Erasmus Goes Green

Ontdek duurzame reisopties
Train tickets

Of je nu naar het buitenland gaat voor een uitwisseling, een stage of een summer school: het is belangrijk om je te verdiepen in duurzamere manieren van reizen om op je bestemming te komen.

Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips zodat je, wanneer het tijd is om je reis te plannen, precies weet wat je moet doen en waar je moet zoeken.

Erasmus+ is het Europese programma voor onderwijs, training, jeugd en sport. Dit programma biedt studenten de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor een studie-uitwisseling of een stage.

Als je een duurzaam vervoersmiddel gebruikt voor je reis van en naar je land van bestemming, heb je mogelijk recht op een 'Green travel'' top-up betaling. Onder duurzame vervoersmiddelen vallen een trein en een bus. Geef in je aanvraag aan dat je van plan bent om groen te reizen. Na je uitwisseling kan je gevraagd worden om een bewijs van je reis te laten zien, zoals een treinkaartje.

Lees meer over de Erasmus+ beurs

Eurail and ESN hebben eenInterrail Global Pass for Erasmus+ participants gelanceerd voor Erasmus+ deelnemers. Deze passen kunnen worden gebruikt om van en naar de bestemming te reizen en kunnen over een periode van 6 maanden worden gebruikt. Ze zijn alleen beschikbaar voor studenten met een Erasmus+ beurs en kosten 212 euro (4 dagen reizen) of 301 euro (6 dagen reizen). De Erasmus+ beurs bevat een reiskostenvergoeding die (een deel van) deze prijs kan dekken. Afhankelijk van de afgelegde afstand kunnen studenten 285, 417 of 535 euro krijgen als Erasmus+ green travel reiskostenvergoeding.

Als je van plan bent om duurzamere vervoersmiddelen te gebruiken tijdens je reis naar je mobiliteitsbestemming is het de moeite waard om je opties met elkaar te vergelijken. We raden je aan om de CO2 calculator te bekijken om de CO2-impact van de verschillende transportmiddelen te vergelijken en zo een bewuste keuze te maken.

Nu over naar de daadwerkelijke planning van je reis: er zijn verschillende websites die je kunnen helpen om de best mogelijke reis te plannen volgens jouw vereisten.

  • The man in seat 61: een van de beste websites om je treinreis te plannen. Deze website is opgezet door Mark Smith, een voormalig werknemer in de spoorwegindustrie. Hij besloot om zijn kennis te delen over de beste routes, tarieven en tijden voor treinreizen binnen Europa en soms zelfs daarbuiten. De website voelt wat amateuristisch aan, maar de informatie is van hoog niveau: je ziet niet alleen de verschillende verbindingen waaruit je kunt kiezen, maar je vindt er ook de praktische aspecten van de reis.
  • Omio: met deze zoekmachine kun je de beschikbare opties per vliegtuig, trein en bus bekijken en de prijs van elke optie zien.
  • Trainline: een andere zoekmachine die zich richt op spoorwegen en bussen.
  • Flixbus: een zoekmachine die zich alleen richt op bussen.
  • Deutche Bahn: een duidelijk portaal waneer je met de trein wil reizen, niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa!

Extra tip: bij sommige van deze zoekmachines kun je je reis boeken. We raden je echter aan om de prijzen te vergelijken met de prijzen op de website van de eigenlijke trein- of busmaatschappij, om er zeker van te zijn dat je de best mogelijke deal krijgt. 

Een andere optie die je kan helpen om het meeste uit de reis te halen, is een roadtrip. Je kunt contact opnemen met andere studenten die naar dezelfde bestemming gaan, een gezamenlijke reis organiseren en onderweg enkele steden bezoeken, of je kunt een carpooldienst zoals Blablacar gebruiken, waarmee je in contact kunt komen met anderen die dezelfde route plannen. Je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om onderweg een andere stad te leren kennen. Dit is een van de grote voordelen van duurzaam reizen: meestal bevinden de trein- of busstations zich in het stadscentrum, waardoor je snel en gemakkelijk toegang hebt tot verschillende steden in Europa, en reizen met de auto geeft je de vrijheid om elke plek te bereiken die je maar wilt.

Wil je accommodatie kiezen die duurzaamheid belangrijk vinden?

  • Book Different!: een vergelijkbaar platform als booking.com waarmee je de CO2-voetafdruk van je verblijf kunt bekijken en ook kunt zien of de accommodatie een groen label heeft.
  • Hostelling International: een netwerk van hostels die zich inzetten voor duurzaamheid. 

Downloads

Dit document helpt je bij het plannen van een duurzamere reis en laat zien waarom duurzaam reizen een verrijkende ervaring is. In het document kun je ook ervaringen lezen van studenten die voor duurzame reisopties hebben gekozen.

Kiezen voor duurzaamheid: Zoe's treinreis van Rotterdam naar Boedapest

EUR student Zoe: "Ik koos om met de trein te reizen, ook al betekende dit een reis van 10 uur. Maar weet je wat? Door de prijs en het duurzaamheidsaspect is dit het helemaal waard! Ik betaalde 80 euro voor een retourtje en nam spullen mee om mezelf te vermaken. Ik had tijd om te studeren, te genieten van het uitzicht over de bergen, muziek te luisteren of gewoon lekker te ontspannen. Tijdens zo'n treinreis gaan de uren veel sneller voorbij dan je zou verwachten. Ik raad het zeker aan, maar vergeet niet om genoeg water en snacks mee te nemen. Nog een pro-tip: als je tijdens piekuren reist zoals in het weekend, reserveer dan een zitplaats. Je zult dankbaar zijn dat je die paar euro extra hebt uitgegeven."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen