Home   Nieuws   Detail

Erasmus Universiteit zet in op open access publiceren

'Wij schrijven om door anderen gelezen te worden'

De Erasmus Universiteit Rotterdam maakt dit academisch jaar een grote sprong voorwaarts  met Open Access: het gratis publiceren van wetenschappelijk werk op het internet. Alle publicaties van EUR- en Erasmus MC-onderzoekers komen vanaf 2011 in de online databank Repub en zijn voor iedereen beschikbaar. Dit kondigde rector magnificus prof.dr. Henk Schmidt aan in zijn toespraak op de Opening van het Academisch Jaar 2010-2011 op maandag 6 september 2010.

'Als je niet gelezen wordt, bestaat je werk niet', aldus de rector. Tijdens zijn lezing sprak hij uit dat de Erasmus Universiteit het zowel voor de wetenschap als voor de samenleving belangrijk vindt dat wetenschappelijk werk breed toegankelijk is. Voor de wetenschap, omdat het delen van kennis kritiek mogelijk maakt en de productie van nieuwe ideeën stimuleert.

Voor de samenleving, omdat deze voor een belangrijk deel het onderzoek financiert. Volgens de rector hebben onderzoekers ook baat bij Open Access: het blijkt dat uit vrij toegankelijke publicaties meer geciteerd wordt door collega-wetenschappers. Citatie-indexen zijn een belangrijk instrument om de impact van wetenschappelijk werk te meten.

De online ‘institutional repositoryRePub van de Erasmus Universiteit bevat nu al meer dan
15.000 documenten. In 2006 al is besloten dat alle promovendi hun proefschriften in RePub dienden te publiceren. Die verplichting wordt nu per januari 2011 uitgebreid naar alle wetenschappelijke publicaties van EUR- en Erasmus MC onderzoekers.

Lees hier de volledige speechtekst van prof.dr. Henk Schmidt.
Bekijk hier de video van de Opening Academisch Jaar 2010-2011

Nadere informatie:

Persvoorlichting, Sandra van Beek, René Quist, tel: (010) 408 1216,
e-mail: press@remove-this.eur.nl


Publicatiedatum: 06 september 2010

Bookmark and Share