Master   Masteropleidingen   Sociologie

Sociologie

Master of Science (MSc) in Sociologie

Wat mensen denken en doen is mede afhankelijk van de sociale omgeving waarin ze verkeren. Mensen gedragen zich op het werk anders dan thuis of op het voetbalveld.  Deze invloed van de sociale omgeving op bijvoorbeeld criminaliteit of van de organisatorische omgeving op de werking van een bedrijf staat centraal in de sociologie.

Als socioloog heb je een professionele blik  op maatschappelijke en organisatorische vraagstukken. Je bent een scherpe en gedreven onderzoeker en analysator. Jouw onderzoek en adviezen zijn belangrijk voor bedrijven, openbare organisaties en andere instellingen. Zij baseren hun beleid mede op sociologische inzichten in maatschappelijke problemen of de werking van organisaties.. Je levert zo een bijdrage aan beleid rond belangrijke thema’s. Denk bijvoorbeeld  aan integratievraagstukken, aan de reactie op economische crises, aan armoede en ongelijkheid, aan de organisatie van de zorg en vergrijzing. maar ook aan meer sociaal-culturele vraagstukken rondom nieuwe media, religie of de opkomst van nieuwe politieke bewegingen. Door je brede maatschappelijke oriëntatie ben je een gewilde professional, bij overheden, advies- en onderzoeksbureaus en universiteiten.

Waarom een Master in Sociologie studeren in Rotterdam?

In Rotterdam is het reguliere masteronderwijs georganiseerd rondom een tweetal onderwerpen: Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid en Arbeid, Organisatie en Management. Voor beide onderwerpen is de stad Rotterdam en haar haven en industrie een magnifiek onderzoekslaboratorium.

Carrièremogelijkheden na een Master in Sociologie

Rotterdamse sociologen herken je aan hun brede en hun kritische benadering. Je mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn divers. Afhankelijk van jouw keuze word je onderzoeker, beleidsadviseur, organisatieadviseur, docent of journalist. Je komt terecht in uiteenlopende functies in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Leerdoelen Master in Sociologie

Het ontwikkelen van een kritische houding richting sociologische theorie en beleidsvragen, waardoor je je sociologisch inzicht verdiept. Dat helpt je bij elk vraagstuk de geschikte invalshoek te kiezen. Zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden pas je toe in het onderzoek.

Doelgroep Master in Sociologie

Deze master is voor bachelors en professionals die maatschappelijke vraagstukken willen begrijpen en onderzoeken. Je kunt ook via een verkort premaster programma aan de master beginnen. Dit is vooral bedoeld voor mensen met een HBO-opleiding of een niet sociaal-wetenschappelijke bachelor. De specialisaties Arbeid, Organisatie en Management, Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid en ook de researchmaster Sociology of Culture, Media and the Arts, scherpen je geest bij het analyseren van actuele maatschappelijke onderwerpen. Wil jij je sociologische kennis verder verdiepen? Schrijf je dan in.

Toelatingseisen Master in Sociologie

Of je wordt toegelaten tot de opleiding van je keuze, hangt af van het type bachelordiploma waarmee je je aanmeldt. Afhankelijk van je vooropleiding kunnen aanvullende eisen worden gesteld, zoals het volgen van een schakelprogramma. Eventuele verdere selectie vindt plaats aan de hand van opleidingsspecifieke criteria.

Hbo- en wo-bachelors kunnen via een pre-master instromen in de verschillende masterprogramma’s van Sociologie.

Inschrijven Master Sociologie

Wanneer je je inschrijft bij de faculteit van een masteropleiding, kijkt die eerst naar je opleidingsachtergrond. Ze zullen vragen om je cijferlijst, diploma’s en soms ook om een motivatiebrief. De examencommissie bepaalt vervolgens of je direct toegang krijgt, dan wel dat eerst een schakelprogramma, schakeljaar of pre-master nodig is.

Meer informatie over: Inschrijven Master Sociologie http://www.eur.nl/uploads/RTEmagicC_cfd07c8b21.jpg.jpg

Specialisatie Master in Sociologie

Deze masteropleiding kent verschillende specialisaties, ook wel masterprogramma's genoemd. In onderstaande tabel is aangegeven welk programma in voltijd of in deeltijd te volgen is.

Masterprogramma's

Voltijd

Deeltijd

Arbeid, Organisatie en Management
Voltijd Deeltijd
Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Voltijd Deeltijd

Vraag de brochure aan van de Master in Sociologie.

Brochure Master in Sociologie