Home   Nieuws   Detail nieuws

Bas Jacobs bespreekt het “wandelgangenakkoord”

Bas Jacobs, hoogleraar economie en openbare financiën aan de Erasmus School of Economics, en Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, hebben het “Wandelgangenakkoord” doorgerekend. Hun conclusie: “Dit is een politiek succes, maar geen onverdeeld economisch succes.”

“In het 'Wandelgangenakkoord' over de overheidsbegroting van 2013 zitten onverstandige, ondoordachte en mogelijk economisch schadelijke voorstellen.” Dat stellen de economie hoogleraren Lans Bovenberg en Bas Jacobs in een artikel deze week in de Economisch Statistische Berichten (ESB). De lasten zullen snel verzwaard worden en er zijn weinig structurele hervormingen waar te nemen. De economen twijfelen aan de duurzaamheid van deze bezuinigingen. Het uitverdieneffect, het effect van bezuinigingen waardoor consumenten minder te besteden hebben, is volgens hen niet volledig opgenomen in de plannen wat er voor zou kunnen zorgen dat de begrotingseis van Brussel alsnog niet gehaald wordt. Over de plannen wat betreft de hypotheekrenteaftrek allebei de hoogleraren negatief. Er worden moeilijk te handhaven regels opgesteld die alleen gelden voor nieuwe gevallen. Dit zorgt voor de grootst mogelijke daling van de huizenprijzen, terwijl dit ook nog eens het minst oplevert voor de staatskas. “Dit kan schadelijker zijn dan wanneer ze niks hadden gedaan”, aldus Bas Jacobs.

Nadere informatie:

Klik hier voor de link naar het artikel in de Volkskrant

Klik hier voor het artikel in ESB (PDF)

Klik hier voor het fragment op RTL Z

Publicatiedatum: 11 mei 2012

Bekijk onze video

Promotie Sander Gerritsen op vrijdag 26 september 2014

Essays over de productie van menselijk kapitaal

Promotie Dennie van Dolder op donderdag 25 september 2014

Spelshows, kansspelen en economisch gedrag

Promotie Pinar Ceyhan op donderdag 4 september 2014

Essays over Bayesiaanse analyse van tijdsvariërende patronen in de economie