterdam heb je veel mogelijkheden om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Hieronder hebben wij kort de mogelijkheden opgesomd. Houd bij het lezen in gedachten dat het om algemene beschrijvingen gaat.

  Een multinationale onderneming is een bedrijf dat in verschillende landen over de wereld werkzaam is. Tijdens je werkzaamheden bij een multinational kom je in aanmerking met mensen van verschillende culturen en achtergronden. Het kan zo zijn dat jij misschien ook wel eens in het buitenland aan het werk moet. Op de pagina Studeren en werken in het buitenland lees je meer over de vaardigheden die in een internationale omgeving van je worden gevraagd. Mocht je benieuwd zijn wat voor functies je bij een multinational kan uitvoeren, is het raadzaam deel te nemen aan één van de vele evenementen op de campus. Veel multinationals zijn vertegenwoordigd op recruitmentdagen, inhousedagen en netwerkevenementen die worden georganiseerd door verschillende studieverenigingen.

  Midden- en kleinbedrijven (MKB) zijn samen 99% van alle ondernemingen in Nederland. Wanneer je bij een onderneming aan de slag wilt, is het dus erg aannemelijk dat je je carrière bij een MKB start. Intermediair heeft de voor- en nadelen van het werken voor een groot of klein bedrijf voor je op een rijtje gezet.

  Meer informatie over hoe je het best een baan bij een MKB kan vinden, vind je op de volgende websites:

  Werken bij een NGO geeft je de mogelijkheid om te werken bij een organisatie die zich richt op een maatschappelijk belang. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor ontwikkelingshulpverlening, verbeteren van mensenrechten en het beschermen van het milieu. De onderwerpen beperken zich echter niet tot puur idealisme, het gaat bij NGO’s veelal om de vertegenwoordiging van één thema. Zo vallen de vakbonden, de ANWB en patiëntenverenigingen er ook onder. Sommige NGO’s zijn op nationaal actief, anderen op internationaal niveau. De NGO-sector is significant gegroeid over de laatste twee decennia. Dit komt enerzijds omdat de organisaties groeien en anderzijds omdat zij een professionaliseringsslag hebben gemaakt. Meer informatie over hoe je het best een baan kan vinden bij een NGO vind je op de volgende websites:

  Wanneer je de Nederlandse bevolking wilt ondersteunen en een bijdrage wilt leveren aan de samenleving, is het werken voor de overheid misschien een goed idee. De overheid is heel breed, hieronder vallen: ministeries, rijksdiensten en semi-overheid zoals universiteiten, ziekenhuizen. Denk ook aan bekende organisaties als het Kadaster, het KNMI, Forensisch Instituut, het UWV, Rijkswaterstaat, RIVM, COA. Dit zijn de zogenaamde zelfstandige bestuursorganen en vallen ook onder het openbaar bestuur.

  Op zoek naar meer achtergrond informatie?

  Op zoek naar een overzicht met stages vacatures?

  Wellicht wil je na je studie de wetenschap nog niet de rug toe keren. Solliciteren voor een PhD-functie is een goede manier om je wetenschappelijke carrière vorm te geven en naar het volgende niveau te tillen. Wanneer je je aanmeldt voor een PhD-programma schrijf je doorgaans een onderzoeksvoorstel. Wanneer deze wordt goedgekeurd, dient dit voorstel als basis voor je onderzoek. In Nederland ben je als PhD’ers in dienst bij de universiteit, je ontvangt hier dan ook een salaris voor. In andere landen ben je vaak als student aan de universiteit verbonden. Het is in dat geval van belang om een beurs aan te vragen.

  PhD-functies zijn populair en de competitie is dan ook groot. Wanneer je nadenkt over het volgen van een PhD is het raadzaam om advies te vragen aan mensen die onderzoek doen, zoals je thesisbegeleider. Denk je tijdens je bachelor al over promoveren? Dan is het volgen van een research master ten opzichte van een gewone master een goede stap. Hier kun je de mogelijkheden onderzoeken om een onderzoeksmaster aan de EUR te volgen. Daarnaast is het nuttig om huidige PhD’ers te vragen naar hun ervaringen en tips. Je vindt een overzicht van PhD studenten van jouw faculteit op de website van jouw faculteit, of je kan hen opzoeken op LinkedIn en EUR Connect.

  Voor meer informatie over het vinden van een PhD positie of andere vacatures binnen het wetenschappelijk onderwijs en onderzoeksinstanties: https://www.academictransfer.com/en/

  Wordt later aangevuld.

 • Wanneer je eenmaal weet welke sector/branche je het meest aanspreekt, kan je je gaan verdiepen in de verschillende bedrijven of organisaties binnen die sector.

  • Lees de volledige website van het bedrijf/de organisatie van jouw voorkeur, vergeet daarbij niet het jaarverslag te downloaden.
  • Lees wat er in andere media is geschreven over het bedrijf: bijvoorbeeld in het financieel dagblad.
  • Door veel te lezen, krijg je meer kennis en inzicht in het bedrijf/de organisatie, waardoor je beter kunt beoordelen of het bedrijf je echt aanspreekt EN je verzamelt waardevolle informatie die je kunt gebruikten voor je sollicitatiebrief. Het kan je helpen bij het formuleren van een onderscheidende motivatie, waarom je graag bij dat bedrijf/die organisatie zou willen werken.

  Hieronder vind je links voor het vinden van informatie over bedrijven, branches en beroepen

  • Meld je aan op Facebook, Instagram en LinkedIn om te zien wat voor informatie er wordt gecommuniceerd door de bedrijven/organisaties van jouw belangstelling
  • Kijk hoe het bedrijf zichzelf presenteert en hoe het graag gezien wil worden. De bedrijfsslogan kan daar een goede indicatie voor zijn. Als de slogan van KPMG luidt “Cutting through complexity”, wat wil het bedrijf daar dan mee uitdrukken. Of als EY over zichzelf schrijft dat ze “Builders of a better world zijn?
    
  • Volg het bedrijf via je LinkedIn account en verneem als eerste belangrijk nieuws en vacatures van het bedrijf
  • Gebruik je LinkedIn actief. Het kan heel handig zijn wanneer je ziet welke gemeenschappelijke contacten je hebt met het bedrijf. Wie weet ken je iemand die jou ècht kan vertellen hoe het is om binnen dat bedrijf te werken en die je tips kan geven als er een collega weggaat en er een vacature ontstaat..
  • Word lid van een onlinegroepen op LinkedIn met een onderwerp van jouw interesse, er bestaan er honderden. Om er enkele te noemen: digital marketing, media and marketing, banking careers, retail industry professionals group, Finance Plus: Private Equity, Venture Capital and M&A News, Human Resources (HR) & Talent Management Executive, Film & TV Tech Professionals etc, etc. De groep wordt beheerd door een moderator, deze moet je om toestemming vragen om lid te mogen worden. Als je aangeeft student te zijn binnen het betreffende onderwerp/vakgebied, kan dat een goede aanbeveling zijn voor je lidmaatschap. Ben wel actief in die groep zodat je bij andere groepsleden opvalt; o.a. door interessante berichten te plaatsen en actief mee te doen aan discussies.

  Het bezoeken van bedrijvendagen, recruitment events en inhousedagen is een laagdrempelige manier om in contact te komen met (recruiters van) een bedrijf.

  Je kan soms overdonderd worden door de hoeveelheid informatie op inhouse en recruitment dagen. Het is dan ook belangrijk om voorbereid naar zo’n dag te gaan. Lees de websites van de bedrijven goed door en formuleer vragen voor de bedrijven waar je in geïnteresseerd bent. Zorg dat je je kwaliteiten, interesses en persoonlijke doelen goed paraat hebt, zodat je jezelf goed kan introduceren.

  • Vraag om je heen! Vraag medestudenten, docenten, professoren, alumni of mentoren of zij nog bedrijven kennen in de branche van jouw interesse.
  • Probeer in contact te komen met iemand die iemand kent binnen deze bedrijven/organisaties.