Leer een andere manier van communiceren

Verbindende Communicatie

Erasmianen zijn maatschappelijk betrokken, wereldburgers, verbindend, ondernemend en ruimdenkend.

Strategy 2024
The Erasmian Way,

We maken allemaal wel eens situatie mee tijdens ons werk die ons raakt en ons geduld op de proef stelt. Als er tijdens een gesprek irritatie ontstaat, en we laten dat merken, dan is de kans groot dat de ander zich gaat verdedigen. Daarmee is een bepaalde toon voor het gesprek gezet. Er is geen verbinding meer en wat er ook gezegd word, het draagt niet meer bij aan verbinding. Hoe kom je vanuit zo’n situatie weer naar verbinding, om zo de relatie te herstellen en samen tot een oplossing te komen? 

Tijdens deze training leer je verder te kijken dan goed/fout/gelijk hebben. Je leert om woorden te geven aan wat voor jou belangrijk is en je leert om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen behoeften. Vanuit autonomie kan er weer verbinding ontstaan. Verbindende Communicatie is daarmee ook een krachtige tool om steviger in het leven te staan. Je leert om je eerlijk te uiten en om echt empathisch te luisteren naar een ander. In praktische oefeningen ervaar je hoe je vanuit verbinding kunt communiceren.

Let op: Vanwege de huidige maatregelen rondom het coronavirus, zal deze training online plaatsvinden.

Praktische informatie

Datum:5 & 12 november 2020
Tijd:Dag 1: 13.00 - 15.00
Dag 2: 13.00 - 15.00
Duur:2 x 2 uur
Locatie:ONLINE
Kosten:E87,00
Doelgroep:Voor iedereen die zich een stap verder wil verdiepen in - en oefenen met-  Verbindende Communicatie.
Voertaal:Nederlands
 • Tijdens deze training verdiepen we ons in de basisprincipes van Verbindende Communicatie. We ontdekken hiermee een manier van communiceren die de nadruk legt op het communiceren van dat wat ons wezenlijk raakt. Met eenvoudige oefeningen leer je dat Verbindende Communicatie je in staat stelt om je te verbinden met de diepere waarden en behoeftes van jezelf én die van een ander. Het inspireert en stimuleert je om Verbindende Communicatie in te zetten tijdens gesprekken op je werk en daarbuiten.

  In deel 1 van de training richten we ons op empathisch luisteren. Wat is empathie? Hoe luister je zonder oordeel? En merk je verschil als luisteraar én als spreker?

  In deel 2 richten we ons op eerlijk uiten. Kunnen we verbinding maken met onszelf en lukt het ons om te benoemen wat er echt in ons leeft? Welke woorden gebruik ik zodat ik bij mijzelf blijf.

  En als laatste: hoe brengen we deze twee elementen (empathisch luisteren & eerlijk uiten) samen in een gesprek zodat er een vreedzame verbinding ontstaat zonder oordeel en verwijten.

  Het gedachtengoed

  Lees hier meer over het wereldwijde gedachtengoed van Marshall Rosenberg* en verken de gereedschappen van Verbindende/Geweldloze Communicatie.

  Marshall Rosenberg (1934-2015) was een Amerikaanse psycholoog en de ontwerper van het model van Verbindende Communicatie.

   

 • Deze training wordt verzorgd door Jolanda Bloem. Zij houdt zich sinds 2016 bezig met Verbindende Communicatie. Na verschillende trainingen gevolgd te hebben geeft zij nu zelf regelmatig workshops en korte trainingen. Binnen de EUR heeft ze meer dan honderd collega’s EUR kennis laten maken met Verbindende Communicatie, onder andere in het Share Your Knowledge programma.