Voedsel en catering

De Erasmus Universiteit Rotterdam vindt het belangrijk om duurzaam en gezond eten aan te bieden in de restaurants en horeca op de campus. Samen met de cateraars werkt de EUR continu aan het verbeteren en het stimuleren van een gevarieerder en gezonder voedselaanbod, het gebruik van lokale producten en het tegengaan van voedselverspilling. De maatregelen moeten resulteren in een duurzamere keten en een lagere CO2-uitstoot.

  Fruit in a bowl

  Vegetarische lunch als standaard

  Vegetarische lunches zijn de norm voor medewerkerslunches op de Erasmus Universiteit. Vleesbeleg blijft mogelijk, maar dat moet dan speciaal aangegeven worden bij de bestelling.

  Streek- en seizoensgebonden producten

  De restaurants op de campus gebruiken zoveel mogelijk lokale, seizoens- en bio-producten. Het Erasmus Paviljoen maakt nadrukkelijk gebruik van biologische en seizoensgebonden (streek)producten en heeft hiervoor de Falco Eleanora Award gekregen in 2014.

  Kraanwater

  Hete gebruik van kraanwater wordt gestimuleerd door middel van watertapppunten.

  Sport

  In het Erasmus Sport Café krijg je €0,25 korting op warme dranken als je je eigen mok meeneemt. Heb je die niet mee, dan krijg je een biologisch afbreekbare koffiebeker.

  In het Erasmus Sport Café wordt verder gebruik gemaakt van biologische eieren, yoghurt en melk. Voor de BBQ’s wordt ook uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch vlees. Daarnaast wordt met de lunchtip rekening gehouden met Meatless Monday.

  Erasmug

  De Erasmus Sustainability Hub heeft de ‘Erasmug’ ingevoerd: een herbruikbare beker voor koffie en thee op de campus. Deze beker wordt verkocht bij de Erasmus Sustainability Hub en het Erasmus Sport Café.

  Catering

  VITAM is de campuscateraar van de EUR. VITAM zet zich in om mensen te laten kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl, met aandacht voor mens, dier en milieu. VITAM werkt samen met het Erasmus Food Lab aan de verduurzaming van de catering op de EUR.

   De volgende initiatieven op het gebied van duurzame catering:

   • De duurzame inkoop is de afgelopen jaren toegenomen van circa 30% naar circa 40% van de totale catering inkoop. De doelstelling van de EUR is om dit de komende jaren te verhogen naar minimaal 50%. Onder duurzaam wordt verstaan: producten met een onafhankelijk keurmerk, afkomstig uit het seizoen met een transparante herkomst, met zo min mogelijk food miles en milieubelasting. VITAM geeft hierbij de voorkeur aan duurzame producten van Nederlandse bodem.
   • Bij de EUR is circa 20% van de ingekochte komkommers, circa 60% van de ingekochte rode paprika’s en circa 25% van de ingekochte ronde tomaten van klasse II, de “nobody’s perfect” groep.
   • Tegelijkertijd is het aandeel van de verkochte gezonde producten de afgelopen jaren toegenomen van minder dan 40% tot bijna 60% van de totale verkopen. Er wordt door VITAM gestuurd op groente en fruit inkoop uit Nederland die uit het desbetreffende seizoen komen. En er wordt zoveel mogelijk vers bereid waarbij ook gebruik wordt gemaakt van streekproducten zoals Rotterdamse kaas vanwege de low food milage.
   • In de koffiecorners die VITAM exploiteert gebruikt VITAMUTZ gecertificeerde koffie, met een CO2 neutraal certificaat.
   • Voor het VITAM personeel op de EUR worden, in tegenstelling tot de standaard contract catering cao, álle kilometers van huis naar werk vergoed, ook als men te voet of per fiets komt.
   • VITAM maakt bij de EUR gebruik van disposables die 100% duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.
   • Het totaal inkopen van mono-verpakking, per stuk verpakte producten, is in vergelijking met 2013 gedaald met 95%. Uit een recente analyse blijkt dat bij de EUR slechts 5% van de verpakkingen bestaat uit mono-verpakkingen.

   Vending

   De vending wordt geëxploiteerd door onze partners Maas en Jacobs Douwe Egberts;

    • Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam ingekochte koffie met het bijbehorende Rainforest Alliance keurmerk.
    • Koffiedroes wordt als aparte afvalstroom ingezameld en verwerkt als groen afval.
    • Er wordt gewerkt met kleinere volumes verse melk verpakkingen om derving te minimaliseren, zeker in de rustigere periodes.
    • In rustigere periodes (bijvoorbeeld in vakantieperiodes) worden op plekken waar meerdere koffiemachines dicht bij elkaar staan, deze zoveel mogelijk uitgeschakeld. Om onnodig stroomverbruik en de derving van verse melk te minimaliseren.
    • De koffiemachines zijn A+ of A++ gecertificeerd en hebben een automatische stand-by stand om elektriciteitsverbruik te verminderen.
    • De koffiemachines zijn aan het einde van hun levensduur voor circa 90% recyclebaar.
    • Maas heeft zich als eerste vendingorganisatie aangesloten bij MADE BLUE, een organisatie die investeert in waterprojecten in ontwikkelingslanden. Maas draagt bij aan MADE BLUE door elke liter water die uit een MAAS machine komt te doneren aan MADE BLUE en daarmee hetzelfde aantal liters schoon drinkwater beschikbaar te stellen in ontwikkelingslanden. In 2017 heeft Made Blue, namens de EUR, 132.088 liter drinkwater beschikbaar gesteld. Zie hier het subcertificaat.
    • Maas en JDE zijn beiden ISO 14001 gecertificeerd.
    • Daarnaast werkt MAAS samen met ‘Heilige Boontjes’. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat Rotterdamse jongeren een plek op de arbeidsmarkt krijgen. Door het gebruik van de Heilige Boontjes koffiebonen helpt de afnemer mee om de stichting te steunen.

    Ten slotte verkoopt MAAS Impact@Origin koffie, ook in sommige apparaten op de EUR. Kern van dit programma is het permanent verplaatsen van elementen uit de waardeketen van West-Europa naar de landen van oorsprong. De volledige waarde van de koffie, dus inclusief het branden en verpakken, blijft hierdoor in het land van herkomst waardoor de lokale economie groeit en er meer banen ontstaan.