Vastgoedeconomie en gebiedsontwikkeling

Expertise

Vastgoedeconomie en gebiedsontwikkeling is een van de kernexpertise gebieden van Erasmus UPT. Onze onderzoekstaf houdt zich bezig met onderzoek naar alle grote vastgoedmarkten: wonen, kantoren, retail, logistiek en grond. De staf combineert in haar onderzoek kwantitatief onderzoek (big-data analyse) met kwalitatief onderzoek (interviews en enquêtes) en doet zo onderzoek in de breedte van de gebouwde omgeving: of het nu gaat om een locatieanalyse of een prijsvormingsmodel. Het onderzoek richt zich onder meer op de markten voor vastgoedbeleggingen, nieuwebouw en ruimtegebruik. Dit onderzoek wordt uitgevoerd voor vastgoedadviseurs, (lokale) overheden en ontwikkelaars.

Expertise gebieden:

• Waarderingmodellen
  • Geautomatiseerde waardering
  • (Hedonische) prijsvorming van opstallen, voorzieningen en bereikbaarheid
  • Leegstand en transformatie
  • Grondprijzen en grondexploitatie
  • Gebiedsontwikkeling
  • Risicomanagement

Erasmus UPT is een van de oprichters van de Master City Developer opleiding en heeft 15 jaar ervaring met onderzoek en onderwijs op het terrein van gebiedsontwikkeling. Onze onderzoekers adviseren van initiatief, visievorming, planvorming, realisatie tot exploitatie en beheer. Zij kunnen u adviseren op vastgoedfinanciële vraagstukken, maar ook op het terrein van proces- en projectmanagement en bestuurlijke vraagstukken. Erasmus UPT werkt daarvoor samen met verschillende andere afdelingen binnen Erasmus Universiteit Rotterdam en met andere kennisinstellingen.

Voorbeeldprojecten

• Enjoy your meal: House prices and restaurants in Amsterdam (2016-heden): hedonische prijsvormingsanalyse van restaurants in Amsterdam met behulp van diverse databronnen. In voorbereiding, presentatie: ERSA 2017.
  • Validatie Taxatiemodellen: Colliers International Consultants (2015- heden): onderzoek in 2015 en 2016 naar de taxatiemodellen voor woningen en commercieel vastgoed gebruikt door Colliers International Consultants. Dit onderzoek bestaat uit het uitbrengen van een advies ten aanzien van de mathematische consistentie en marktconformiteit van de gehanteerde modellen.
  • Stadshavens, van merk naar markt (2014-2015): Studie op basis van verschillende kwantitatieve en kwalitatieve methoden, waaronder een grote enquête en een geografische analyse. Het onderzoek richt zich op de perceptie en het ontwikkel potentiaal van het Stadshavens gebied in de Stad Rotterdam.
  • Woningwaarde in Rotterdam – Onderzoek naar duurzame waarde sturing in Rotterdamse buurten (2013-2015): onderzoek naar waarde bepalende omgevingsfactoren in Rotterdamse buurten. Dit onderzoek bestaat uit het modelleren van woningwaarde met multilevel hedonische prijsvormingsmodellen en het schetsen van mogelijkheden om waarde te beïnvloeden.
  • BESECURE - Best practice Enhancers for Security in Urban Regions (2012-2015). Internationaal samenwerkingsproject met het doel om een online instrument voor cross-case analyse en de beoordeling van best practices in stedelijke veiligheidsvraagstukken te ontwikkelen, in opdracht van de Europese Commissie (FP7).
  • DISC - Dutch Initiative for Sustainable Cities (2011-2013): Case studies naar de ontwikkeling van kennislocaties in Boedapest, Boekarest en Cluj. In samenwerking met diversie partijen en in opdracht van Agentschap NL.
  • Ontwikkeling van locaties voor de kenniseconomie (2009-2011). Internationaal vergelijkende studie met onderzoek Dublin, Eindhoven, Helsinki, Munich, San Sebastian and Incheon. In samenwerking met IHS.
  • Energie transitie in steden: Leefstijl, experimenten en verandering (2012-2014): Internationaal vergelijkende studie met onderzoek in Stockholm, Turijn, Shanghai, Berlijn, Rio de Janeiro, Santiago de Chile en San Francisco. Opdrachtgever: Enel.
  • De betaalbare stad (2013) Kwalitatieve studie naar mogelijkheden om duurzame lange termijn waardestromen te kapitaliseren voor stedelijke ontwikkeling. Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven.
  • Innovatieve stedelijke ontwikkelingsstrategieën voor duurzame concurrentie (2012-2014): Internationaal internationaal vergelijkende studie met onderzoek in Helsinki (World Design Capital), Barcelona (Mobile World Capital), Dublin (Dublinked), Antwerp (Spoor Noord) and Rotterdam (RDM Campus). Samenwerkingsproject met: PwC, IHS en Gemeente Rotterdam.
  • Innovatief vermogen van regio’s: Concepten en cases (2012-2013): Kwalitatief onderzoeksproject in Skolkovo (Rusland) naar de condities die leiden tot een goed werkend regionaal innovatie-ecosystem. Opdrachtgever: Skolkovo Foundation. In samenwerking met: UrbanIQ.