EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hun mening geven over actuele economische onderwerpen in binnen- en buitenland.

Non-GAAP winstcijfers: Het einde van accounting?

zondag, 2 oktober 2016

Door: Edith Leung en David Veenman

De vrijwillige rapportage van alternatieve prestatiemaatstaven door bedrijven, ook wel non-GAAP rapportage genoemd, is booming. Bekende beursgenoteerde bedrijven als Twitter, Tesla en Facebook presenteren deze cijfers alsof het dé reflectie is van hun performance, terwijl zulke rapportage doorgaans wordt gezien als misleidend. Onderzoek steunt dit laatste beeld echter niet: uit onze analyses blijkt dat non-GAAP winsten juist relevante informatie geven over de prestaties van een onderneming.

Verengelsing heeft ook voordelen

maandag, 12 september 2016

Door: Ivo Arnold

In de Volkskrant maakte commentator Martin Sommer zich de afgelopen weken tot tweemaal toe kwaad over de onstuitbare verengelsing van het wetenschappelijk onderwijs. Hij vindt het dom dat wetenschappers onze moedertaal zo achteloos terzijde schuiven. Maar zijn ongenuanceerde kruistocht tegen verengelsing is even plat als de kritiekloze manier waarop sommige onderwijsbestuurders het Engels omarmen.

CPB heeft geen oog voor vernieuwing en ondernemen

donderdag, 8 september 2016

Door: Roy Thurik, Hugo Erken en Hans Stegeman

Wat zullen ze bij D66 op hun neus hebben gekeken toen het CPB in 2012 de effecten van hun verkiezingsprogramma had doorgerekend. De partij die het sterkst had ingezet op innovatie en onderwijs kreeg niks terug voor haar vernieuwingspakket: het CPB had becijferd dat het pakket de aankomende kabinetsperiode voor een lagere economische groei zou zorgen met 0,2 procentpunt per jaar. En de ambitieuze investeringsagenda in het onderwijs zou zich pas in 2030 uitbetalen in een hoger bruto binnenlands product (bbp) met ¼ %. De innovatiestimuleringsmaatregelen van de partij kregen nog wel het prachtige label ‘kansrijk’, maar dat was het dan ook.

Wetenschap: Mix van aankoopmotivaties geeft online shoppers passende aanbevelingen uit een groot assortiment

vrijdag, 29 juli 2016

Door: Bruno Jacobs, Bas Donkers en Dennis Fok

Gepersonaliseerde productaanbevelingen in webshops of nieuwsbrieven zijn effectief, blijkt uit onderzoek. Maar als ze niet goed passend zijn, werken ze juist averechts. Voor grote webwinkels vormt dat een extra uitdaging. Veel bestaande algoritmes kunnen namelijk lastig uit de voeten met grote klantenbestanden en een breed assortiment. Ook wetenschappers hebben hun tanden inmiddels in dat probleem gezet. Zo ontwikkelden wij een veelbelovende nieuwe aanpak die schaalbaar genoeg is voor elke Nederlandse webshop én prima voorspelresultaten geeft.

RSS