"Alle scholen verzamelen!"

Alle Scholen Verzamelen - Drinkable Rivers

Op vrijdag 15 mei gaan 1800 leerlingen van 60 basisscholen op verschillende plekken in Nederland de dag beginnen met het meten van de waterkwaliteit van rivieren.

Hiermee brengen zij in kaart waar het water gezond of misschien juist vervuild is. Het evenement is vanwege de coronamaatregelen zo aangepast, dat basisschoolleerlingen ook vanuit huis deel kunnen nemen. Het onderzoek is opgezet door de Wetenschapsknooppunten en stichting Drinkable Rivers, met ondersteuning van de TU Delft.

Dit jaar staat AlleScholenVerzamelen! in het teken van het burgeronderzoek van de Stichting Drinkable Rivers, die mensen mobiliseert om zorg te dragen voor drinkbare rivieren in hun omgeving. Deze bijzondere thuiseditie van AlleScholenVerzamelen! geldt voor de wetenschapsknooppunten als opstap naar de editie van volgend jaar. Zij hopen dan nog meer basisscholen bij het onderzoek te kunnen betrekken. Stichting Drinkable Rivers zal de ervaringen gebruiken om de onderzoeksmethode verder te verbeteren. Uiteindelijk is het hun doel om met behulp van vrijwilligers de waterkwaliteit van rivieren over de hele wereld in kaart te brengen en hen te leren hoe zij zorg kunnen dragen voor hun rivier.

Onderzoek met basisschoolleerlingen

Voor de basisscholen is een handleiding ontwikkeld om de waterkwaliteit onder de loep te nemen, die geheel volgens de coronamaatregelen vanuit huis uit te voeren is. In de handleiding staan alle observaties en metingen duidelijk beschreven. Denk aan het bepalen van de geur, kleur en helderheid van het water, maar ook het tellen van de planten en libellen aan de waterkant. Zo ontstaat een compleet beeld van de ecologische kwaliteit van de rivier en kunnen leerlingen in de klas zelf aan de slag met de gegevens die zij hebben verzameld. De TU Delft en University College Roosevelt zullen de resultaten uit het hele land analyseren.
 

Meer informatie is te vinden op: https://www.wetenschapsknooppunten.nl/allescholenverzamelen/