Extra aanbod Wetenschapsknooppunten

Let op! De informatie op deze pagina wordt niet meer ge-update. Veel activiteiten zijn nog wel beschikbaar. 

 

Landelijk aanbod Wetenschapsknooppunten

In deze Corona-tijd is de vraag naar verrijkende activiteiten niet anders dan normaal. Wij hebben een van onze E-tivities aangepast zodat deze door iedereen zelfstandig en online te volgen is. Ook hebben wij een werkboekje ontwikkeld om de nieuwsgierige houding extra te oefenen! 

Onder ons eigen aanbod staat  het aanbod van onze collega Wetenschapsknooppunten. Alle activiteiten op deze website zijn zelfstandig thuis te doen en helemaal gratis. 

 

E-tivity Geneeskunde

Maak kennis met Sterre. Sterre neemt je mee in de stappen van een goed, wetenschappelijk onderzoek aan de hand van aansprekende en vakinhoudelijke kennis over Geneeskunde. 

Download het E-tivity boekje en bekijk het filmpje hiernaast. Stap voor stap wordt in het filmpje uitgelegd wat je gaat onderzoeken. Het leukste is om samen met een klasgenoot (op afstand) af te spreken dat jullie aan de E-tivity gaan werken. Dan kan je samen een groter onderzoek opzetten!

Dowload het E-tivity boekje

Oefen je nieuwsgierige houding!

Oefen jezelf, om net als de studenten en wetenschappers op de universiteit, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen! Neem een nieuwsgierige houding aan, dat wil zeggen: vanaf nu kijk je naar alles alsof je het voor het eerst ziet. Stel overal nieuwsgierige vragen over. Deze nieuwsgierige vragen kunnen een begin zijn van een onderzoek.

Download hier een hulpmiddel om je nieuwsgierige houding te oefenen.

Download leerlingboekje

Erasmus MC: Corona Uitgelegd

Wat is een corona eigenlijk? En hoe werkt een virus precies? Waarom helpt ontelbaar vaak je handen wassen, die anderhalve meter afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven?

Dit is voor kinderen soms moeilijk te begrijpen en uit te leggen. Daarom hebben we animaties over het coronavirus gemaakt, speciaal voor kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar. 

Facebook Live sessies – twee live vragenuurtjes

Kinderen beleven deze periode op hun eigen manier en hebben vaak hele andere vragen dan volwassenen. Daarom krijgen ze nu de gelegenheid om vragen te stellen aan wetenschappers. Tijdens een live vragenuurtje op Facebook zullen viroloog Annemiek van der Eijk en Reina Sikkema, dierenarts en virusonderzoeker, vragen van kinderen (en hun ouders) over het coronavirus beantwoorden. 

Meer informatie en link naar Live-sessies

Het aanbod van de overige Wetenschapsknooppunten: 

Wetenschapsknooppunt Delft: Programmeren voor Kinderen
Programmeren is steeds belangrijker in onze wereld. En jong geleerd is oud gedaan. Deze MOOC bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren.
Universiteit Leiden: De verwonderwereld
Ga naar de Verwonderwereld en ontdek de GaGoedWereld, de Dinowereld of de Bijenwereld die zonder verwonderpaspoort toegankelijk zijn!
Universiteit Utrecht: Stream the Professor
Vanaf 25 maart is er elke woensdagochtend om 11:00uur een livestream op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Leerlingen kunnen de professor vragen stellen via de chat aan de zijkant van het scherm.
Universiteit Utrecht: Proeven aan studeren
Studenten van de Universiteit Utrecht laten kinderen uit groep 6 t/m 8 twee keer per week in vlogs proeven aan hun studie, en geven tips om thuis een eigen proef op te zetten
Wetenschapsknooppunt Delft: Ontwerp een Sateliet!
Speciaal voor thuis hebben zij een online ruimteles gemaakt gericht op kinderen 9-12 jaar waarin de ruimte(vaart) in het brede begrip wordt geïntroduceerd, en kinderen wordt aangemoedigd om een eigen satelliet te ontwerpen:
Wetenschapsknooppunt Delft: Leren ontwerpen
Het vak is gebaseerd op de manier waarop we ontwerpen onderwijzen bij de ontwerpopleiding in Delft. Stap voor stap kun je kennismaken met deze manier van ontwerpen door een eigen ontwerpopdracht te maken
Alle scholen verzamelen - De Thuisditie
In deze thuis-editie op vrijdag 15 mei kunnen schoolklassen hun leerlingen vanuit huis helpen om aan de slag te gaan met water en waterkwaliteit
Wetenschapsknooppunt Delft: Ontwerp een gymspel
Wil je dat jouw kinderen thuis blijven gymmen en hun beweegvaardigheid niet kwijt raken nu ze thuis zitten? Laat ze dan een gymspel ontwerpen en hun spel delen met hun vrienden, klasgenoten en misschien wel heel Nederland.
Wetenschapsknooppunt Amsterdam: Aanknopingspunten
Met deze Aanknopingspunten kun je weer zelf ideeën krijgen en aan de slag gaan op het gebied van wetenschap en techniek. Wetenschapsknooppunt Amsterdam geeft een overzicht van onder andere gratis lesmateriaal, websites en workshops.
Wetenschapsknooppunt Tilburg: Kinderuniversiteit
Bekijk eerdere edities van de kinderuniversiteit van Tilburg University.
Radboud Universiteit: Wetenschap de klas in!
Bekijk alle activiteiten die Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit te bieden heeft. Maak je computer slim of experimenteer bijvoorbeeld met je eigen gedrag!
Overige proefjes voor thuis
Onze collega's in Wageningen hebben diverse wetenschappelijke proefjes verzameld die thuis gedaan kunnen worden.
Wetenschapsknooppunt Wageningen: TOOL Onderzoekend leren
De webapp TOOL is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 5 t/m 8, en werkt volgens het 7-stappenmodel van onderzoekend leren. TOOL is een begeleidend leermiddel en biedt structuur en ondersteuning aan leerlingen bij het zelfstandig uitvoeren van een onderzo
Wetenschapsknooppunt Wageningen: Smaaklessen
Ouders kunnen een gratis account aanmaken op het voedseleducatie-lesportaal Chef! Hier staan smaakvolle (korte) lesactiviteiten, proefjes, filmpjes, spelletjes, quizen en nog veel meer! Er is aanbod van groep 1 t/m 8.
Wetenschaspknooppunt Wageningen: Ontwerpwedstrijd 2020
Doe met de (plus)klas mee aan de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8! Dit jaar is het onderwerp voedingsgedrag en zal deze editie geheel online plaatsvinden. Aanmelden en je ontwerp inleveren kan t/m 14 april.
Wetenschapsknooppunt Wageningen: Lesmateriaal
Je kunt gratis gebruik maken van lesmaterialen van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University. Vooral geschikt voor thuis is Plusjeklas. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Olifantsgras, wonen op Mars of voedselverspilling!