Neila Bakija

De combinatie van Politicologie, Rechten, Sociologie en Economie biedt een volledig beeld en goed begrip van de complexe maatschappij en haar uitdagingen.
Neila Bakija
Studente Bestuurskunde

“Ik word de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland!”, is wat ik lang heb geroepen wanneer mij werd gevraagd naar mijn toekomstplannen. Nu dat ik meer kennis heb over de politiek en het politiek spel, weet ik niet meer zeker of ik dat nog wel wil. Wat ik wel weet, is dat ik goed voorbereid zou zijn na mijn studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit!

Los van mijn interesse in de politiek, ben ik ook erg geboeid door de complexiteit van onze samenleving. Mijn multiculturele en meertalige opvoeding heeft bijgedragen aan mijn fascinatie van de wereld en haar vele (veranderende) culturen. Ik wist al vrij snel dat Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit de opleiding voor mij is, wegens het multidisciplinaire karakter in een multifunctionele stad. De combinatie van Politicologie, Rechten, Sociologie en Economie biedt een volledig beeld en goed begrip van de complexe maatschappij en haar uitdagingen. Als fervent debater, denk ik veel na en discussieer ik veel over (oplossingen voor) wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. Met de kennis van Bestuurskunde heb ik het gevoel dat ik de globaliserende netwerksamenleving waarin we leven, beter begrijp en een aanzienlijkere bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld.

Naast theoretische kennis, leert men bij Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit ook veel praktische vaardigheden. Zo heb ik in jaar 2 stage gelopen bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar ik mee mocht draaien in de Strategische Unit. De kennis die ik bij vakken als Network Governance of Public Management op heb gedaan, kon ik mooi toepassen in de praktijk. Wegens wederzijds enthousiasme ben ik zelfs langer dan de verplichte 10 weken blijven werken bij het Ministerie. Het was fijn om te zien hoe mijn toekomst er na de opleiding eventueel uit zou kunnen zien. Als ik niet bij een Ministerie kom te werken, worden het misschien wel de Verenigde Naties in New York. Bestuurskunde biedt namelijk de mogelijkheid om in het derde jaar een aantal maanden in het buitenland te studeren. Ik ga volgend jaar naar New York, waar ik hoop nog meer te leren over de Verenigde Naties en de Amerikaanse kijk op de wereld.

Mijn inziens, biedt Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit een goede voorbereiding op de toekomst door theorie en praktijk te combineren en meerdere disciplines te vermengen. Wie weet zien jullie mij later op TV als voorzitter van de Tweede Kamer of als consultant bij een grote internationale corporatie!