Science Open
Het gratis festival vol kunst en wetenschap

Programma Science Open

Current facets (Pre-Master)

Op zaterdag 29 september organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam het festival Science Open, vol wetenschap, muziek en kunst. Onder het lustrummotto ‘Science Meets City’ kan iedereen in gesprek gaan met wetenschappers en kennismaken met de universiteit. Ontdek hoe  de onderzoekers op nieuwe ideeën gebracht worden door de  de stad en denk mee!

Datum en tijd: zaterdag 29 september, 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Polak Building, campus Woudestein

Science Open

Ontdek wetenschap tijdens het Science Open!

Bekijk het blokkenschema

Programma

Ouderen en kinderen
Gezond ouder | Interactieve lezing door Francesco Mattace Raso
Gezond ouder zijn is uitgaan van wat je nog wel kunt in plaats van wat je niet meer kunt. Hoe organiseren we de zorg rond ouder wordende stadsbewoners zo dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven en hun mogelijkheden actief benutten?
Kind op schommel
Enge plekken en oases | Interactieve workshop door Famke Mölenberg
Onderzoekers van het Erasmus MC vragen jou mee te denken hoe een buurt er uit moet zien om gezond op te groeien of ouder te worden in Rotterdam. Doe je mee?
Light bulb
Duurzaam, wat mag dat kosten? | Interactieve presentatie door Arjen Schep
Ook huishoudens moeten verduurzamen. Denk maar aan onze huizen die van het aardgas af en geïsoleerd moeten worden. Gemeentelijke belastingen kunnen instrumenten bieden om deze transitie aantrekkelijker te maken. Hoeveel mag duurzaamheid van jou kosten?
Campus vanuit de lucht april 2018
Een metrorit langs je levensverwachting | Interactieve presentatie door Lex Burdorf
Wie de metro neemt van Nesselande naar Maashaven ziet de gemiddelde levensverwachting van bewoners in de omliggende wijken met 7 jaar dalen. Welke factoren hebben invloed op gezondheid en wat kunnen stadsbewoners bewoners met die wetenschap?
Yoga balans
Hersenen in balans | Circusoptredens en interactieve presentatie
Veel bewegingen maak je zonder na te denken. Verbaas je over onze hersenen als je ziet hoe circusartiesten evenwicht en oog-hand coördinatie tot een kunst verheffen. Neurowetenschappers Maarten Frens en Jos van Geest geven toelichting.
Lees een interview met de onderzoekers
Hoe duurzaam is jouw levensstijl? | Interactieve quiz
Doe de quiz en vind uit hoe duurzaam jouw levensstijl is. De Erasmus Sustainability Hub geeft advies.
Tandpasta
Gaatjes zoetzuur | Labtafel demonstratie door Lea Kragt
Het Generation R onderzoek onder 10.000 kinderen in Rotterdam laat zien dat gezondheid van kindergebitten verschilt per wijk. Promovenda Lea Kragt onderzoekt hoe het komt dat kinderen in de ene wijk meer gaatjes hebben dan kinderen in een andere wijk.
Hardloper bij de Rotte
Gezondheidspoli | Interactieve demonstratie door Daniël Bos en Maarten Leening
Al ruim 25 jaar nemen de bewoners uit Ommoord deel aan een onderzoek naar gezond ouder worden. Zij geven je graag tips. Hoe staat het trouwens met jouw BMI, bloeddruk en cholesterol?
Fruit in a bowl
Workshop 'Duurzaam koken' | Erasmus Food Lab
Leer verschillende duurzame en lekkere hapjes kennen, voorzien van CO2 en Kcal informatie, in de state-of-the-art kookstudio van het Erasmus Food Lab. De workshops duren 1 uur en 15 minuten. Max. 20 deelnemers per keer.
Lees meer op Facebook
Virtual reality glasses
Science Fiction and the fears of the future | Interactieve lezing door Etienne Augé (EN)
SF wordt steeds meer gezien als een leerzame bron om de samenleving voor te bereiden op de toekomst. Het is het meest populaire genre in Holywood en wordt door organisaties – van de CIA tot de Chinese overheid – gebruikt om over de toekomst na te denken.
Erasmus statue in the city
Impact van live-muziek op steden | Interactieve lezing (Arno van der Hoeven) en live muziek met impac
Wat leert wetenschappelijk onderzoek ons over de invloed van livemuziek op ons dagelijks leven en op steden? Arno van der Hoeven vertelt over trends in de livemuzieksector en de sociaal-culturele en economische waarde van livemuziek.
Planning laptop brainstorm
Ikigai. Hoe ontdek je de zin van je leven? | Workshop door Michaéla Schippers (NL)
Pluk je de dag of volg je een strak uitgestippeld plan? Hoe kom je verder in je leven en je carrière? Het stellen van doelen (goal setting) helpt je om je ambities te realiseren. Deze korte workshop laat zien hoe het werkt.
Op de foto met Erasmus | Selfie wall
552 jaar na zijn geboorte in Rotterdam zijn Erasmus en zijn gedachtegoed nog springlevend in de stad. Tijdens Science Open loop je de beroemde humanist letterlijk tegen het lijf. Gek als hij is op nieuwe media, maakt hij graag tijd voor een selfie.
Was getekend, Erasmus | Interactieve presentatie door Adrie van der Laan
Metershoge handtekeningen van Erasmus prijken op de gebouwen van de universiteit en zijn rake uitspraken uitgevoerd in neon sieren gebouwen in de stad. Stap terug in de tijd en bewonder Erasmus' echte handtekening.
Kunstroute campus Woudestein | Rondleiding en wandelroute | Anne Clement- van Vugt en Luuk Bode
Voor het 21ste lustrum van de universiteit is op campus Woudestein ‘Der Stein des Weisen’ van de Duitse kunstenaar Kathrin Schlegel onthuld. Het is één van de vele kunstwerken op het terrein van de universiteit. Ontdek ze zelf of tijdens de rondleiding.
Spreker voor zaal
Wetenschappelijk talent in de EU corner | Posterpresentaties
In Horizon2020 werken jonge wetenschappers aan oplossingen voor de maatschappelijke problemen van de 21e eeuw. Jonge onderzoekers die een beurs hebben ontvangen van de Europese Unie, presenteren hun werk.
Wetenschapsfestival
Fietsen voor je smoothie | A.R.S.R. Skadi
Wek zelf energie op en mix zo je eigen smoothie.
Pancakes
Gezonde snacks | Sara Shagiwal en Malte Dewies (EN)
Laat je verrassen met lekkere hapjes die ook gezond zijn.
Erasmus Sport
Kom sporten | Erasmus Sport
Kom in beweging en doe mee met een van de activiteiten van Erasmus Sport.
Image - Rotterdam bridge
Show me what makes you feel safe in Rotterdam | Ilona Suojanen (NL/EN)
Fototentoonstelling.
Festival in Rotterdam
Diversiteit in de Rotterdamse culturele sector | Pauwke Berkers en Koen van Eijck (NL)
Bieden musea, theaters en podia genoeg kansen aan makers met een niet-westerse achtergrond? Zeg eens eerlijk: hoe veel niet-witte museumdirecteuren ken je? En moet de sector een afspiegeling zijn van de Rotterdamse bevolking?
Rotterdamse intakedag voor vluchtelingen
Vluchtelingen in Rotterdam: feiten en fabels | Discussie met Richard Staring (NL)
Wat gebeurt er met vreemdelingen die naar Nederland vluchten, hier asiel aanvragen en in Rotterdam gaan wonen? Wat gebeurt er als zij in de illegaliteit verdwijnen? Hoe vinden asielzoekers hun plek in de stad, wie helpt hen daarbij?
Je privacy of je veiligheid? | Presentatie door Vivien Butot en Freek de Haan (NL/EN)
De stad van de toekomst zit vol technologische snufjes die informatie gebruiken die burgers produceren via apps en apparaten. Dit werpt vragen op over privacy, de digitale kloof en politieke belangen die de technologie verborgen kunnen zitten.
Brandweerman
Rotterdam: zijn we collectief voorbereid? | Teresa Esteban (EN)
Ook Rotterdam is kwetsbaar voor rampen, bijvoorbeeld door zijn ligging onder de zeespiegel. Na de watersnoodramp in 1953 heeft de stad zich voorbereid. Maar kunnen we nog meer doen?
Seoul
What you value most in your neighbourhood | Youn Sun Won en Arjo Klamer (EN)
Waarom wil je werken en wonen in de ene stad en niet in de andere? Wat als je een creatieve omgeving zoekt? Hoe goed zou je dan doen in Rotterdam? En wat zijn jouw kansen in Seoul?
erasmus mc open dag
Quiz: 'AIDS: is de eindstreep in zicht?' | Casper Rokx, Henrieke Prins, Karlijn Bunning (NL)
De ontwikkeling van geneesmiddelen heeft HIV/AIDS veranderd van een dodelijke dreiging in een chronische ziekte. Toch komen er nieuwe besmettingen bij. De Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC willen Rotterdam AIDSvrij in 2030. Kan dat?
IJsland
Hjálp (help!), ik heb een dokter nodig! | Interactieve workshop met Janne Papma en Sanne Franzen (NL)
Maak een reis door de koude vulkanische landschappen van IJsland, waar een Nederlandse immigrant naar de dokter gaat met mysterieuze klachten. Ontdek hoe alles mis dreigt te gaan als een familielid tolk is.
Microscope
De rode ballon: sikkelcelziekte | Interactieve demonstratie door Maite Houwing (NL)
Sikkelcelziekte is een zeldzame erfelijke ziekte die echter relatief veel voorkomt onder bepaalde migrantengroepen in Rotterdam. Is deze aandoening een ver-van-mijn-bed-show of heel dichtbij?
Rontgenfoto
Beelden van medische beeldvorming | Presentatie door Rebecca Steketee (NL)
MRI-scans, CT-scans en echo’s leveren haarfijne beelden waar geen sneetje aan te pas komt. Maar hoe kunnen de medisch specialisten die beelden en hun bevindingen met elkaar delen. De presentatie zoomt in op de diagnose van vroege dementie.
Robot auto
SURE: Safe Unmanned Robotic Ensembles | Demo van Riccardo Ferrari
Zelfstandige groepen robots zullen in de toekomst waarschijnlijk ons leven en de samenleving positief beïnvloeden. Daarbij staat veiligheid voorop. SURE verkent technieken die robots helpen om bedreigingen te detecteren en veiligheid te garanderen.
Hoe games ons denken en doen kunnen beïnvloeden
Gamen voor een gezonde geest | Lezing door rector magnificus prof. dr. Rutger Engels (NL)
Net als in de medische en onderwijswereld gaat ook de geestelijke gezondheid toegepaste games gebruiken als leermethodieken. Prof.dr. Engels laat voorbeelden zien van interactieve en stimulerende games die jongeren helpen om te gaan met hun problemen.
Kom je ook naar Science Open?
Meld je nu aan