Science Hotel
Gratis festival vol wetenschap en kunst

Programma Science Hotel

Current facets (Pre-Master)

Op vrijdagavond 28 september organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam het wetenschapsfestival 'Science Hotel'. Tijdens dit festival in het Nhow Hotel laten onderzoekers je zien hoe de stad hen op nieuwe ideeën brengt en vragen ze het publiek om mee te denken. Maak kennis met de onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam tijdens deze bijzondere avond vol wetenschap, kunst en muziek.

Datum en tijd: vrijdag 28 september, 19.30 - 01.00 uur
Locatie: Nhow Hotel, Wilhelminakade 137, Rotterdam

Ontdek, doe en ga in gesprek in het Science Hotel

Bekijk het blokkenschema

Programma

Het festival wordt geopend door Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna kun je aansluiten bij de interactieve lezingen en workshops van je eigen keuze. Bekijk hieronder het volledige programma.

Studio Erasmus
Debat: hoe elitair is dit festival? | O.l.v. Geert Maarse
Steeds weer vinden onderzoekers een kloof in de stad: tussen arm en rijk; gezond en ongezond; hoog opgeleid en ongeschoold, politiek actief en onverschillig. Kan wetenschap bijdragen aan oplossingen? Kunnen onderzoekers de stadsbewoners daarbij betrekken?
Hovo cursus Einstein
Networking in Art: What (or Who) to look for in art exhibitions | Laura Braden (EN)
Ben jij wel eens vergeleken met Einstein of Steve Jobs? We gebruiken vergelijkingen om waarde toe te kennen. Je vergelijkingsnetwerk is dus cruciaal bij het plannen van je carrière. Leer meer over de waarde van vergelijkingen.
erasmus mc open dag
Quiz: 'AIDS: is de eindstreep in zicht?' | Casper Rokx, Henrieke Prins, Karlijn Bunning (NL)
De ontwikkeling van geneesmiddelen heeft HIV/AIDS veranderd van een dodelijke dreiging in een chronische ziekte. Toch komen er nieuwe besmettingen bij. De Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC willen Rotterdam AIDSvrij in 2030. Kan dat?
Tandpasta
Gaatjes zoetzuur (NL)
Het Generation R onderzoek onder 10.000 kinderen in Rotterdam laat zien dat gezondheid van kindergebitten verschilt per wijk. Promovenda Lea Kragt onderzoekt hoe het komt dat kinderen in de ene wijk meer gaatjes hebben dan kinderen in een andere wijk.
Hardloper bij de Rotte
Gezondheidspoli | Interactieve demonstratie door Daniël Bos en Maarten Leening (NL/EN)
Al ruim 25 jaar nemen de bewoners uit Ommoord deel aan een onderzoek naar gezond ouder worden. Zij geven je graag tips. Hoe staat het trouwens met jouw BMI, bloeddruk en cholesterol?
Festival in Rotterdam
Diversiteit in de Rotterdamse culturele sector | Pauwke Berkers en Koen van Eijck (NL)
Bieden musea, theaters en podia genoeg kansen aan makers met een niet-westerse achtergrond? Zeg eens eerlijk: hoe veel niet-witte museumdirecteuren ken je? En moet de sector een afspiegeling zijn van de Rotterdamse bevolking?
Brandweerman
Rotterdam Resilient City: are we prepared collectively? | Teresa Esteban (EN)
Rotterdam is also vulnerable to disasters, for example due to its location below sea level. After the flood disaster in 1953, the city prepared itself. But can we do more?
IJsland
Hjálp (help!), ik heb een dokter nodig! | Interactieve workshop met Janne Papma en Sanne Franzen (NL)
Maak een reis door de koude vulkanische landschappen van IJsland, waar een Nederlandse immigrant naar de dokter gaat met mysterieuze klachten. Ontdek hoe vreemd de vragen van de dokter zijn en hoe alles mis dreigt te gaan als een familielid tolk is.
Plant in hand
Slimme sturing door eigen kracht | Rollenspel met Annie de Roo (NL)
Nieuw beleid gericht op mensen uit de problemen helpen blijkt vaak slecht te werken. De Eigenkrachtcentrale gaat uit van de eigen mogelijkheden en de kracht van mensen om aan oplossingen op maat te werken.
Microscope
De rode ballon: sikkelcelziekte | Interactieve demonstratie door Maite Houwing (NL)
Sikkelcelziekte is een zeldzame erfelijke ziekte die echter relatief veel voorkomt onder bepaalde migrantengroepen in Rotterdam. Is deze aandoening een ver-van-mijn-bed-show of heel dichtbij?
Kind op schommel
Enge plekken en oases | Interactieve workshop door Famke Mölenberg (NL)
Onderzoekers van het Erasmus MC vragen jou mee te denken hoe een buurt er uit moet zien om gezond op te groeien of ouder te worden in Rotterdam. Doe je mee?
Conference Sustainability the next level
Seminar 'Trust in science: shared responsibilities' (EN)
Wetenschappelijke onderzoekers uit heel Europe bespreken het belang van transparantie in de wetenschap tijdens het seminar ‘Trust in science: Managing the shared responsibilities of communicating research’.
Challenge Accepted - Better health and healthcare - fruit
Nudging | Interventies tijdens evenement | Sara Shagiwal, Malte Dewies (NL)
Nudging staat voor het geven van een subtiel duwtje in de goede richting, zonder vrijheden in te perken of verplichtingen op te leggen. Is deze techniek ook bruikbaar om mensen te verleiden tot meer verantwoord of gezond gedrag?
Rotterdamse intakedag voor vluchtelingen
Vluchtelingen in Rotterdam: feiten en fabels | Discussie met Richard Staring (NL)
Wat gebeurt er met vreemdelingen die naar Nederland vluchten, hier asiel aanvragen en in Rotterdam gaan wonen? Wat gebeurt er als zij in de illegaliteit verdwijnen? Hoe vinden asielzoekers hun plek in de stad, wie helpt hen daarbij?
Rontgenfoto
Beelden van medische beeldvorming | Presentatie door Rebecca Steketee (NL)
MRI-scans, CT-scans en echo’s leveren haarfijne beelden waar geen sneetje aan te pas komt. Maar hoe kunnen de medisch specialisten die beelden en hun bevindingen met elkaar delen. De presentatie zoomt in op de diagnose van vroege dementie.
Antony Otiene Ong’ayo
Workshop: Hoe een Afrikaan in de gemeenteraad komt | Kees Biekart, Antony Otiene Ong’ayo (NL)
Aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deden nieuwe migrantenpartijen mee. Ook waren er veel kandidaten met een migrantenachtergrond, waaronder een Afrikaanse. Hoe kunnen migranten actiever worden in de lokale politiek?
Daten
Dare to date | Speeddating sessie door Elisabeth Timmermans
Ho, gaat dat swipen niet te snel? Misschien veegde je zojuist de liefde van je leven weg. Tijdens Science Hotel kun je deelnamen aan een vlot, maar persoonlijk experiment om je match te vinden.
Meld je nu aan en win een overnachting in een hotelsuite!
Spreker voor zaal
Wetenschappelijk talent in de EU corner | Posterpresentaties (NL/EN)
In Horizon2020 werken wetenschappers aan oplossingen voor de maatschappelijke problemen van de 21e eeuw. Jonge onderzoekers die een beurs hebben ontvangen van de Europese Unie, presenteren hun werk. Expers lichten toe.
Feyenoord wint KNVB-beker 2016
Wordt Feyenoord weer kampioen? | Interactieve presentatie door Jan van Ours (NL)
Voetbal, wetenschap? Met variabelen en statistieken kan je veel voorspellen. Wat zijn de kansen van een nieuwe coach? Wat zegt het aankoopbudget? ? Jan van Ours gebruikt wetenschappelijke methoden om het succes van zijn club te voorspellen.
Slang
Gifslang ontsnapt! | Demonstratie met gifslangen door Jan Danser, Richard Mastenbroek (NL)
Goede kans dat binnen een straal van 200 meter van je huis iemand een (gif)slang in huis heeft. Artsen doen regelmatig een beroep op slangenexpert Richard Mastenbroek. Leer meer over de effecten van een dodelijk gif.
Crime scene
Crime scene investigation in een hotelsuite | Presentatie door Manfred Kayser en Athina Vidaki
Forensisch specialisten kunnen op basis van DNA veel zeggen over iemands uiterlijk: haarkleur, lengte, afkomst, etc. Leer wat DNA ons kan vertellen.
Yoga balans
Hersenen in balans | Circusoptredens & interactieve presentatie (NL/EN)
Veel bewegingen maak je zonder na te denken. Verbaas je over onze hersenen als je ziet hoe circusartiesten evenwicht en oog-hand coördinatie tot een kunst verheffen. Neurowetenschappers Maarten Frens en Jos van Geest geven toelichting.
Hersenen, hersenziekten en de kunsten | Lezing door Dick Swaab (NL)
De beroemde hersenwetenschapper Dick Swaab bespreekt zijn onderzoek naar de menselijke hersenen, hersenziekten en onze waarneming en waardering van de schone kunsten.
Hoe duurzaam is jouw levensstijl? | Interactieve quiz (NL/EN)
Doe de quiz en vind uit hoe duurzaam jouw levensstijl is. De Erasmus Sustainability Hub geeft advies.
Ruimte
Symbiotic Machines for Space Exploration (SyMSE) | Presentatie door Ivan Henriques, Raoul Frese (NL/EN)
Mensen veroorzaken veranderingen in het milieu van de aarde. Intussen maken mensen plannen voor nederzettingen op de maan en mars, waarvoor een enorme vooruitgang in methoden en instrumenten van eco-synthese nodig is. Hoe kunnen we deze uitdaging aangaan?
Performance during Music Talks (Photo: Tessa Smit)
Gezonder met kunst | Rotterdam Art & Science Lab (RASL) (EN)
Studenten en onderzoekers van Codarts en de Erasmus Universiteit werken samen aan projecten waarin wetenschap en kunst samenkomen. Een dialoog die leidt tot verrassende perspectieven.
Op de foto met Erasmus | Selfie wall (NL/EN)
552 jaar na zijn geboorte in Rotterdam zijn Erasmus en zijn gedachtegoed nog springlevend in de stad. Tijdens Science Open loop je de beroemde humanist letterlijk tegen het lijf. Gek als hij is op nieuwe media, maakt hij graag tijd voor een selfie.
Wetenschapscafé: Desiderius Erasmus Roterodamus anno nu
Cover up story: Waar is de schedel van Erasmus? | Lezing en presentatie tijdschrift (NL)
Bij het maken van een themanummer over Erasmus stuitten de redacteuren van REALmag op de mysterieuze verdwijning van zijn schedel. Zij schakelden de beroemde forensisch patholoog anatoom Frank van de Goot in, die zijn bevindingen met ons deelt.
Wie zijn hebberiger? De armen of de rijken? | Lezing van Jan Stoop
Onderzoek naar gedragsverschillen tussen rijk en arm toont aan dat arme mensen minder goed kunnen nadenken als ze aan het einde van de maand geld tekort komen. Kan jij tegen de stress van een dreigend financieel gat?
Je privacy of je veiligheid? | Presentatie door Vivien Butot en Freek de Haan (NL/EN)
De stad van de toekomst zit vol technologische snufjes die informatie gebruiken die burgers produceren via apps en apparaten. Dit werpt vragen op over privacy, de digitale kloof en politieke belangen die de technologie verborgen kunnen zitten.
Gezicht met oog
Kunst en wetenschap | CBK Rotterdam
Videoportretten en gesprekken met beeldend kunstenaars die in hun werk een relatie leggen met wetenschappelijk onderzoek.
Google Maps
Jouw buurt, jouw data | Gamified survey door Centre for BOLD Cities (NL)
Ook in je eigen buurt laat je bewust en onbewust heel wat data achter. BOLD Cities ontwikkelde dit computerspel waarmee je erachter komt hoe jij met je data omgaat. De onderzoekers verzamelen de resultaten ook voor hun onderzoek.
200
Alumni lounge | Stand en photo booth (NL/EN)
Wil je afgestudeerden van de Erasmus Universiteit ontmoeten of ben je benieuwd wat de universiteit voor jou als alumnus kan betekenen? Loop dan even binnen.
Image - Rotterdam bridge
Show me what makes you feel safe in Rotterdam | Ilona Suojanen (NL/EN)
Fototentoonstelling
Seoul
What you value most in your neighbourhood | Youn Sun Won en Arjo Klamer (EN)
Waarom wil je werken en wonen in de ene stad en niet in de andere? Wat als je een creatieve omgeving zoekt? Hoe goed zou je dan doen in Rotterdam? En wat zijn jouw kansen in Seoul?
Light bulb
Duurzaam, wat mag dat kosten? | Interactieve presentatie door Arjen Schep
Ook huishoudens moeten verduurzamen. Denk maar aan onze huizen die van het aardgas af en geïsoleerd moeten worden. Gemeentelijke belastingen kunnen instrumenten bieden om deze transitie aantrekkelijker te maken. Hoeveel mag duurzaamheid van jou kosten?