Publiceren in Open Access

De Erasmus Universiteit en ook steeds meer subsidieverstrekkers eisen dat je je onderzoek beschikbaar stelt via Open Access. De volgende stappen zorgen voor een snelle publicatie in Open Access.

Stap 1: Stel vast wat de eisen zijn van werk- en/of subsidiegever

Het beleid van de Erasmus Universiteit is dat alle wetenschappelijke artikelen in Open Access worden gepubliceerd via Metis/Repub (het institutionele repository). Daarnaast kan een subsidieverstrekker nog eigen verplichtingen en eisen hebben ten aanzien van Open Access publiceren. Stel je hiervan op de hoogte om verrassingen en onverwachte kosten te voorkomen.

Stap 2: Kies het meest geschikte tijdschrift

Dat doe je natuurlijk primair op vakinhoudelijke en wetenschappelijke gronden. Maar houdt ook rekening met de kwaliteit van een Open Access tijdschrift. Houdt ook rekening met de:

  • Prijsverschillen: de gemiddelde prijs om in Open Access te publiceren ligt rond de € 2000.
  • Behoud van Auteursrechten: bij betaald Open Access publiceren (“Gold”) worden geen auteursrechten overgedragen. Iedereen kan het artikel direct na publicatie gratis lezen.
  • Keuzemogelijkheid:
    • wil je een 100% Gold Open Access tijdschrift gebruiken, dan moet je al bij het inleveren weten of je financiering hebt.
    • Gebruik je een hybride tijdschrift, dan kun je na de acceptatie nog beslissen wat je doet: betalen of – gratis - het deponeren van je manuscript in een repository (“Green”).

Stap 3: Controleer of de Article Processing Charges (APC’s) zijn afgekocht

De universiteit heeft met sommige uitgevers afspraken gemaakt en de Open Access publicatiekosten afgekocht. Controleer dit altijd vooraf via de Erasmus Journal BrowserDit voorkomt dat je onnodig betaalt, maar ook om geen kansen te missen op “gratis” publiceren in Open Access.

Als de APC kosten niet door een andere financieringsbron worden gedekt, kun je bij het Erasmus Open Access Fonds een aanvraag indienen voor vergoeding van de publicatiekosten.

Stap 4: Bepaal je keuze: betaal of ‘ga voor (gratis) Groen

Bij de afweging kunnen verschillende zaken meespelen. Het kan van belang zijn om een artikel snel in Open Access beschikbaar te hebben, bijvoorbeeld in verband met een subsidieaanvraag.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Joy Dijksman via: openaccess.library@eur.nl