Zoeken

De bibliotheek biedt toegang tot vele informatiebronnen om in te zoeken naar wetenschappelijke informatie. Een goed startpunt is sEURch, onze zoekmachine. Daarnaast zijn er nog de vakspecifieke databanken. Hoe vindt u hierin uw weg? Gebruik de Doorzoek onze collectie tool of lees het Zoekadvies.

Zoekadvies

Leer in vijf stappen hoe je snel en effectief bronnen vindt voor het maken van een studieopdracht of het schrijven van een paper of scriptie én hoe je de gegevens van die bronnen beheert.

1. Voordat je gaat zoeken

Je probleemstelling (onderzoeksvraag) ontleden in elementen.Je zoektocht naar bronnen begint met je probleemstelling (onderzoeksvraag). Om bronnen te vinden die je helpen bij het beantwoorden van de onderzoeksvraag, ontleed je deze in elementen.
Lees meer

Zoektermen bepalen
Aan de elementen waaruit je onderzoeksvraag is opgebouwd ontleed je de zoektermen (woorden) waarmee je gaat zoeken. Bedenk minimaal één, maar liever meerdere zoektermen per element.
Lees meer

2. Waar ga je zoeken?

Maar hoe weet je nu welk type bronnen (bijvoorbeeld artikelen, boeken, krantenartikelen, financiële data) je waar vind? Gebruik Ik ben op zoek naar...!
Lees meer 

3. Hoe ga je zoeken?

Combineer zoektermen met de Booleaanse operatoren EN, OF en NIET (AND, OR en NOT) om een té groot zoekresultaat te voorkomen.
Lees meer 

Drie veelgebruikte zoektechnieken:

Quick and dirty: snel zoeken op onderwerp via sEURch
Systematisch op onderwerp zoeken (via databanken)
Via verwijzingen: als je de titel van bron die je zoekt al kent (sneeuwbalmethode, citatiemethode)
Lees meer 

4. Zoekopdracht uitgevoerd. En dan?

Beoordeel het resultaat.

Kwantitatief:
Teveel niet-relevante resultaten? Verfijn je zoekopdracht: combineer je zoektermen beter en gebruik meer zoektermen of filter je resultatenlijst (bijv. op soort publicatie, jaar van publicatie, taal, peer-reviewed/scholarly publications). Te weinig resultaten? Verbreed je zoekopdracht: gebruik minder zoektermen.

Kwalitatief:
Lijken de bronnen die je hebt gevonden je relevant, maar twijfel je of ze wel de vereiste kwaliteit hebben? Check dit dan bij je docent/opleiding! Zij zijn de experts op jouw wetenschapsgebied.
Lees meer 

5. Verwijzen en citeren

Bewaar van iedere bron die je (misschien) gaat gebruiken de gegevens. Dit is de zogenaamde referentie. Deze bestaat bijvoorbeeld uit de titel en auteur van de publicatie, het jaar van uitgave, de paginanummers en een URL.
Lees meer 

Het is handig om alle referenties op één plek op te slaan. Gebruik hiervoor een online referentiemanager. De EUR gebruikt RefWorks. Hiermee maak je ook eenvoudig een literatuurlijst in de door jouw opleiding voorgeschreven citeerstijl.
Lees meer