Een behandelplan opstellen

Beoordelen aan de hand van kritische beroepsactiviteiten en feedback

Medisch Consult. Hechten. Bespreken van een uitslag en prognose. Dat zijn Kritische Beroepsactiviteiten (KBAs). Vanaf september 2023 voeren coassistenten deze KBAs uit, terwijl ze geobserveerd worden op de werkvloer. De beoordelaar bepaalt aan de hand van een rubric of de coassistenten de activiteit ‘op niveau’ of ‘(nog) niet op niveau’ hebben behaald. Coassistenten ontvangen geen cijfer, maar krijgen narratieve feedback, wat een essentieel onderdeel is van programmatisch toetsen.   

Wat zijn KBAs? 

De KBAs zijn omschrijvingen van de eindtermen en competenties van de basisarts (Raamplan Artsopleiding 2020) vertaald naar concrete beroepsactiviteiten. Dit biedt meer handvatten voor zowel de coassistent als de beoordelaar. Daarin wordt ook aangegeven welke CanMEDS-competenties geïntegreerd toegepast worden in de uitoefening van een KBA.  

Onderstaande video legt in detail uit wat KBAs zijn. 

Beoordelen aan de hand van kritische beroepsactiviteiten (KBA's)

De KBAs worden in de tweede helft van elk coschap beoordeeld. De eerste weken lopen de coassistenten mee op de afdeling en mogen onder toezicht en met hulp handelingen verrichten. Ze krijgen ondertussen feedback van collega's op de werkvloer. Wanneer coassistenten KBAs ‘(nog) niet op niveau’ hebben behaald, krijgen zij feedback en kunnen zij de KBA opnieuw doen. 

Elk coschap kent een aantal kleine beoordeelmomenten. Dat is het idee van programmatisch toetsen: veelvuldig feedback waar geen direct gevolg voor de voortgang van de coassistenten aan verbonden is, zodat zij in een veilig leerklimaat zichzelf telkens kunnen verbeteren. De eerste coassistenten beginnen daar komend najaar mee. Programmatisch toetsen zal ook deel uitmaken van het nieuwe curriculum Erasmusarts 2030, dat september 2024 van start gaat.  

KBA: Het Medisch Consult 

Een voorbeeld van een kern-KBA is het Medisch Consult, dat bestaat uit verschillende sub-KBAs (sKBAs). De sub-KBAs van het Medisch Consult zijn coschapspecifiek, bijvoorbeeld de sKBA van het Medisch Consult Interne en sKBA van het Medisch Consult Dermatologie. De meest relevante CanMEDS-competenties voor het Medisch Consult zijn Medische deskundigheid, Communicatie, Samenwerken, Wetenschappelijk denken en Professionaliteit.   

Studenten tonen in de sKBA van het Medisch Consult Interne aan dat ze onder andere een internistische anamnese kunnen afnemen, een lichamelijk onderzoek kunnen verrichten, een differentiaaldiagnose en een beleid kunnen opstellen.   

Wie beoordeelt? 

Beoordelaars zijn medisch specialist of AIOS. Voor enkele sub-KBAs kunnen ook ANOIS, verpleegkundigen of physician assistants optreden als beoordelaar. Zij observeren coassistenten op de werkvloer en in de tweede helft van het coschap beoordelen zij of de KBAs op de juiste wijze worden uitgevoerd.  

Geen cijfer 

Een belangrijk onderdeel van de systematiek is het longitudinaal beoordelen van coassistenten, waardoor de groei die coassistenten over verschillende coschappen doormaken beter zichtbaar wordt. De narratieve feedback die coassistenten tijdens hun coschappen krijgen staat centraal. Met narratieve feedback wordt aangegeven wat beter moet om op het gewenste niveau te komen. Door geen cijfers meer te geven, maar narratieve feedback, stimuleren we nog beter het leerproces. 

De masteropleiding Geneeskunde start per september 2023 met een nieuwe feedback- en beoordelingssystematiek in de coschappen. Programmatisch toetsen staat hierin centraal. Daarmee loopt de master Geneeskunde voor op de curriculumvernieuwing Erasmusarts 2030 in de bachelor dat zich baseert op hetzelfde onderwijsconcept.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen