Get involved

Current facets (Pre-Master)

Wil je bijdragen aan een duurzamere wereld? Lees hieronder wat je als student of medewerker van de Erasmus Universiteit Rotterdam kunt doen.

Erasmus Involved

Erasmus Involved is een gezamenlijke inspanning van een aantal studenteninitiatieven op de campus. Blijf op de hoogte van activiteiten, vacatures of stages via de website.

Duurzame Jonge 100

Energieopwekking uit planten, ambachtelijke worsten maken, duurzaamheid in het gemeentebestuur, tosti’s van eigen bodem, verantwoorde tv-programma’s produceren, onderzoek op de Noordpool, onderhandelen met de VN namens jongeren. Dat is maar een greep uit wat de duurzame jeugd van tegenwoordig te bieden heeft. Het is de hoogste tijd dat deze jonge koplopers bekender worden bij een groter publiek.

Uiteindelijk wil DJ100 een platform worden dat duurzame jonge mensen structureel verbindt aan bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De DJ100 is nadrukkelijk geen ranking. Dit past niet bij de manier van denken van generatie Y, die gebaseerd is op waarden als samenwerking en verbinding.

Spelregels

Jongeren tot en met 32 jaar kunnen zichzelf vanaf 3 september, Duurzame Dinsdag, nomineren of genomineerd worden op de website dj100.nl. De inschrijving sluit op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Alle nominaties worden verzameld waarna een jury, bestaande uit een aantal vooraanstaande jonge en oudere experts op het gebied van duurzaamheid de inzendingen beoordeelt. Dit levert een lijst op met 100 jonge koplopers in duurzaamheid, onderverdeeld in verschillende categorieën. Op het slotevenement op 15 november worden de winnaars in elke categorie in de spotlight gezet, vieren we het einde van onze zoektocht en presenteert DJ100 de lange-termijn-plannen.

Online colleges volgen over duurzaamheid

Deze herfst beginnen er voor geïnteresseerden verschillende online collegereeksen over duurzaamheid.

Een tweetal cursussen uit de vele opties:

 • Technology for Biobased Products, gezamenlijk gegeven door verschillende specialisten van de TU Delft, de BE-Basic foundation en de University of Campinas. Leer in deze cursus over de basics van bio-based productie en industriële biotechnologie. Aanvang: 1 oktober 2014.
 • The Age of Sustainable Development, gegeven door Dr. Jeffrey Sachs van het Earth Institute aan de Columbia University. Deelnemers aan de cursus krijgen een beter begrip van de belangrijkste uitdagingen en wegen op weg naar duurzame ontwikkeling. Het draait daarbij om economische ontwikkeling die sociaal inclusief is en duurzaam met de natuur omspringt. Aanvang: herfst 2014.

Overige cursussen die de TU Delft aanbiedt zijn hier te vinden, veel hiervan hebben ook betrekking op duurzaamheid. Verder zijn er veel andere onderwerpen waarover online colleges te volgen zijn. Neem eens een kijkje op Coursera of Edx voor meer inspiratie.

Light bulb

Earth Hour

Iedereen in Nederland kon meedoen aan de Earth Hour en dat gebeurde dan ook. In Nederland deden meer bekende landmarks dan ooit mee, zo ook de Erasmus Universiteit Rotterdam. Door gezamenlijk een uur het licht uit te doen, geeft ook de EUR een een krachtig signaal aan consumenten, overheden en bedrijfsleven: dat we een leefbare aarde willen doorgeven.

Facebookgroep voor EUR-veganisten

Een groep studenten en medewerkers van de EUR die (voornamelijk) veganistisch eten maken zich sterk voor gezonder en duurzamer, plantaardig voedsel op de campus. In een Facebookgroep geven zij elkaar tips en wisselen ze ideeën uit over het verduurzamen van het voedsel op de campus.

GreenEUR

GreenEUR

GreenEUR is een onafhankelijke studentenorganisatie gericht op

 1. het creëren van bewustwording over de impact van onze manier van leven op het milieu,
 2. het inspireren van studenten tot een duurzamere levensstijl en
 3. het ontwikkelen van een duurzame campus. Zo zet GreenEUR zich in om van de EUR een Fairtrade Universiteit te maken, worden events georganiseerd en is in 2011 de Tree Shack gebouwd. GreenEUR, vanuit de EUR gesteund met een startsubsidie, wordt betrokken bij beleidsvorming en evenementen.

  Make a Difference Day

  Make a difference is een netwerk- en recruitmentevenement, gericht op studenten met interesse in duurzaamheid. Bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid presenteren zich, geven workshops en presenteren business cases.

  Sustainable RSM

  Sustainable RSM streeft naar een lange termijn-inzet van de RSM-gemeenschap voor duurzaamheid. De organisatie stimuleert zowel medewerkers als studenten om na te denken over duurzame vormen van ondernemerschap en bedrijfsvoering.

  Net Impact RSM

  Net Impact is een netwerk van een nieuwe generatie leidinggevende binnen verschillende braches, die hun business skills willen inzetten voor een betere wereld. De programma's van Net Impact RSM helpen meer dan 20.000 mensen wereldwijd bij het opleiden van ondernemers die op een duurzamere en meer verantwoorde manier willen werken.

  STAR Reach Out

  Reach Out (eerst 'Community Development National Team') is een onderdeel van de studievereniging STAR. Reach Out organiseert samen met bachelorstudenten van de Rotterdam School of Management evenementen en projecten voor de Rotterdamse gemeenschap. Studenten dragen zo hun steentje bij als vrijwilliger en doen zelf ook waardevolle ervaringen op. 

  Rotterdam Cares

  Rotterdam Cares wil de maatschappelijke betrokkenheid van de young professional vergroten. Dit doen de organisatie door het aanbieden van flexibel vrijwilligerswerk waarbij de ontmoeting met mensen uit kwetsbare groepen centraal staat. Ook studenten kunnen zich opgeven als vrijwilliger.