FAQ Eurekaweek

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Heb jij ook een vraag? Kijk dan eerst even hieronder of wij hem misschien al beantwoord hebben. Als je vraag er niet tussen staat, kun je deze natuurlijk altijd aan ons stellen!

Eurekaweek & Covid-19

 • Ja! The Eurekaweek will definitely go on!

  Een paar weken geleden besloot de Nederlandse regering om alle evenementen tot september 2020 te annuleren om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Hierdoor zal de Eurekaweek in een andere vorm plaatsvinden dan de voorgaande jaren. Toch gaat de Eurekaweek door! De introductieweek vindt plaats gedurende de oorspronkelijke data: 17 t/m 20 augustus. Daarnaast is er op 16 augustus een internationale dag die alleen bedoeld is voor internationale studenten.

 • Nieuw scenario 
  De zogenaamde ‘Blended Eurekaweek 2020’ zal bestaan ​​uit zowel online- als offlineactiviteiten; online omdat het kan en offline als het kan!

  In verband met de maatregelen omtrent COVID-19 zal de Eurekaweek dit jaar wel in een andere vorm plaatsvinden dan de afgelopen edities. De Eurekaweek is dit jaar opgedeeld in twee delen; drie fysieke dagen in Rotterdam en één online dag. Gedurende de fysieke dagen worden er op meer dan 100 verschillende locaties activiteiten georganiseerd om jou kennis te laten maken met alles wat studeren in Rotterdam te bieden heeft. Uiteraard worden bij deze activiteiten de maatregel van de overheid in acht genomen. Het tweede gedeelte bestaat uit een interactief digitaal platform waar je alle informatie kan vinden over de stad Rotterdam, de Erasmus Universiteit en het studentenleven. Ook worden er op het platform activiteiten georganiseerd zodat je in contact kan komen met alle studie-, studenten- en sportverenigingen.

Algemeen

 • Dit jaar vindt de Eurekaweek plaats van maandag 17 augustus tot en met donderdag 20 augustus 2020.

 • Nee! De Eurekaweek is de officiële introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft niets met een ontgroening te maken. Je hoeft dan ook niets te doen wat je niet wilt!

 • Als deelnemer word je met zo'n 12 tot 15 studiegenoten in groepjes ingedeeld. Per groepje zijn er twee ouderejaarsstudenten van jouw studie, die je als gids op sleeptouw nemen en je Rotterdam laten zien. Deze gidsen krijgen vooraf training in bewustwording over drugs & alcoholgebruik, groepsdynamiek, en training in hoe om te gaan met calamiteiten en conflict.

 • Je bent natuurlijk altijd mobiel bereikbaar, indien je een telefoon bij je hebt. Daarnaast is er de hele week een serviceteam aanwezig, zowel offline als online. Overdag is er hier altijd iemand van het Eurekaweekbestuur aanwezig, te bereiken op 010-4082154. In noodgevallen kan je ook 's avonds of 's nachts contact opnemen met het Eurekaweekbestuur.    

  In de systemen staan lijsten met telefoonnummers van alle deelnemers en gidsen, zodat het Eurekaweekbestuur iedereen kan bereiken en berichten van gidsen aan deelnemers kan doorgeven, en andersom natuurlijk.

 • Nee, je krijgt hier geen ECTS voor. Dit neemt niet weg dat de Eurekaweek erg nuttig en vooral ook leuk is. Enerzijds leer je de stad Rotterdam, de universiteit en het studentenleven kennen, anderzijds is de Eurekaweek hét moment om je nieuwe studiegenoten te leren kennen!

  1. Je hebt alleen toegang tot het terrein als je een officieel Eurekaweek bandje of Eurekaweek gast bandje draagt. Het Eurekaweekbestuur behoudt zich altijd het recht om iemand toegang te ontzeggen tot de locatie.
    
  2. Voordat je het terrein binnenloopt wordt je tas gecontroleerd door de beveiliging.
    
  3. Meerderjarige aanwezigen dragen een groen bandje. Minderjarige aanwezigen dragen een wit glow in the dark bandje.
    
  4. Minderjarigen mogen niet drinken of roken. Indien dit toch gebeurt zal de overtreder van het terrein verwijderd worden en van verdere deelname aan de Eurekaweek worden uitgesloten.
    
  5. Alle soorten drugs (hard- en softdrugs) zijn ten strengste verboden. Lachgas capsules vallen hier ook onder.

Doelgroep & Deelnemers

 • De Eurekaweek is bedoeld voor iedereen die komend jaar zijn of haar studie begint in Rotterdam. Dus zowel Bachelor als Master en natuurlijk ook schakelstudenten.

 • Nee het is niet verplicht, maar het is zeker een aanrader. Afgezien van alle leuke activiteiten in het programma, is het ook een hele handige manier om nieuwe studievrienden te maken!

 • Het is helaas niet mogelijk om als aankomend HBO-student deel te nemen aan de Eurekaweek. De Eurekaweek wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit en is dus bedoeld voor aankomend studenten van de universiteit.

 • Nee, we proberen deelnemers zoveel mogelijk in te delen bij andere studenten die in dezelfde fase van hun studie beginnen. Met deze studenten zul je het komend jaar immers in de collegebanken zitten. Daarnaast proberen we ook gidsen te vinden die hetzelfde studietraject volgen, zodat je bij hun al je vragen kwijt kunt.

 • Jazeker! De Eurekaweek is veel meer dan alleen een kennismaking met de stad Rotterdam. Ook het leren kennen van je medestudenten, de universiteit en het studentenleven krijgen volop aandacht tijdens deze week.

 • Ja absoluut! Je leert in een week tijd allemaal leuke plekken in Rotterdam kennen. Wel raden we een slaapplaats aan, zodat je 's avonds niet hoeft te rennen voor de laatste metro/trein. Meer info hierover vind je onder het kopje Slapen.

 • Ja, dat kan zeker! Voor meer informatie over deelnemen aan de Eurekaweek met een functiebeperking klik hier!

Programma

 • Bekijk het programma van de Eurekaweek 2020 hier!

 • Niets moet en alles mag deze week, dus er zijn geen verplichte onderdelen. Het is natuurlijk wel leuker om aan zoveel mogelijk mee te doen en zoveel mogelijk te zien!

Inschrijven

 • Het inschrijven gaat via deze website. Zodra de betaling bij ons binnen is, ben je automatisch ingeschreven. De inschrijving is geopend vanaf 1 juni. 

 • De inschrijving voor de Eurekaweek 2020 sluit op 3 augustus 2020.

Prijzen & betalen

 • Prijzen voor de Eurekaweek zijn te vinden onder het kopje “inschrijven". Hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld drankjes, heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Daarnaast moet je ook zelf voor een vervoersbewijs voor het openbaar vervoer zorgen.

 • Je kan betalen via iDeal, Paypal en met een creditcard. Alle grote Nederlandse banken bieden de mogelijkheid om via iDeal betalingen te doen.

 • Je kunt voor 1 augustus een e-mail sturen naar eureka@eur.nl. Wij keuren je verzoek in zo'n geval, waarna je via ons contact kunt opnemen met Paylogic. 

Slapen

 • Uiteraard kan dit, als je dit prettiger vindt. Wel is het zo dat het avondprogramma tot 23.00 uur duurt. Als je dit volop wilt meemaken, is het aan te raden om op de universiteit, in een verenigingshuis of op een ander logeeradres te slapen, tenzij je in de buurt van de universiteit woont natuurlijk! Meer informatie over slapen vind je hier.

 • Voor een aantal deelnemers is er een slaapplaats in de sporthal van de Erasmus Universiteit, locatie Woudestein. Je kunt je hiervoor opgeven bij je inschrijving. Let wel op: de zalen worden overdag gewoon gebruikt, wat inhoudt dat je de zaal voor 10.30 uur zult moeten verlaten. 

 • Mocht je willen weten hoe het er in een echt studentenhuis aan toe gaat, of wil je niet op de campus slapen, dan kun je je ook opgeven voor een slaapplek in een van de vele studentenhuizen van Rotterdam. Slapen in een verenigingshuis (een studentenhuis met alleen maar leden van een bepaalde studentenvereniging) betekent niet dat je lid hoeft te worden van deze vereniging! Klik hier voor meer informatie over slapen in een verenigingshuis.

Eten

 • Tijdens de drie fysieke dagen in Rotterdam (maandag 17 tot en met woensdag 19 augustus) zal het avondeten verzorgd worden. Er zal iedere avond in kleine groepjes gegeten worden op de Universiteit of bij de verschillende studie-, studenten- en sportverenigingen. Ontbijt en lunch zal niet verzorgd worden. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk.

 • Dit jaar zal vegetarisch eten tijdens de Eurekaweek de norm zijn! In het inschrijfformulier wordt gevraagd of je graag vlees wilt eten tijdens de week. Het enige wat jij als vegetariër hoeft te doen, is dit vakje niet aanvinken.

 • Allergieën kunnen op het inschrijfformulier aangegeven worden. Wij zullen proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. 

Studentengezelligheidsverenigingen

 • Studentengezelligheidsverenigingen verzorgen activiteiten tijdens het programma. Als deelnemer wordt je in shifts ingedeeld om langs te gaan bij deze verenigingen. Daarnaast organiseren zij een avondprogramma en wordt er op maandag, dinsdag en woensdag bij de studentengezelligheidsverenigingen gegeten.

 • Nee, alleen als je dit zelf wilt. Tijdens de week kun je, geheel vrijblijvend, kennismaken met de zes verenigingen van Rotterdam. Als je dan besluit om lid te worden, is de week wel de enige mogelijkheid hiervoor.

 • Nee, de introducties van de studentenverenigingen beginnen pas na de Eurekaweek.

Studieverenigingen

 • De studieverenigingen presenteren zich vooral tijdens de verschillende activiteiten tijdens de week en op ons online platform. Hierdoor kan je genoeg informatie winnen over jouw relevante verenigingen.

 • Nee, alleen als je dit zelf wilt. Studieverenigingen organiseren allerlei activiteiten die te maken hebben met je studie, zoals excursies, studiereizen en lezingen. Daarnaast kun je ook vaak korting op je boeken krijgen via een studievereniging.

 • Nee, de studieverenigingen organiseren hun eigen introductie op een ander tijdstip, dit verschilt per vereniging, maar vaak is het in de week voor de Eurekaweek.

Sport- en Cultuurverenigingen

 • De sportverenigingen zullen tijdens het fysieke programma en online langskomen. Hierdoor kan je op een sportieve manier kennismaken met de verschillende sportverenigingen. Ditzelfde geldt voor de culturele verenigingen.

Paklijst

 • Als je (nog) niet in Rotterdam woont en op de universiteit of op een ander logeeradres blijft slapen, dan is het in ieder geval handig om de volgende dingen mee te nemen:

  • Toiletspullen
  • Handdoek
  • Slaapmatje (wanneer je op de universiteit slaapt zal er een matje voor je klaar liggen)
  • Slaapzak
  • Kussen
  • Kleding (zowel voor overdag, als ’s avonds)
  • Contant geld, een pinpas en je zorgverzekeringspas
  • OV-chipkaart (als je nog geen geldig OV hebt. LET OP: als eerstejaars is je OV pas geldig per 1 september! Klik hierOpent extern voor informatie over de OV-chipkaart)
  • Schoenen waar je een hele week goed op kunt lopen (en dansen natuurlijk!)
  • Paraplu en/of regenjas (natuurlijk hebben we de hele week 25 graden, is het windstil en valt er geen druppel, maar je weet maar nooit...)
  • Natuurlijk moet je ook je goede humeur niet vergeten!