Science Meets City
Erasmus Universiteit Rotterdam 105 jaar

Science Meets City

Over het thema

Dit jaar vieren we het 21ste lustrum van onze universiteit. ‘Science Meets City: Samen kennis maken’ is het thema van een feestelijk programma met een hoop spannende ontmoetingen tussen wetenschap en de stad.

Science Meets You: ons lustrumcadeau aan de stad

Colleges voor scholieren

Lees meer

Erasmus en Arminius

Een serie debatten over actuele thema's

Bekijk het programma
Rotterdammers vertellen waar de EUR onderzoek naar zou moeten doen

Science Meets City

De stad als startpunt

De Erasmus Universiteit Rotterdam bevindt zich midden in de stad. De stad vormt vaak het startpunt voor ons onderzoek en onderwijs. Zo heeft Rotterdam als havenstad een rijke historie op het gebied van migratie. Dit thema is nu actueel, maar staat al jarenlang hoog op de agenda van onze wetenschappers.

Dankzij onze wortels in een multiculturele metropool, zitten diversiteit en inclusiviteit in ons dna. Met ons onderzoek en onderwijs willen we dan ook bijdragen aan de levenskwaliteit van alle Rotterdammers – en andere stadsbewoners. We richten ons bijvoorbeeld op het verbeteren van de gezondheidszorg en onderzoeken manieren om welvaart op een duurzame manier te stimuleren.

Dit doen we onder andere in de Erasmus Initiatives, waarin we onderzoekers vanuit verschillende disciplines samenbrengen om echt economische en maatschappelijke impact te maken.

Programma

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft dus een hoop te danken aan de stad Rotterdam. Tijdens het lustrumjaar organiseren we daarom zinvolle ontmoetingen tussen de universiteit, de stad en haar bewoners. Het lustrum wordt geen showcase van knappe koppen, maar een gelijkwaardige dialoog tussen onderzoekers, stadsbewoners en organisaties uit de stad. Bekijk hieronder de activiteiten van het komende jaar en wees welkom in de stad en op onze campus! 

 • Bekijk hieronder per maand welke activiteiten er georganiseerd worden in het kader van het 105-jarige bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  • 6 juni: Pre-launch
   In het Erasmus Paviljoen en de Arminiuskerk Rotterdam werd het lustrum feestelijk afgetrapt.

  • 23 augustus: Eurekaweek
   Nieuwe studenten zongen mee tijdens Night of the Songs, leerden de campus kennen tijdens de infomarkt en verkenden de stad tijdens deze introductieweek.

  • 3 september: onthulling kunstwerk Stein des Weisen
   Begin juli arriveerde er een nieuw kunstwerk in Park Noord op de campus: de Stein des Weisen. In september werd het kunstwerk officieel onthuld.

   3 september: Opening Academisch Jaar
   De bijeenkomst voor wetenschappers, studenten en partners van de universiteit om het nieuwe academische jaar in te luiden. Dit jaar stond diversiteit centraal in de lezingen van de rector magnificus en de gastspreker.

   6 september: Heartbeat Festival
   Studenten en medewerkers van de universiteiten genoten van 'summer vibes' tijdens de zesde editie van het HeartBeat Festival. De campus was omgetoverd tot een festivalterrein met foodtrucks en goede live-muziek.

   9 september: Skadi Knock-out Race 
   Tijdens de Wereldhavendagen lieten de roeiers van Skadi zien wat ze in huis hebben. Ook kon je zelf ervaren of roeien wat voor je is, tijdens de gratis roei-clinics van Skadi.

   24-28 september: Week van het Werkgeluk
   Tijdens de nationale Week van het Werkgeluk organiseerde de Erasmus Universiteit Rotterdam diverse workshops en lezingen. 

   27 september: Medische doorbraken
   Tijdens dit publieksprogramma in Arminius Rotterdam werd je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de geneeskunde.

   28 september: Science Hotel
   Feestelijk evenement in het Nhow Hotel, waar onderzoekers en studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam op interactieve wijze hun werk presenteerden en in gesprek gingen met het publiek. 

   29 september: Science Open
   In het Polak Building op de campus vertelden enthousiaste onderzoekers over hun werk. 

  • 18 oktober: Erasmus by the Sea
   Dies Natalis Institute of Social Studies in Den Haag

   26 oktober: burgemeester ontvangt boek over Erasmus
   Tijdens de viering van de verjaardag van Erasmus in het stadhuis werd een (vernieuwd) boekje over onze naamgever Erasmus gepresenteerd. Oud-rector (en nu voorzitter van Comité Erasmus) Steven Lamberts presenteerde het boekje aan wethouder Judith Bokhove.

  • 5 november: vlaggen rondom de Hofvijver

   6 & 7 november: conferentie 'Empowering Cities & Citizens, Learning and co-creating in an urbanizing world'
   Georganiseerd door het Institute for Housing and Urban Development Studies

   8 november: Dies Natalis 
   Deze ceremonie in de Aula op Campus Woudestein draaide dit jaar volledig om 
   diversiteit, inclusiviteit en co-creatie. Zo werd de FAME Athena-prijs uitgereikt aan Lizzy Boonen (HR-beleidsmedewerker van het Erasmus MC), die zich inzet voor talentontwikkeling en diversiteit. Niemand minder dan het Rotterdams Philharmonisch Orkest verzorgde het muzikale intermezzo.

   9 november: conferentie 'Nationalism & Protectionism: A Global Historical Approach'
   Er wordt al veertig jaar geschiedenis gestudeerd, onderzocht en gedoceerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens deze conferentie blikten we terug, maar ook vooruit.

   De hele maand: fototentoonstelling i.s.m. Rotterdams Beeldfonds
   Het Rotterdams Beeldfonds werkt aan een voortdurend uit te breiden collectie foto’s die gezamenlijk een zo compleet en genuanceerd mogelijk beeld van de stad neerzetten. Tijdens het lustrum vangen twee jonge fotografen twee onderzoeksprojecten in beeld. Hun werk wordt tentoongesteld op de campus en in het Erasmus MC.

  • Februari tot en met juni: colleges op scholen
   Wie jarig is trakteert. Erasmus Universiteit Rotterdam geeft ter ere van het lustrum gratis gastcolleges aan scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. 

  • 7 april: Erasmus Charity Run
   Tijdens de Erasmus Charity Run lopen medewerkers en studenten van onze universiteit voor het goede doel. Dankzij hun prestaties ontvangen toekomstige studenten scholarships.

   17 april: Open Symposium Transgender Chirurgie
   De Vereniging Chirurgie voor Medisch Studenten (VCMS) organiseert dit symposium, om zowel de menselijke als medische aspecten van de transgenderchirurgie te belichten. 

  • 10 mei: Erasmus Debating Consultancy
   De Erasmus Consultancy Battle (ECB) is een strijd tussen zes studieverenigingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij proberen allen de beste oplossing te verzinnen voor een real-life klimaatprobleem in de gemeente Rotterdam

   16 mei: gratis college voor basisscholen 'Hebben, hebben, hebben: Hebberigheid en andere onbedoelde effecten van reclame' (VOL)
   Wie jarig is, moet trakteren. Daarom geeft het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam gratis colleges aan scholen in Rotterdam onder de noemer 'Science Meets You'. In deze editie leert mediawetenschapper Sanne van Opree de leerlingen de trucjes in reclame te herkennen.

   21 mei: Rotterdam Lezing door Liesbeth van Rossum over overgewicht
   In de 17e editie vab de Rotterdam Lezing buigt prof.dr. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) zich over het thema 'overgewicht'.

   23 t/m 25 mei: 'Conferentie River Societies: Old Problems, New Solutions'
   In samenwerking met het Erasmus University China Centre organiseert de universiteit de Shanghai Conferentie waarin de samenwerking tussen de EUR en China centraal staat.

  • 16 & 17 juni: Nacht van de Vluchteling
   Medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam lopen mee in de sponsorloop van Stichting Vluchteling.

   18 juni: gratis college voor basisscholen 'Hebberig of toch niet?'
   In het kader van het lustrumjaar biedt het Wetenschapsknooppunt van onze universiteit gratis colleges aan voor scholen in Rotterdam. In deze editie van 'Science Meets You', gegeven door econoom Jan Stoop, ontdekken leerlingen of mensen hebberig of gul zijn en leren zij hoe dat komt.

   18 juni: Tinbergen-lezing
   Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Jan Tinbergen de Nobelprijs ontving. Dat vieren we met een speciale lezing.

Stuurgroep

Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur; Ann O’Brien, secretaris CvB; Victor Bekkers, decaan ESSBS; Inge Hutter, decaan ISS; Marsha Tatipikalawan, directeur M&C; Amin Noori, student International Bachelor Economics and Business Economics; Renée Mast, internationale stage coördinator ESHCC; Fred Balvert, hoofd Congresbureau Erasmus MC (projectleider); Marlou Reid, Algemene Bestuursdienst.

Projectgroep

Fred Balvert, hoofd Congresbureau Erasmus MC (projectleider); Gaby Dijkstra, marketingmedewerker Erasmus Sport; Willem Scholten, wetenschapsprogrammeur Studium Generale, Koos van Kalsbeek, senior consultant M&C; Jacco Neleman, persvoorlichter M&C; Sarah Steendam, beleidsadviseur IHS,Tom Kranenbarg, vice-president Erasmus Student Network (ESN); Marlou Reid, Algemene Bestuursdienst.

Programmacommissies per onderdeel.