Cultural Holidays Kalender

Celebrating Differences

In januari 2017 en 2018 hebben alle medewerkers van de Erasmus Universiteit een kalender ontvangen, met daarop de culturele, nationale en religieuze feestdagen gevierd door mensen op onze universiteit. Iedere maand wordt één van deze feestdagen extra uitgelicht door middel van een interview met een medewerker of student die dit feest viert.

De gehele kalender van 2018 is hier te bekijken.

Kerstmis

Kerstmis is een Christelijke feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht. Elk land kent zijn eigen kersttradities. Veel mensen hebben een versierde kerstboom in huis, er zijn adventskransen en kerstsokken.

Veronika Norvaisaite
Op kerstavond gaan we aan tafel wanneer we de eerste ster aan de hemel zien.
Veronika Norvaisaite
International Project Coordinator, USC Marketing & Communications
Lees het volledige interview over Kerstmis

Dag van de Doden

Dag van de Doden, of Dia de Muertos in het Spaans, is een Mexicaanse feestdag waarop mensen samenkomen om overleden dierbaren te herdenken en voor ze te bidden ter ondersteuning van hun spirituele reis. Het wordt gevierd door het oprichten van altaren (‘ofrenda’) voor de doden en het aanbieden van voedsel.

Carina Bravo Plancarte, RSM about Day of the dead
Bij het Institute for Housing and Development Studies zag ik deze prachtige ‘ofrenda’, gemaakt door Mexicaanse studenten, en daar werd ik heel blij van.
Carina Bravo Plancarte, Recruitment Manager, Rotterdam School of Management
Lees het volledige interview over Dag van de Doden

Coming-Outdag

Coming-Outdag is een jaarlijkse LGBTQ+ bewustwordingsdag. De dag werd in 1988 uitgeroepen in de Verenigde Staten en wordt nu overal ter wereld gevierd. Op Coming-Outdag wordt aandacht besteed aan het 'uit de kast komen' van LGBTQ+ om mensen bewuster te maken van burgerrechten en beklemmende maatschappelijke opvattingen. Sinds kort gaat coming-out ook over genderidentiteit.

Donovan Liauw
Voor mij is Coming-Outdag een dag die ons meer bewust maakt van mensen in de LGBTQ+ wereld en hun behoefte te kunnen zijn wie ze zijn.

Donovan Liauw
Student aan de Rotterdam School of Management
Lees het volledige interview over Coming-outdag

Midherfstfestival/ Chinese Maanfeest

Het Midherfstfestival, of Chinees Maanfeest, is een oogstfeest dat in Azië door veel mensen wordt gevierd. Het feest valt op de 15e dag van de achtste maand van de maankalender, tijdens volle maan. Gezinnen komen samen voor de maaltijd en delen Maancakes.

Ou Lin, Financial Policy Analyst, Corporate Planning & Control
Oorspronkelijk was het Midherfstfestival bedoeld om de oogsten van dat jaar te vieren en dankbaarheid te tonen. Tegenwoordig is het samenkomen van families een centraal thema.
Ou Lin
Financial Policy Analyst, Corporate Planning & Control
Lees het volledige interview over Moon Festival/ Midherfstfestival

Raksha Bandhan

Raksha Bandhan is een jaarlijks hindoefestival rond een ceremonie waarbij mensen elkaar ter bescherming een koordje om de pols binden. Gewoonlijk zijn het zussen die dit doen bij hun broers. Raksha Bandhan betekent de band van bescherming, liefde of zorg.

Dewi Ramdaras, student at Rotterdam School of Management
Op deze dag gaan we een band aan met iemand door te zeggen 'Ik ben vastbesloten om jou te beschermen’.
Dewi Ramdaras
Student aan Rotterdam School of Management
Lees het volledige interview over Raksha Bandhan

Ramadan

De ramadan wordt door moslims wereldwijd gevierd als islamitische vastenmaand. De ramadan duurt ongeveer 30 dagen. Moslims vasten tussen de dageraad en zonsondergang en richten hun aandacht op goed-doen en liefdadigheid.

Hafida Sallouf student at ESL
Met name tijdens de ramadan is het belangrijk om na te denken over hoe je mensen om je heen kunt helpen.

Hafida Sallouf
Student at Erasmus School of Law
Lees het volledige interview over Ramadan

Vappu

Vappu is een Fins studentenfestival dat elk jaar op 1 mei wordt gevierd. Het markeert het begin van de lente. Het wordt ook gevierd als internationale Dag van de Arbeid en het is in Finland, naast het midzomerfeest en Kerstmis, een van de grootste feesten van het jaar.

Dr. Tim de Mey
Ik ga drie keer per jaar terug naar Finland en dat is altijd ook op 1 mei, omdat ik Vappu niet wil missen.
Tim de Mey
Universitair docent Theoretische wijsbegeerte, Erasmus School of Philosophy
Lees het volledige interview over Dr. Tim de Mey

Koningsdag

Koningsdag (27 april) is een nationale feestdag in Nederland ter gelegenheid van de verjaardag van de koning. In heel het land vieren mensen Koningsdag. Ze kleden zich in oranje of in rood-wit-blauw en gaan naar vrijmarkten, concerten en lokale evenementen.

Foto Welmer de Groot
Het mooie van tradities is dat ze mensen samenbrengen en hen trots maken op hun gemeenschap.
Welmer de Groot
Student Erasmus Medisch Centrum
Lees het volledige interview over Welmer de Groot

Pesach

Pesach, het traditionele joodse paasfeest, vindt zijn oorsprong in het verhaal over het volk van Israël waarin de uittocht van de Joden uit Egypte wordt herdacht.

Foto Erin Chang
“Het idee is dat je op je gemak aan tafel zit en van de maaltijd geniet, terwijl je nadenkt over het verhaal en de betekenis ervan. In dat opzicht is het een heel filosofische traditie.”
Erin Chang
student aan Erasmus School of History, Culture and Communication
Lees het volledige interview over Erin Chang

Braziliaans carnaval

Het Braziliaans carnaval (9 – 14 februari 2018) is een jaarlijks feest dat het begin van de vastentijd markeert (40 dagen voor Pasen). Grote en kleine optochten trekken door straten vol toeschouwers, en iedereen mag meedoen. Carnaval is het bekendste feest in Brazilië.

Daniel Maciel Biato
Het hele jaar door ga je netjes gekleed, maar met carnaval kun je aantrekken wat je wilt.
Daniel Maciel Biato
Student Rotterdam School of Management
Lees het volledige interview over Daniel Maciel Biato

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is de eerste dag van het jaar volgens de moderne gregoriaanse kalender en de bekendste nationale feestdag. Het nieuwe jaar wordt vaak verwelkomd met vuurwerk. Andere vieringen wereldwijd omvatten optochten, familiebijeenkomsten of een jaarlijkse duik in zee.

Dr. Chris Müller
Een speciale oudejaarsavond voor mij was de millenniumwisseling die ik heb gevierd in Berlijn. Het was -10 °C en verschrikkelijk koud, maar het leek of iedereen elkaar warm hield door samen te zijn.
Dr Chris Müller
Senior Lecturer Life Sciences
Lees het volledige interview over Dr Chris Müller