Waar kan ik mijn artikel in Open Access publiceren?

De UKB Journal Browser, ontwikkeld door Wageningen University & Research Library, geeft een overzicht van de belangrijkste tijdschriften en hun Open Access mogelijkheden, inclusief de Open Access deals die de VSNU heeft gesloten met belangrijke uitgevers. In deze deals zijn de kosten voor het publiceren in Open Access collectief afgekocht door de universiteiten, in ruil voor een verhoging van de abonnementsprijzen. Doe je voordeel met deze deals!

Hoe kunt u – als auteur – gebruik maken van deze deals met academische uitgevers?

1. Controleer via de UKB Journal Browser of er een deal is voor het tijdschrift waarin gepubliceerd gaat worden, of gebruik de Browser om andere geschikte tijdschriften te vinden.
  2. Kies een onderzoeker die werkzaam is bij een Nederlandse universiteit als de ‘corresponding author’ van het artikel.
  3. Gebruik in de correspondentie met de uitgever en/of de hoofdredacteur van het tijdschrift het universitaire e-mailadres – vermijd het gebruik van een privé e-mailadres.
  4. Geef direct na acceptatie van een artikel te kennen dat van de ‘VSNU big deal’ regeling gebruik gemaakt gaat worden. Is een artikel eenmaal gepubliceerd, dan is het te laat. Met terugwerkende kracht Open Access claimen zal niet lukken.

Lees meer over de UKB Journal Browser

U kunt zoeken op tijdschrifttitel of op ISSN om de opties voor een specifiek tijdschrift te zien. Als u nog geen tijdschrift geselecteerd heeft voor uw artikel, dan kunt u op onderwerp browsen.

De zoekresultaten kunnen geordend worden op titel en op journal metrics (CiteScore, SJR of SNIP).

Als u binnen de IP-range van de Erasmus Universiteit bent als u de UKB Journal Browser bezoekt, dan ziet u de Article Processing Charges (APC) korting voor de corresponderende auteur van de EUR direct in de resultatenlijst.

Publicatiedatum: 12 juli 2017