Seminars 2013

Current facets (Pre-Master)

Seminar Vastgoed en Mobiliteit

Op donderdag 31 januari 2013 organiseerde de Erasmus Universiteit Rotterdam RHV, in het kader van de Mobility Management Academy een seminar over de synergie en spanning tussen mobiliteit en vastgoed. De nadruk lag op het verkennen van financieel gunstigere mobiliteitsoplossingen en daarmee het vergroten van de haalbaarheid van projecten. Sprekers waren Tom Rye (Professor of Transport Policy and Mobility Management - Lund University (Sweden), Ed van Savooyen (Spark) en Giuliano Mingardo (Transporteconoom en oprichter Mobility Management Academy, Erasmus Universiteit Rotterdam).

Stedelijke ontwikkeling en vooral gebieds- en vastgoedontwikkeling verkeren in zwaar weer. De haalbaarheid en financierbaarheid van projecten staan onder druk. Een groot aantal seminars en congressen gaan vandaag de dag over deze problematiek, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de relatie tussen mobiliteit en vastgoedontwikkeling. Dit is onterecht, temeer omdat mobiliteitsaspecten grote gevolgen kunnen hebben voor de haalbaarheid van ontwikkelingen. In vastgoedland wordt mobiliteit nog veelal gezien als een harde discipline waar technische oplossingen de boventoon voeren en veelal wordt de potentie van zachte maatregelen en gedragsbeïnvloedende campagnes over het hoofd gezien. Mobiliteit is uiteindelijk menselijk gedrag en sinds lange tijd is bekend dat nieuwe fucties en nieuwe activiteiten (een direct resultaat van vastgoed- en gebiedsontwikkeling) leiden tot een heroverweging van het mobiliteitsgedrag. Een sterke mobiliteitsmanagementstrategie kan dan ook van grote invloed zijn op de mobiliteitsstromen van eindgebruikers, waarmee discussies over infrastructuur en parkeernormen een compleet nieuwe invulling krijgen. Het kan namelijk eenvoudiger en goedkoper, maar daarvoor is een open houding en een balans tussen harde en zachte maatregelen onontbeerlijk.