Kwaliteit van Open Access-tijdschriften

Bij het publiceren van een artikel wordt de keuze voor een tijdschrift voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het tijdschrift. Helaas zijn er de laatste jaren 'uitgevers' op de markt verschenen die publicatiekosten bij auteurs in rekening brengen zonder de redactionele services te bieden die bij een betrouwbaar tijdschrift horen. Deze tijdschriften zijn meestal van lage kwaliteit en auteurs worden er met agressieve marketingstrategieën en spam e-mails toe overgehaald artikelen in te dienen.

Hier vindt u tips om de kwaliteit van een Open Access-tijdschrift te beoordelen.

Journal Browser

In de Erasmus Journal Browser vindt u de belangrijkste tijdschriften, samen met hun Open Access-mogelijkheden. Zoeken kan op titel van het tijdschrift of u kan door de onderwerpen te bladeren. In het zoekresultaat kunt u de journal metrics van een tijdschrift bekijken, zoals de citation score, de SCImago Journal Rank (SJR) en de Source Normalized Impact per Paper (SNIP).

Als u binnen het IP-bereik van de Erasmus Universiteit bent of bent aangemeld met uw ERNA-ID, ziet u in de resultatenlijst direct de APC-korting van de corresponderende EUR-auteur.

Directory of Open Access Journals

Alle tijdschriften in de Directory of Open Access Journals (DOAJ website) maken gebruik van peer review, zodat u een globale indicatie van de kwaliteit van een tijdschrift krijgt. DOAJ bevat alleen tijdschriften die volledig Open Access zijn.

Think, check, submit

Een omvangrijk internationaal consortium van uitgevers en Open Access-initiatieven heeft de campagne Think, Check, Submit opgezet. Zij hebben een checklist ontwikkeld die onderzoekers helpt de kwaliteit van een tijdschrift te beoordelen.

Lijst dubieuze open access uitgevers

Een sneller manier om tijdschriften van twijfelachtige kwaliteit te indentificeren, is om deze checklist van dubieuze open access uitgevers te gebruiken. NB: deze lijst is mogelijk niet volledig of geheel actueel.

Open Access Publishing

Lees ook de e-learning module van de UB over Open Access publishing.