Lof der Geneeskunst

Match voor het leven: Orgaantransplantatie nu en in de toekomst

Lof der Geneeskunst is de gratis publiekslezing van het Erasmus MC in de Doelen in Rotterdam. De publiekslezing vindt op 6 oktober plaats in de Doelen. Toponderzoekers van het Erasmus MC en TU Delft nemen hun publiek mee in wetenschappelijk onderzoek dat leidt tot steeds betere behandeling.     

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste transplantatiecentrum in Nederland. Tijdens Lof vertellen onderzoekers Marlies Reinders, Robert Porte en Amir Zadpoor u welke medische doorbraken belangrijk zijn geweest en geven ze een kijkje in de toekomst. 

Schaarse organen 

De mogelijkheden voor orgaantransplantatie zijn sterk verbeterd. Organen die geschikt zijn voor transplantatie blijven echter schaars. De wachtlijsten voor patiënten zijn lang. Veelbelovend onderzoek richt zich op herstel van gedoneerde organen door ‘machine perfusie’. Hierbij wordt de conditie van donororganen, die anders niet geschikt zouden zijn voor transplantatie, verbeterd in een installatie buiten het lichaam.   

Oppeppen 

Onderzoekers begrijpen zo steeds beter hoe ze organen kunnen ‘oppeppen’. Met die kennis is het ook denkbaar om buiten het lichaam organen te kweken. Zogenaamde ‘organ-on-a-chip’ technologie wordt nu al gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maken we in de toekomst ook organen voor transplantatie met een 3D-printer?  

Viering van talent   

Vier jonge, veelbelovende onderzoekers en een aansprekende docent van het Erasmus MC krijgen tijdens Lof der Geneeskunst de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Studenten van Codarts Rotterdam laten zich in muziek-, dans- en circusoptredens inspireren door het thema. 

Lof der Geneeskunst ‘Match voor het leven: Orgaantransplantatie nu en in de toekomst’ vindt plaats op vrijdag 6 oktober 2023, van 14.30 tot 16.30 uur in de Doelen in Rotterdam. Aanmelden kan via: www.erasmusmc.nl/lofdergeneeskunst 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen