Zoeken

Burgers en bestuurders in de slimme stad

Jaarlijkse Rotterdam Lezing

Door prof. dr. Liesbet van Zoonen
Maandag 29 mei 2017

Tijdens deze jaarlijkse lezing buigt een topwetenschapper van de EUR zich over een Rotterdams vraagstuk. De 15e Rotterdam Lezing stond geheel in het teken van de slimme stad.

Burgers en bestuurders in de slimme stad

Rotterdam heeft diverse ‘smart city’ prijzen gewonnen, maar als je willekeurige voorbijgangers op de Coolsingel vraagt wat een ‘smart city’ is, zullen ze vaak het antwoord schuldig blijven. Dat is niet zo gek want de technologie en datastromen die een stad ‘smart’ of ‘slim’ maken zijn niet altijd herkenbaar. Ingewijden zien Wifi-kastjes, verkeerslussen en beveiligingscamera’s wel, maar netwerkkabels liggen onder de grond en datakoppeling vindt binnenskamers plaats. Geen wonder dat burgers, maar ook stadsbestuurders dus niet altijd goed weten wat er aan slimme ontwikkelingen gaande is. Toch is het cruciaal dat burgers en bestuurders betrokken zijn bij de slimme stad. Maar waarom willen we dat eigenlijk, en hoe kun je dat realiseren? En wanneer kun je tevreden zijn over de betrokkenheid van burgers en bestuurders bij de slimme stad?

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie en decaan van de Erasmus Graduate School of Social Sciences en Geesteswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van Centre for BOLD Cities.

Openingsmuziek

De openingsmuziek is van Oscar van Dillen | De Stad: http://www.oscarvandillen.com

De opening van de Rotterdamlezing wordt verzorgd door wethouder Pex Langenberg en rector magnificus prof. Huibert Pols.

Deze Rotterdamlezing wordt vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam georganiseerd door Erasmus Magazine, Faculteit Sociale Wetenschappen en Studium Generale en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds.