Voorbeeldopgave Bachelor in Geneeskunde - BSc

In de brochure van de bachelor in Geneeskunde staat een voorbeeldopgave vermeldt. Hiermee kun je je kennis over deze opleiding toetsen en kijken met welke vraagstukken een student te maken krijgt.

Antwoord op voorbeeldopgave Bachelor Geneeskunde

De anatomie van het menselijk wordt meestal uitgelegd met behulp van platen, filmpjes etc. In de opleiding geneeskunde leer je dat dat nooit voldoende kan zijn om het niveau van inzicht te verkrijgen dat je nodig hebt als dokter. Je gaat dan ook snijzaalpractica volgen en daar leer je het driedimensionale beeld te interpreteren.

De begrippen mediaal en lateraal (dat woord kom je bij opzoeken vanzelf tegen) worden door de leek meestal vertaald met ‘binnen-’ en ‘buitenkant’ Dat zit toch wel even anders en dat staat  bv. op Wikipedia.

Bij het vormen van het begrip, van dit ingewikkelde gewricht is het handig om te weten dat in de knie, het bovenbeen (femur) contact maakt met het scheenbeen (tibia). Dat ook de knieschijf (patella) bijdraagt aan dit gewricht, maar niet het kuitbeen (fibula). Verder moet je je realiseren dat het kniegewricht een complex gewricht is, met zaken als menisci en kruisbanden, structuren die vrijwel geen enkel ander gewricht heeft (kruisbanden zelfs helemaal geen enkel ander gewricht)

Een lijstje met structuren die pijn kunnen geven aan de mediale zijde van het kniegewricht:

 • de mediale gewrichtsband;
 • de mediale meniscus;
 • het onderste mediale deel van het bovenbeen;
 • het bovenste, mediale deel van het scheenbeen;
 • de voorste kruisband.

De zwelling is een van de algemene reeks van ‘ontstekingsverschijnselen’ (bedenk wel: een ontsteking is NIET hetzelfde als een infectie: verschil even opzoeken). Dat zijn 5 verschijnselen die optreden als je het lichaam (mechanisch of chemisch) beschadigt:

 • zwelling (tumor);
 • roodheid (rubor);
 • pijn (dolor);
 • warmte (calor);
 • gestoorde functie (functio laesa).

Beschadiging leidt tot vochtuitreding uit het kapsel en dat komt in het gewricht terecht. De zwelling zorgt ervoor dat je niet meer kunt bewegen (de pijn zorgt ervoor dat je niet meer wilt bewegen) en zodoende de zaak niet nog meer kan beschadigen.

Nuttige vragen:

 • Waar zit precies de pijn? Anatomische structuur wordt hier aangewezen; jij weet dan al wat daar zit op de plek die de patient aanwijs (betast het kniegewricht ook en voel waar het het meeste pijn doet).
 • Wanneer heeft u pijn, bij liggen, zitten, staan, lopen (neurologische klachten worden vaak ’s nachts gevoeld, orthopaedische klachten zijn vaak gebonden aan bewegen; bv. starten van een beweging)?
 • Wat voor soort pijn is het: scherp, dof, snijdend, uitstralend? Kan een verschil zijn tussen orthopaedische klachten en neurologische klachten (uitstraling is vrijwel altijd een teken van neurologische pijn). 

De oplossing:
Dat wordt bepaald door het op slot schieten: dat betekent vrijwel zeker dat er een letsel van de (mediale) meniscus is. Het losgescheurde deel van de meniscus (een kraakbeenschijfje) gaat in het gewricht ’zwerven’ en komt dan soms tussen bovenbeen en onderbeen klem te zitten. Dan kun je niet meer buigen en strekken. Een beetje schudden met het been helpt dan meestal (tijdelijk). ls het te erg wordt kun je het losse stukje kraakbeen (arthroscopisch) chirurgisch laten verwijderen.