Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk | Masterclass

Iedereen is benieuwd naar Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk

Als je aan tien verschillende mensen vraagt wat geluk voor hen betekent, dan is de kans groot dat je tien uiteenlopende antwoorden krijgt. Bij werkgeluk is dat net zo, want wat (werk)gelukkig maakt, verschilt per persoon en verandert ook nog weleens in de loop der tijd. Waar de meesten het wel over eens zijn, is dat gelukkige en bevlogen medewerkers beter functioneren en presteren. In de Executive Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk gaan we hier nader op in: wat is werkgeluk, wat is het rendement ervan en hoe wórd je gelukkig(er) in je werk?

Thuiswerkende collega in online meeting met haar teamgenoten

Waarom deze Masterclass?

Zoals bestsellerauteur en werkgeluk-expert Annie McKee al zei: ‘Life is too short to be unhappy at work. Yet, many professionals who are free to shape their careers are just that: disengaged, unfulfilled, unhappy.’ Zulke inzichten in de psychologie van bloeiende organisaties, bevlogenheid en werkgeluk zijn fascinerend, maar hoe kun je werk(on)tevredenheid omzetten in bevlogenheid en zingeving? Dat is één van de vraagstukken waar we ons tijdens de Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere deelnemers waren ook zeer te spreken over:

  • Tips over hoe je een optimale werkplek ontwerpt
  • Kennis over burn-out en bore-out en hoe dit is te voorkomen
  • Inzicht in welke top-down en bottom-up benaderingen bijdragen aan een bloeiende organisatie
  • De eye-opener over welke leiderschapsgedragingen cruciaal zijn voor de bevlogenheid en prestaties van teams
  • Handvatten voor leiders zodat ze kunnen inspireren, empoweren en bijdragen aan het welzijn en de prestaties van hun medewerkers

De belangrijkste informatie van deze Masterclass op een rij

Investering
De investering voor deze tweedaagse Masterclass bedraagt € 1.950,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief lunches, diner, snacks en drankjes. Wil je gebruikmaken van de mogelijkheid tot overnachting op locatie, dan komen deze kosten er nog bij.

Locatie
De locatie die we hebben gekozen voor de Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk is Hotel Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. Gelegenheid tot overnachten is aanwezig.

Groepsgrootte
Om zeker te zijn van voldoende interactie en ruimte voor onderlinge discussie, hanteren we voor deze Masterclass een groepsgrootte van maximaal 25 deelnemers.

Voertaal
De voertaal van de Executive Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk is in beginsel Nederlands. Een aanzienlijk deel van het presentatiemateriaal is in het Engels, waardoor deze Masterclass ook voor anderstaligen prima te volgen is.

Modules
Volgens een studie van Gallup 155 landen in 2021 is 85% van de werknemers niet bevlogen aan het werk. Dit terwijl onderzoek van het Erasmus Centre of Excellence for Positive Organizational Psychology aantoont dat bevlogenheid positief samenhangt met belangrijke organisatie-uitkomsten zoals prestaties en omzet. Het economische voordeel van het verhogen van de bevlogenheid is dan ook enorm, en een geweldig voorbeeld van win-win-win: winst voor het individu, voor de organisatie, én voor de samenleving. Maar hoe doen we dat?

Professor Arnold Bakker is één van ‘s werelds meest gerenommeerde experts op het gebied van de psychologie van arbeid en organisaties. Hij is in de afgelopen vijf jaar steeds opgenomen in Thomson Reuters’ lijst van ‘The World’s Most Influential Scientific Minds’. In de tweedaagse Executive Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk (The Secrets of Employee Engagement) bespreekt hij de wetenschap van positieve emoties op het werk en bevlogenheid. Daarnaast komen de mogelijkheden om happy workplaces te creëren aan bod, uitmondend in de toepassing van evidence-based strategieën om tot bloeiende organisaties te komen.

Dag 1:
De wetenschap van positieve emoties en bevlogenheid
Elke dag laten we ons, ook op het werk, leiden door emoties. Zijn we moe of verdrietig, dan hebben we minder energie om met de complexiteit van het werk om te gaan. Als we ons daarentegen gelukkig of enthousiast voelen, staan we open voor nieuwe ervaringen en kunnen we creatief en productief zijn. Hoe kunnen we deze inzichten uit de positieve psychologie gebruiken om organisaties te laten floreren? Op de eerste dag van deze Executive Masterclass leren deelnemers over de wetenschap van positieve emoties en over het ontwerpen van taken, banen en organisaties. We passen wetenschappelijke theorieën zoals de Job Demands-Resources-theorie toe om een optimale werkomgeving te ontwerpen, rekening houdend met de factoren die van invloed zijn op emoties en het welzijn van medewerkers. Ook bespreken we de rol van leidinggevenden bij het bevorderen van een klimaat van bevlogenheid. We analyseren daarnaast de omstandigheden die creativiteit bevorderen en gebruiken wetenschappelijke literatuur om een beter inzicht te krijgen in het realiseren van out-of-the-box vormen van creativiteit.

Dag 2:
Bloeiende organisaties & Happy workplaces
Strategieën om bloeiende organisaties en een gelukkige werkomgeving te creëren, dat is wat we gaan verkennen op de tweede dag van deze Executive Masterclass. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om medewerkers hun eigen functie, inclusief functie-eisen en benodigde middelen, te laten vormgeven via job crafting. Een andere strategie schuilt in de focus op sterke punten van medewerkers, zoals sociale intelligentie, doorzettingsvermogen en humor. Deelnemers aan de Masterclass identificeren hun eigen sterke punten en leren over nieuwe manieren om juist deze punten in het werk te gebruiken. Dit is buitengewoon effectief bij het bevorderen van (werk)geluk, bevlogenheid en prestaties, omdat personen die hun sterke punten gebruiken authentiek kunnen zijn en een hoog niveau van zelfmanagement en zelfeffectiviteit ervaren. Daarnaast worden verschillende bottom-up benaderingen gepresenteerd die medewerkers kunnen gebruiken om hun bevlogenheid bij het werk te vergroten. Aan bod komen, onder andere energiemanagement en playful work design. Deze laatste strategie focust op plezier en competitie om werk waardevoller te maken en de betekenis van prestaties te vergroten.

EHERO
EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organization) is het multidisciplinaire kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar missie is om bij te dragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen, waarbij geluk wordt opgevat als welbevinden, levensvoldoening en kwaliteit van leven. EHERO onderneemt daartoe onderzoek- en onderwijsactiviteiten die mensen en organisaties, zowel overheden, bedrijven als (semi)publieke instellingen, in staat stellen om zélf meer weloverwogen keuzes te maken. 

Benieuwd naar onze inspirerende sprekers en de programmaleiding? Lees er alles over in het overzicht!

De collegedagen van de eerstvolgende editie van Executive Masterclass Het Geheim van Bevlogenheid en Werkgeluk zijn nog niet bekend.  

De Masterclass is geschikt voor iedere Directeur, CEO, (Mede-)Eigenaar, Coördinator Duurzame Inzetbaarheid, HR Manager, Teamleider, HR Adviseur, Manager Loopbaan- en Mobiliteitscentrum, Beleidsmaker, Chief Happiness Officer, Preventie Adviseur, Psycholoog, Agile Coach en Projectmanager die geïnteresseerd is om meer te leren over de toepassing van de meest recente wetenschappelijke inzichten in positieve emoties, bevlogenheid (employee engagement), en geluk op het werk. Ook voor ondernemers en hun adviseurs is deze Masterclass een bron van inspiratie, want er wordt uitgebreid ingegaan op het verkennen van nieuwe manieren van werken.

Deelnemers ontvangen na afronding een certificaat van deelname vanuit EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation), verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De gemiddelde overall score voor deze Masterclass is een 8,5, de gemiddelde NPS is +62 en voor de sprekers kwam de gemiddelde beoordeling uit op een 8,4. Een greep uit de bevindingen van de deelnemers:

‘Zeer waardevolle Masterclass, goede balans tussen theorie vanuit wetenschappelijk oogpunt en toepasbaarheid in de praktijk’ - Ramon Dölle, Afdelingsmanager Gemeente Rotterdam

‘Playful learning, this Masterclass made me happy and engaged' - Annemie Schuitemaker, Directeur Career & Live

‘Het is zo leuk, deze Masterclass, en echt superenthousiast, zoveel nieuwe inzichten! Slopend en vermoeiend maar ik bruis er helemaal van!’ - Judith Combrink, Teamleider Stedin Netbeheer

Nadèche Kuster

Programmacoördinator

E-mailadres
ehero@ese.eur.nl
Telefoonnummer
010 408 11 17

Meer lezen over Bevlogenheid en Werkgeluk? Check onderstaande blogs!

Werkgeluk: liever je hart luchten dan een duur bedrijfsuitje

Twee vrouwelijke collega's voeren een gesprek met elkaar op een rustige plek

Rendement van Geluk: de take-aways

Twee collega's die lachen tijdens werktijd

Jongeren vinden balans belangrijker dan salaris

Handen die met Srabble-letters de woorden 'work' en 'life' in balans houden

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen