Samen op zoek naar maatschappelijke oplossingen: tijdens een citylab kan iets heel kleins een groot verschil maken

Rotterdam Skyline Erasmus bridge
UNIC Citylab March

In onze maatschappij spelen vraagstukken waarbij meer nodig is dan alleen onderzoek vanuit de universiteit. Een Citylab kan dan de oplossing zijn. Burgers, studenten, onderzoekers, de gemeente en andere instanties worden samengebracht om tot oplossingen te komen. Wat zijn Citylabs precies, en hoe kun je er impact mee maken? We duiken er dieper in met Samira Abbadi en Charlotte Ruitinga van UNIC, de universiteit van de toekomst.

Citylabs zijn lokale evenementen die helpen bij het identificeren of bespreken van lokale of regionale uitdagingen. Het kan bijvoorbeeld gaan over racisme en uitsluiting, maar ook economische, medische of technische thema’s komen aan bod tijdens een Citylab. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen (workshops, paneldiscussies, seminars), maar hebben allemaal het doel studenten, onderzoekers, stakeholders en/of leden van de lokale gemeenschap te betrekken.

UNIC is betrokken bij de organisatie van Citylabs. UNIC is een Europese alliantie van acht universiteiten die gevestigd zijn in zogenaamde postindustriële steden. De alliantie probeert de methode nu uit als een pilot. Samira Abbadi, programmamanager UNIC: “Onze visie is dat als je maatschappelijke problemen wilt oplossen, je dit samen moet doen met burgers. Deze manier wordt ook wel participatief genoemd, wij noemen het ‘engaged’. Door middel van Citylabs engagen wij mensen in een vroeg stadium.”

Citylab Hillesluis

In gesprek over maatschappelijke issues

“Om impact te kunnen maken is samenwerken met bewoners of burgers noodzakelijk”, vult Charlotte Ruitinga, programmamanager UNIC for Engaged Research (UNIC 4ER) aan. “In de kern gaat het erom dat je met verschillende mensen in gesprek gaat over bepaalde issues. Dat kunnen burgers zijn, maar ook organisaties, NGO’s of industriepartners. Het gaat echt om de co-creatie van samen kennis verwerven, samen leren en er vervolgens idealiter impact mee maken door de resultaten aan te bieden aan de gemeente of aan bepaalde industriepartners.”

In het eerste Citylab, dat vorig jaar werd georganiseerd, ging het over racisme en discriminatie en werd er met vrouwen in Hillesluis gesproken over indirecte uitsluiting. Samira: “We vroegen hen hoe zij het vonden om te leven in de wijk en of ze het gevoel hadden of zij net als alle mensen uit andere wijken toegang hadden tot de voorzieningen van de overheid. We kwamen er tijdens het Citylab achter dat mensen ervaren dat ze uitgesloten worden op basis van de wijk waarin ze wonen en hun afkomst.”

Citylab March 2022

Advies aan de gemeente

Afgelopen 23 maart werd er voor de derde keer een lokaal Citylab georganiseerd door ErasmusX, een van de interne partners van UNIC. ErasmusX is een van de drie centrale HEQA-projecten bij EUR. Hun missie is om onderwijs toekomstbestendig te maken met opkomende technologieën, en een positieve maatschappelijke impact te creëren. Als onderdeel van deze missie heeft ErasmusX een eigen fysieke ruimte op de Zuidoever van Rotterdam (het zogenaamde HefHouse). Op deze locatie komen maatschappelijke, industriële en academische partners samen om een positieve maatschappelijke impact te creëren. 

Ditmaal stond het in het teken van de lage politieke participatie van jongeren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. “De eerste bijeenkomst over dit onderwerp had een goede opkomst”, vertelt Samira. “Er waren allerlei mensen vanuit de gemeente en de politiek aanwezig. Ook veel jongeren waren present. Het was een leuke, geslaagde sessie met heerlijk Surinaams eten.” De uitkomsten werkt men uit in het volgende Citylab in september, met het doel deze uiteindelijk als een advies aan te bieden aan de gemeente.

Het mooie van een Citylab is dat ieder Citylab weer anders is, vinden Charlotte en Samira. De ene keer ontstaat een Citylab vanuit een gesprek met een persoon of groep uit de stad, zoals het geval was bij het eerste Citylab, dat in samenwerking met stadsmarinier antiracisme Marcel Dela Haije werd georganiseerd. Bij het tweede Citylab, over uitsluiting van vrouwen in Hillesluis, sloot de organisatie zich aan bij een al bestaand initiatief.

Samira benadrukt dat er van begin af aan al op wordt gelet dat er niet over mensen gepraat wordt, maar juist met mensen. “Het is niet zo dat we iets bedenken, vervolgens burgers te gast uitnodigen en dat ze dan iets mogen zeggen. We zorgen dat burgers al vanaf de start mogen meedenken over de sessie en dat het Citylab op neutraal gebied plaatsvindt.”

Dat betekent dat sessies plaatsvinden in bijvoorbeeld een buurthuis en niet op de universiteit. “Het is belangrijk dat het op een plek plaatsvindt waar we allemaal gelijk zijn, waar ronde tafels staan waardoor we allemaal op gelijke hoogte met elkaar kunnen werken”, vervolgt Samira. “Op die manier zorgen we ervoor dat we heel inclusief te werk gaan en dat iedereen die meedoet een zo gelijkwaardig mogelijke stem heeft in hetgeen waar we het over hebben.”

"Het maakt een groot verschil of je een dataset analyseert vanachter je bureau of dat je zelf de stad in gaat en echt met mensen in gesprek gaat"

Grote ambities

UNIC heeft grote ambities met de Citylabs. Samira: “Onze grote wens is om er uiteindelijk een volwaardige onderwijsvorm van te maken waardoor het echt onderdeel wordt van het onderwijs binnen de bachelor- en masteropleidingen. Maar daarvoor hebben we heel veel mensen nodig vanuit verschillende opleidingen die hier ruimte voor willen maken. We zullen hierbij ook samenwerken met onze collega’s van Impact at the Core.”

Charlotte doet dan ook een oproep richting alle EUR-medewerkers om zich meer te verdiepen in het gebruik van Citylabs: “Citylabs zijn niet alleen voor studenten interessant, maar ook voor onderzoekers, omdat je ziet wat er echt leeft. Het maakt een groot verschil of je een dataset analyseert vanachter je bureau of dat je zelf de stad in gaat en echt met mensen in gesprek gaat. Het is een andere manier van kennis vergaren, die wat mij betreft essentieel is.”

Meer informatie

Werk je als docent en is je interesse gewekt in het werken met UNIC Citylabs? Stuur dan een berichtje naar unic@eur.nl voor meer informatie.

Gerelateerde content
Samen met zeven andere universiteiten (uit Bilbao, Bochum, Cork, Istanbul, Luik, Oulu en Zagreb) richt EUR een Europese Universiteit voor Post-Industriële Steden

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen