De Kracht van Integriteit | Masterclass

Meld je aan voor de Masterclass De Kracht van Integriteit van de Erasmus Universiteit!

Als er één ding zeker is, dan is het wel dat onze omgeving dynamisch is. Sterker nog, de laatste jaren volgen veranderingen elkaar in steeds sneller tempo op. Ook wordt er veel gesproken en geschreven over fraude. In iedere organisatie gaat er wel eens iets mis en dan wordt het thema integriteit voor leidinggevenden zeer interessant. Vandaar dat het Executive Program ‘De Kracht van Invloed’ een Masterclass heeft ontworpen over de kracht van integriteit.

Masterclass De Kracht van Integriteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Waarom deze Masterclass?

Voor leidinggevenden is integriteit een belangrijk thema, omdat het de organisatie in brede zin beïnvloedt. Bij integriteit gaat het om het juiste doen als er niemand kijkt of juist als iedereen meekijkt. In het eerste geval kan men het verkeerde doen zonder dat iemand erachter komt en in het tweede geval kan men onder druk staan om datgene te doen wat iedereen verwacht, zelfs als dit verkeerd is. De kracht van integriteit is de motivatie om het goede te doen en het verkeerde te laten.

Het is een tweesnijdend zwaard dat een positieve invloed heeft bij aanwezigheid en een negatieve invloed bij afwezigheid. De waarde van integriteit wordt dan vaak ook pas beseft als het er niet meer is. Om effectief leiding te kunnen geven is het van belang integriteit te doordenken en doorleven, te weten wat de kracht van integriteit is en zicht te hebben op de valkuilen en goede praktijken van het managen van integriteit. In deze Masterclass komt dit allemaal op een inspirerende en praktische wijze aan bod. Neem je deel aan de Masterclass de kracht van integriteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, dan kun je rekenen op:

 • Kennis en inzichten in wat integriteit ten diepste is
 • Handvatten die je helpen om integriteit te zien, herkennen en meten
 • Inzicht in integere medewerkers versus integere organisaties (die laatste bestaat niet)
 • De nodige kennis betreffende prevalentie
 • Een helder beeld bij wat de gevolgen zijn van niet-integere medewerkers

De belangrijkste informatie van deze Masterclass op een rij

Investering
De investering voor deze Masterclass bedraag € 595,-. Dit bedrag is vrij van BTW en inclusief al het benodigde lesmateriaal, consumpties en maaltijden gedurende de collegedagen.

Locatie
Het college wordt gegeven op een prachtige locatie centraal in het land met voldoende parkeergelegenheid.

Groepsgrootte
Tijdens het programma ligt de focus op zowel de theorie als de interactie en daardoor werken we met kleine groepen. Er zijn voldoende momenten voor inspiratie/reflectie tussen docenten en deelnemers en deelnemers onderling.

Tijdens de Masterclass De Kracht van Integriteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gaan we in op de volgende vragen/onderwerpen: 

 • Wat is integriteit ten diepste?
 • Hoe ‘meet’/’zie’ je het?
 • Integere medewerkers versus integere organisaties (die laatste bestaan niet)
 • Prevalentie
 • Wat zijn de gevolgen van niet-integere medewerkers?
 • Hoe kun je als leidinggevende integriteit in de organisatie bevorderen?
 • Het tweesnijdend zwaard van integriteit
 • Waarom integriteit het belangrijkste is in het werk, maar ook makkelijk wordt prijsgegeven
 • Methoden om de eigen, ware integriteit als persoon en organisatie te achterhalen
 • Wat is onderscheidend aan integere leidinggevenden?
 • Valkuilen en goede praktijken bij het managen van integriteit.

Onze docent tijdens deze Masterclass is prof. dr. Muel Kaptein, hoogleraar Ethiek en Integriteit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was in 2002 de eerste hoogleraar Integriteit in Nederland.  Muel heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de integriteit binnen organisaties. Eveneens heeft Muel veel praktijkervaring op het gebied van integriteit als zijnde organisatieadviseur en auditor sinds 1996 bij KPMG Integrity & Compliance, voorzitter van verschillende commissies integriteit en als bestuurder en leidinggevende.

De Masterclass staat onder leiding van Dr. Antoinette Rijsenbilt, die een bijzondere interesse heeft in vraagstukken waarin economie, leiderschap, governance en psychologie samenkomen. Zij heeft diverse financiële functies vervuld, zowel in complexe internationale organisaties als in het Nederlandse MKB. Zij behaalde haar doctoraal bedrijfseconomie in 1991 en haar doctoraat in 2011. Daarnaast studeerde zij psychologie aan de UvA en behaalde een bevoegdheid tot eerstegraads docent Economie aan de VU. Vanaf 2009 is zij verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de persoonlijkheid (in het bijzonder op de narcistische persoonlijkheid van bestuurders en de effecten daarvan op de bedrijfsvoering.

Coördinatie van de Masterclass is in handen van IJfke Geerkens (Program Coordinator).

De eerstvolgende editie van deze Masterclass vindt plaats op 31 januari 2024 van 13.00 - 19.00 uur in conferentiecentrum Samaya in Werkhoven (nabij Utrecht).

 

Na afronding van de Masterclass De Kracht van Integriteit ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname namens Erasmus Economics & Business Executive Education, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Masterclass De Kracht van Integriteit van Erasmus Universiteit Rotterdam

IJfke Geerkens

Program Coordinator

E-mailadres
esaa-kvi@ese.eur.nl
Telefoon
010 - 408 14 92
Adres
Burgemeester Oudlaan 50 | Van der Goot Building, Kamer M5-19
3062 PA
Rotterdam

Meer lezen over Leidinggeven? Check onderstaande blogs!

Narcisme onder CEO’s: constructief of destructief?

Witte kroon die aan een paar draadjes hangt

Goed leiderschap is streven naar een beter mens worden

Leidinggevende kijkt goedkeurend naar haar beeltenis in een raam

Narcissism and leadership: an intricate relationship

Man steekt hand uit naar zijn eigen spiegelbeeld

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen