Door naar het volgend coschap?

In de nieuwe beoordelingssystematiek worden voortgangsbeslissingen genomen

Wat heeft de coassistent geleerd? Hoe zijn de kritische beroepsactiviteiten beoordeeld? Heeft ontvangen feedback aangezet tot leren? Deze en andere vragen worden straks beantwoord door een besliscommissie. Over een maand start namelijk de herziene feedback- en beoordelingssystematiek in de master Geneeskunde. Jelle Meerstra, onderwijscoördinator Master Geneeskunde, vertelt wat dit betekent voor coassistenten.

De besliscommissie is een van de nieuwe onderdelen van de herziene systematiek, in samenhang met de zogeheten voortgangsbeslissing. In voorbereiding op deze beslissing bekijkt de besliscommissie aan de hand van het portfolio van de coassistent of deze zich tijdens de eerdere coschappen voldoende heeft ontwikkeld en door kan naar het volgend coschap. De besliscommissie kan aan de voortgang ook voorwaarden koppelen.

Voortgangsbelissing

De herziene feedback- en beoordelingssystematiek in de coschappen biedt meer ruimte voor longitudinale ontwikkeling. Dat stelt de toekomstige Erasmusartsen beter in staat om zich voor te bereiden op hun rol als zorgprofessional en sluit beter aan bij de medische vervolgopleidingen. 

Besliscommissie 

De voortgangsbeslissing wordt genomen door een onafhankelijk besliscommissie. Onafhankelijk betekent dat de leden van de commissie niet betrokken zijn geweest bij de beoordeling of begeleiding van de coassistenten. De besliscommissie bestaat uit meerdere mentoren, medisch psychologen en artsen die de coschapspecialismen vertegenwoordigen. In tweetallen bekijken zij het portfolio. Als het tweetal twijfelt, kan hulp worden ingeschakeld van de andere leden van de besliscommissie. 

Programmatisch toetsen  

Programmatisch toetsen is een nieuw onderwijsconcept dat vaak wordt gebruikt voor opleidingen die competentiegericht leren centraal stellen. De opleiding Geneeskunde is daar een voorbeeld van.  Er wordt niet gefragmenteerd gekeken naar afzonderlijke toetsen, maar naar alle informatie die verzameld wordt vanuit verschillende toetsvormen. Hierbij wordt holistisch gekeken naar de ontwikkeling van de coassistent. Die toetsvormen heten in programmatisch toetsen datapunten en na een verzameling datapunten wordt een voortgangsbesluit genomen. 

Bachelor Geneeskunde 

In september 2024 start de vernieuwde bachelor geneeskunde. Net als in de master geneeskunde verzamelen studenten ook bewijsmateriaal in een portfolio om hun kennisgroei en competentie-ontwikkeling te laten zien. De voortgang wordt ook beoordeeld door een besliscommissie. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen