Vereisten Open Access

Veel subsidieverstrekkers of financiers van onderzoek eisen dat publicaties beschikbaar komen via Open Access. De eisen verschillen per geldverstrekker en wat de uitgever toestaat.

EUR
De EUR voert sinds 2011 een Open Access-beleid. Iedere publicatie dient minimaal in het geaccepteerde auteursmanuscript in het institutionele repository (RePub) te worden geplaatst. Door dit te doen, voldoe je aan de Open Access-voorwaarden van grote subsidieverleners als NWO en de EU.

Hoe publiceer je in RePub?
Voeg je publicaties toe aan de universitaire repository (RePub) toe via Metis (het onderzoeksinformatiesysteem van de EUR). In de handleiding voor Personal Metis staat uitgelegd hoe je dit gemakkelijk kan doen.

Wanneer een faculteit geen gebruik maakt van Personal Metis kan je een publicatie via de Submit button direct aan RePub uploaden.

NWO
Onderzoeksfinancier NWO verplicht dat de publicatie op het moment van verschijnen (ook) via Open Access beschikbaar is. Dit kan door de publicatie in RePub (Groen Open Access) aan te bieden of in een Goud Open Access-tijdschrift te publiceren. NWO accepteert geen embargoperiode.

EU
Door de EU gefinancierd onderzoek is verplicht in Open Access te verschijnen. De EU accepteert een embargoperiode van 6 maanden (exacte wetenschappen) tot 12 maanden (geesteswetenschappen en sociale wetenschappen). Dit kan door de publicatie in RePub (Groen Open Access) aan te bieden of in een Goud Open Access-tijdschrift te publiceren.

Wat staat de uitgever toe?
Onder welke voorwaarden de uitgever de opname van een publicatie in het institutionele repository toestaat, is meestal terug te vinden op de website van  Sherpa/Romeo.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Joy Dijksman via: openaccess.library@eur.nl