Mandeville lezing

Navi Pillay kreeg de bijbehorende versierselen uitgereikt van erepromotores Kristin Henrard, hoogleraar Mensenrechten en Minderheidsbescherming van Erasmus School of Law (ESL) en  Karin Arts, hoogleraar International Law and Development, van het International Institute of Social Studies (ISS), beide spraken een laudatio uit. 

Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols verzorgde de opening. In zijn rede verwees hij naar Mahatma Gandhi en roemde hij de grote persoonlijke moed van Navi Pillay.  

Pillay gaf voorafgaand aan de Mandeville Lezing een masterclass voor studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

The voice of the victim everywhere

Navanethem ‘Navi’ Pillay, pionier op het gebied van mensenrechten, werd geboren in een arme Indiase familie  in apartheid Zuid-Afrika. Aanvankelijk was die achtergrond een obstakel voor haar aspiraties voor verder onderwijs en een betekenisvolle carrière. Tegelijkertijd wakkerden haar ervaringen met onderdrukking en discriminatie de wil om die te bestrijden aan.

In 1967 was Pillay de eerste zwarte vrouw in Zuid-Afrika die haar eigen advocatenkantoor opzette. Ze gebruikte die praktijk vaardigheden om anti-apartheid activisten te verdedigen en de rechten van politieke gevangenen te beschermen. Opmerkelijk is dat Pillay in 1973 erin slaagde om wettelijke vertegenwoordiging en basisvoorzieningen te verkrijgen voor de gevangenen van Robbeneiland. 

Eerste zwarte vrouwelijke rechter

In 1995, toen de eerste democratische regering werd gevormd in Zuid-Afrika, benoemde Nelson Mandela Pillay als de eerste zwarte vrouwelijke rechter in het Hoog Gerechtshof. In het zelfde jaar kreeg ze zitting in het Internationale Rwanda Tribunaal. Sinds die tijd is Pillay een van de meest toonaangevende verdedigers van de mensenrechten ter wereld. In 2008 werd ze benoemd tot VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, een positie waarnaar zij verwijst als: ‘een stem voor slachtoffers overal’. Op dit moment is Pillay commissaris van de Internationale Commissie Tegen de Doodstraf.

Over de Mandeville Lezing

De twintigste Mandeville Lezing is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven (Club Rotterdam) en het Erasmus Trustfonds, verenigd in de Bernard Mandeville Stichting. De Mandeville Lezing is vernoemd naar de in Rotterdam geboren filosoof en arts Bernard Mandeville (1670-1733) en is een blijk van waardering voor de grote maatschappelijke verdiensten van een persoon uit binnen- of buitenland. Eerdere laureaten waren Jean-Claude Trichet, Jeroen van der Veer en Carla Del Ponte. Het is de eerste keer dat er een formeel eredoctoraat van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de Mandeville Lezing is verbonden.