CEO-bonussen terwijl de kosten van levensonderhoud stijgen

Image - Robert Dur

De oorlog in Oekraïne, de hogere energieprijzen en de daaruit voortvloeiende inflatie hebben geleid tot hogere bonussen voor de chief executive officers (CEO) van verschillende beursgenoteerde bedrijven. Hoe komt het dat CEO’s profiteren van de hogere prijsniveaus? En is dit wenselijk? Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels aan Erasmus School of Economics, beantwoordt deze vragen in een interview door De Telegraaf (25 maart 2023).

Omdat goederen en diensten door het hogere prijsniveau duurder zijn geworden, is ook de omzet van bedrijven gestegen, waardoor de hogere bonussen zijn ontstaan. Zo ontvingen de CEO's van Shell, Ahold Delhaize, Unilever en Heineken forse bonussen omdat hun beloning direct of indirect afhankelijk is van de omzet van hun bedrijf.

De hoogleraar merkt op dat het dubieus is dat sommige CEO's profiteren van de hogere prijsniveaus. Hij is vooral kritisch over het feit dat er geen inflatiecorrectie is toegepast op deze omzetdoelstellingen. Factoren die individuen niet kunnen beïnvloeden zouden namelijk niet moeten meetellen voor bonussen, vindt Dur.

Het effect van bonussen voor CEO's

Dur merkt wel op dat bonussen over het algemeen een positief effect hebben op de productiviteit van werknemers. Hij oordeelt echter dat het zelfs na duizenden studies nog onzeker is of bonusregelingen ook voor CEO's werken. Vaak hebben deze regelingen niet het gewenste effect omdat zij afhankelijk zijn van factoren waarop de CEO's geen invloed hebben.

Een andere veelgemaakte fout is dat bepaalde doelstellingen in de bonusregelingen te eng worden omschreven. Dit moedigt werknemers aan om zich alleen op de bonus te richten en andere taken te verwaarlozen. Een zeer belangrijke factor voor veel bonusregelingen is bijvoorbeeld de vrije kasstroom van een onderneming. Een focus op het maximaliseren van de vrije cashflow kan leiden tot minder investeringen, ook al zijn die noodzakelijk om het productieniveau in de toekomst hoog te houden.

Professor
Meer informatie

Voor het volledige item van De Telegraaf, 25 maart 2023, klik hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen