Voorzieningen aanvragen voor studenten met een functiebeperking

Wanneer je een functiebeperking hebt, kan dat voor jou als student een belemmering vormen tijdens je studie. Om jou hierbij te ondersteunen biedt de EUR extra voorzieningen op het gebied van onder meer toetsen en onderwijs. Ook als je tijdelijk extra voorzieningen nodig hebt omdat je bijvoorbeeld je been hebt gebroken of een hersenschudding hebt kun je dit aanvragen.

Welke voorzieningen zijn er (onder andere)?

  • Tot 30 minuten extra tijd voor het maken van toetsen
  • Gebruik van een PC bij het maken van een toets
  • Er is speciale software aanwezig, bijvoorbeeld TextAid van Readspeaker voor studenten met dyslexie
  • Een invalide parkeerkaart om op een toegankelijke plek op de campus te parkeren

Wat is de procedure?

Neem ruim voor de start van je studie contact op met de studieadviseur van jouw opleiding om af te stemmen welke extra voorzieningen je nodig hebt. De studieadviseur zal je vertellen wat er mogelijk is en helpt je bij het tijdig aanvragen van de voorzieningen. Aanvragen voor voorzieningen tijdens toetsen en onderwijs moeten altijd goedgekeurd worden door de examencommissie van jouw opleiding.

Let op: om van een voorziening gebruik te kunnen maken is altijd een officiële diagnose of verklaring nodig.

Voor het aanvragen van voorzieningen voor studenten met dyslexie wordt er gebruik gemaakt van het dyslexie protocol.

Wanneer je een toetsvoorziening toegekend krijgt is het goed om te weten dat bij de EUR alle toetsen worden georganiseerd door de centrale tentamenorganisatie. De procedure die zij hanteren voor studenten met een functiebeperking die extra voorzieningen gebruiken kun je vinden op de pagina Tentamens bij 5b.

Lees dit goed door voor je eerste tentamen, zo ben je goed op de hoogte.

Financiering

Als student met een functiebeperking kun je in sommige gevallen aanspraak maken op financiële ondersteuning vanuit de overheid en gemeente Rotterdam. Voor een handige factsheet ontwikkeld door Handicap+Studie, klik hier. Voor meer informatie over een studietoelage vanuit de gemeente Rotterdam, klik hier (zie individuele studietoelage).

Waar kan ik meer informatie vinden?

Als je vragen hebt over voorzieningen bij jouw opleiding, kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw opleiding. Een overzicht met e-mailadressen vind je hier.

Heb je algemene vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail naar smf@eur.nl

Cursussen en trainingen

Naast bovenstaande voorzieningen biedt de EUR ook extra begeleiding door middel van het aanbieden van verschillende cursussen en training. Zoals bijvoorbeeld ‘studeren met dyslexie’ en ‘studeren met ADHD’. Houdt er rekening mee dat deze cursussen slechts één of enkele keren per jaar aangeboden worden. Het is goed om aan het begin van het collegejaar kenbaar te maken aan je studieadviseur dat je interesse in een van deze cursussen hebt. Zij kunnen jou dan tijdig informeren als de cursus weer start. Houdt daarnaast SIN-online, de agenda op de website en de Facebook pagina van het Erasmus Student Service Centre goed in de gaten voor meer informatie.