Wetenschapscafé Rotterdam Blog

Een wetenschapscafe is een informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Stand-up wetenschap in de kroeg. Hieronder een samenvatting van de avond en op ons YouTube kanaal  kunt u de online Wetenschapscafé terugkijken.

Wetenschapscafé Blog

Voor het eerst sinds de lockdown in maart 2020 kon het Rotterdams Wetenschapscafé weer plaatsvinden op locatie. Afgelopen maandag 27 september 2021 waren er ongeveer 30 gasten aanwezig in Carpaccio Bar in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam om te genieten van stand-up wetenschap. Het thema van de avond was parallelle samenlevingen. Wessel Klootwijk, een van onze vaste columnisten, trapte de avond af met een gedicht over parallelle werelden, onbereikbaarheid, liefde en afscheid. Zijn tweede gedicht ging over hoe je huilen moet. Vervolgens gaf Prof. Dr. Godfried Engbersen zijn lezing over nieuwe en oude ongelijkheden in de samenleving.  

Aan het begin van de coronapandemie werd wel gezegd: “corona discrimineert niet” en “corona is de grote gelijkmaker”. De realiteit bleek anders. Voor de coronapandemie zagen wetenschappers al dat mensen uit verschillende sociale lagen van de samenleving steeds meer gescheiden van elkaar leven. Daarnaast nemen verschillen die zich af tekenen tussen mensen naar opleidingsniveau, arbeidscontractvorm, gezonde levensverwachting en migratieachtergrond toe. Tijdens de lezing van Engbersen hebben we geleerd dat de pandemie deze ontwikkelingen zichtbaarder heeft gemaakt en bestaande ongelijkheden heeft verdiept. Dit geldt volgens Engbersen in het bijzonder voor de Nederlandse arbeidsmarkt, die zich kenmerkt als een tweedeling tussen mensen met veel en mensen met weinig baan- en inkomenszekerheid. Ook sociaaleconomische gezondheidsverschillen zijn significant. Ondanks dat iedereen ziek kan worden van Covid-19, ‘discrimineert’ het virus wel degelijk. Zeker in de Angelsaksische wereld zien we dat mensen met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn op de IC’s en in de sterftecijfers. Daarnaast worden de economische klappen vooral opgevangen door flexwerkers en mensen die aan het begin van hun carrière staan.  

Een belangrijke take-away van de avond is dat Engbersen stelt dat beleid om ongelijkheid tegen te gaan achterloopt. Hij gaf daarbij als voorbeeld dat veel beleid gemaakt wordt op basis van ‘oude’ ideeën over migratie en migranten. Maar in de huidige tijd zijn migranten niet enkel gastarbeiders uit Turkije of Marokko of mensen uit voormalig koloniën zoals bijvoorbeeld Suriname. Migrantengroepen zijn door de tijd heen meer divers geworden en omvatten nu onder andere ook vluchtelingen uit verschillende gebieden, maar bijvoorbeeld ook internationale studenten en expats. Volgens Engbersen vraagt deze meer diverse groep migranten om een ander soort beleid.  

Na de lezing was er natuurlijk ook ruimte voor vragen uit het publiek. Tijdens de discussie kwamen verschillende interessante onderwerpen ter sprake. Zoals de toeslagenaffaire, de rol van sociale media in ongelijkheid, en het Nederlands koningshuis. Er werd ook gesproken over hoe we de stedelijke publieke ruimte inclusiever kunnen indelen en de rol van wetenschappers bij het maken van beleid. Al met al was het een interessante avond en was iedereen, van publiek tot sprekers en organisatoren blij dat we eindelijk weer in het ‘echt’ konden ontmoeten.  

Tot het volgende café!  

Groet,  

De wetenschapscafécommissie   

Media Made in Rotterdam met Prof. Dr. Jeroen Jansz  

Maandag 25 oktober waren ondanks de coronamaatregelen ongeveer 20 gasten aanwezig in de Bistro bar in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam om weer een avond te genieten van stand-up wetenschap! Het thema van de avond was media en media maken. Liselore Suur, ook bekend onder haar stage name PIES (https://www.instagram.com/piespoezie/), trad op als gastcolumnist. In haar abstracte verhalen staat gelijkheid centraal en deelt ze op een poëtische manier haar levensverhaal. Maandag sprak ze over de manier waarop we communiceren, mediawijsheid (wie heeft de mediawijsheid in pacht?) en de toekomst. Vervolgens gaf Prof. Dr. Jeroen Jansz, hoogleraar Media en Communicatie, zijn lezing over jonge Rotterdamse mediamakers en -gebruikers.  

Wie ben jij?  Waar hoor je bij? En waar voel je je thuis? Vragen die centraal staan in het leven van (Rotterdamse) jongeren. Voor pubers zijn de veranderingen in hun leven groot. Ze gaan naar een andere school, maken nieuwe vrienden en vormen hun identiteit. Voor Rotterdamse jongeren komt daarbij dat ze opgroeien in een superdiverse stad. Meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. Waar hebben Rotterdamse jongeren het idee dat ze bij horen? Voelen zij zich Rotterdammer? 

Stadsidentiteit en identiteitsvorming stonden centraal in de lezing van Jeroen Jansz. Tijdens de avond hebben we geleerd dat de zoektocht naar wie je bent voor jongeren voor een groot deel plaats vindt op sociale media. Daar vinden zij vele voorbeelden van hoe ze zouden kunnen zijn. Vrienden en familie, maar ook influencers waar zij zich aan spiegelen of die ze als voorbeeld zien. Veel lokale influencers blijken geworteld in de stad en tonen veel van Rotterdam in hun content. Zo speelt de stad een belangrijke rol in de identiteitsvorming van jongeren. Een andere interessante bevinding is dat jongeren die (lokale) influencers intensief volgden vaker een hoge ontwikkeling van stadsidentiteit hadden en een positief beeld hadden van hun mede-Rotterdammers. Dit media gebruik lijkt dus in verband te staan met een sterk ontwikkelde lokale identiteit. Daarnaast blijken Rotterdamse jongeren met een migratieachtergrond zichzelf vaak meer te zien als Rotterdammer dan jongeren zonder migratieachtergrond.  

Jansz en zijn team hebben niet alleen onderzoek gedaan naar het consumeren van media, maar ook naar het maken van media. Het medialandschap is de laatste decennia drastisch veranderd met de opkomst van de amateur mediaproducent. Van burgerjournalistiek tot kattenfilmpjes, alles is tegenwoordig mogelijk. Amateur mediaproducenten kunnen ook betekenis geven aan identiteit door de content die ze produceren. Wekenlang heeft het team van Jansz lesgegeven aan jongeren over het maken van eigen media. Zo konden ze diep doordringen in wat de jongeren maakten en waarom. Zo hebben ze onder andere geleerd over hoe Rotterdamse jongeren de stad weergeven in hun zelfgemaakte video’s. Over het algemeen tonen ze de stad vanuit een positief standpunt, zonder dat dit betekende dat ze naïef waren voor de soms lastige en harde realiteit van het leven in de stad.  

Al met al was het weer een interessante en leerzame avond. Hopelijk zien we jullie weer tijdens het volgende café!   

Groet,   

De wetenschapscafécommissie   

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen