Lenen uit een andere bibliotheek

Heeft de Universiteitsbibliotheek (UB) een boek of tijdschriftartikel niet? Leen het bij een andere bibliotheek. Hiervoor heeft u een IBL-account nodig. Dit is een rekening met toegangsnummer en pincode waarmee u het boek of artikel zelf in PiCarta (de landelijke catalogus) aanvraagt.

Het IBL-account is er voor medewerkers en studenten van de EUR en houders van een geldige UB-lenerspas, waaronder studenten OU. Studenten en medewerkers van andere Nederlandse universiteiten kunnen terecht bij hun eigen bibliotheek.

Openen van een IBL-account

• Open een account door het online formulier in te vullen of regel dit bij de informatiebalie in de UB.
  • Na opening van uw account ontvangt u uw toegangsnummer + pincode.

Tarieven en betalen

• Voor medewerkers en studenten van de EUR gelden andere tarieven dan voor overige leners.
  • Vul het saldo aan via iDEAL of regel dit bij de informatiebalie. Als EUR-medewerker doet u dit via het online formulier.
  • Vraagt u een tijdschriftartikel aan, dan schrijft de bibliotheek direct een basisbedrag van uw account af. Bij de afhandeling van de aanvraag rekent de UB af op basis van het aantal geleverde kopieën.
  • Bij niet gehonoreerde aanvragen stort de UB het reeds afgeschreven bedrag op uw account terug.

Lenen van publicaties met een IBL-account

• Zoek in PiCarta het gewenste boek of tijdschriftartikel en klik onderin het scherm van de titelinformatie op Leen (bij een boek) of Fotokopie (bij een artikel).
  • Voor identificatie vult u uw toegangsnummer + pincode in.
  • Een boek wordt naar de UB-EUR gestuurd. U krijgt bericht via e-mail wanneer u het kunt ophalen.
  • Lever het boek ook weer in bij de UB-EUR.
  • De uitleentermijn verlengt u zelf via de UB-catalogus.
  • Kies bij een tijdschriftartikel voor het opsturen van een fotokopie naar een postadres of het artikel in gescande vorm ontvangen via e-mail.
  • De levertijd van een boek of artikel is ruim een week.

Aanvragen buitenland

Is een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig, dan vraagt de UB het voor u in het buitenland aan. Houd rekening met een levertijd van tenminste enkele weken. Lenen is niet mogelijk, u kunt het boek alleen inzien in de UB.