15 juni 2018
Making the Most of Talent

Rectoraatsoverdracht

Op vrijdag 15 juni 2018 kreeg prof.dr. Rutger Engels als nieuwe rector magnificus de keten omgehangen van scheidend rector magnificus prof. dr. Huibert Pols.

In zijn eerste speech benadrukte Engels dat universiteiten maatschappelijk relevant en verantwoordelijk moeten zijn. Dat betekent onder meer het uitdagen van studenten om hen te laten begrijpen wat de problemen zijn waarvoor oplossingen moeten komen.

Sprekers en programma

‘Making the Most of Talent’ was het thema van de rectoraatsoverdracht. Als het aan de nieuwe rector ligt begint het koesteren van dat talent al vóór de universiteit. Ook de twee gastsprekers, prof. dr. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC, Centrum Gezond Gewicht) en dr. Payal Arora (Erasmus School of History, Culture and Communication), gingen elk op hun eigen manier in op het thema ‘talent’.

Daniel Sieczkowski

Intermezzo

Daniel Sieczkowski (1996) is student geneeskunde, healthcare management en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens studentenvertegenwoordiger in de EUR Universiteitsraad. Daarnaast is muziek zijn grootste hobby. Bij de Rectoraatsoverdracht bood Daniel de nieuwe en oude rector een muzikaal bloemenboeket aan, in de vorm van de welbekende wals "Rosen aus dem Süden" op. 388 van Johann Strauss II.

Afscheid Huibert Pols

Scheidend rector magnificus Huibert Pols keek in zijn toespraak terug op zijn carrière. Hij pleitte voor ‘scharrelruimte’ om ‘geest en materie, probleem en oplossing, theorie en praktijk’ samen te brengen.

Pols kreeg van collegevoorzitter Kristel Baele de Ad Fontes, de penning die wordt toegekend aan personen die zich voor de universiteit bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Daarnaast kreeg hij een cheque van 28.946 euro voor het Huibert Pols Talent Fund. Baele noemde Pols in haar speech ‘een uitzonderlijk goede rector en een buitengewoon prettige collega’.

Video's vorige en nieuwe rector magnificus

Bekijk de film die over Huib Pols is gemaakt, met oa burgemeester Aboutaleb, rector magnificus Carel Stolker (Universiteit Leiden) en zijn twee zoons over de scheidend rector.

Burgemeester Aboutaleb over Huibert Pols

Afscheid prof. dr. Huibert Pols

Bekijk ook de video met nieuwe rector Rutger Engels.

Rutger Engels

Five questions for Rutger Engels