Amy Eikelenboom

Current facets (Pre-Master)

Achteraf gezien heb ik inhoudelijk veel extra kennis verworven.
Amy Eikelenboom
Bachelor BMG student

Studeren in Italië: een inhoudelijke en culturele ervaring

Vanaf augustus tot en met december kon ik in Milaan studeren aan de Bocconi University. Ik heb altijd al een liefde gehad voor de Italiaanse cultuur, waardoor ik opzoek ging naar een Italiaanse universiteit. Daarnaast vind ik de economische kant van de gezondheidszorg zeer interessant, waardoor ik al snel terecht kwam bij Bocconi. Deze universiteit staat internationaal zeer goed aangeschreven en is gelegen in het centrum van Milaan. Ook sprak de mentaliteit op deze universiteit mij zeer aan: hard werken en daarnaast Italiaans genieten.

Eindelijk was het zo ver, ik kon in het prachtige Milaan gaan studeren! Ik woonde in het centrum van Milaan op loopafstand van de universiteit en het indrukwekkende Duomo. Doordeweeks was ik veelal aan het studeren met medestudenten. In de weekenden was ik vrij en ging ik op zonnige dagen naar het Comomeer of verkende ik de stad.   

"De stimulerende omgeving was prettig en inspirerend om te ervaren."

Wat ik al snel merkte toen ik in Milaan woonde was de gastvrijheid en de oprechte interesse van de inwoners van de stad en de docenten en medestudenten van de universiteit. Ik had de ambitie om inhoudelijk echt iets bij te leren en achteraf kan ik zeggen dat dat zeker is gelukt. In de vier maanden dat ik in Milaan heb gestudeerd, heb ik drie vakken gevolgd: Management, Health Care Management en Management of International, National and Supranational Organizations. Het laatste vak ging bijvoorbeeld over politieke en beleidsmatige invloeden, denk aan organisaties zoals de World Health Organization (WHO) en andere Verenigde Natie (VN) organisaties. Als afsluiting van het vak mochten we een project maken voor het World Food Program (WFP) en deze presenteren aan medewerkers hiervan. Zeer interessant om mee te mogen denken met een grote VN organisatie.

Tijdens alle vakken gaven diverse CEO's, zowel werkzaam in de zorgsector als daarbuiten, presentaties. Dit was leerzame informatie uit de praktijk was. Naast de drie vakken die ik in een week volgde, was ik de vrijdag vrij. Heerlijk om zo'n dag in de week te hebben om samen met medestudenten door te brengen en aan projecten te werken. 

"Achteraf gezien heb ik inhoudelijk veel extra kennis verworven."

De medestudenten (onder andere uit Colombia en Amerika) waren zeer gemotiveerd, waardoor het een stimulerende omgeving was. Je merkte aan de studenten dat ze graag met elkaar aan de slag wilden gaan om na te denken over interessante casussen. Je gaat al snel in het tempo mee! Daarnaast heb ik de gastvrijheid vanaf het begin goed gemerkt. Kortom: hoewel ik best veel zelf heb moeten regelen, is het absoluut de moeite waard geweest en heb ik een super tijd gehad in Milaan!

Meer informatie over de Bocconi University in Milaan kun je hier vinden.