5 tips om een toezichthoudende rol te vinden

Een kop koffie drinken tijdens een sollicitatieprocedure is altijd een goed idee

Een job als Toezichthouder is veelzijdig, intellectueel uitdagend en dynamisch. Daarnaast is werken als Toezichthouder nuttig voor de samenleving, want terwijl je risico’s in kaart brengt, stuit je vaak op kwetsbaarheden die het bedrijf zelf nog niet in beeld had. Kortom, redenen genoeg om te kiezen voor een baan binnen een Raad van Toezicht. Maar: zoveel bedrijven en organisaties, zoveel RvT’s. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? Wij helpen je op weg met vijf tips.

1. Bedenk waar je kracht ligt

Op het moment dat je aan een vervolgstap als Toezichthouder denkt, ben je meestal aardig op weg in je carrière. Grote kans dus dat je al goed zicht hebt op je eigen sterktes. Bedenk vervolgens waar jij waarde zou kunnen toevoegen in termen van deskundigheid of netwerk en breng vervolgens focus aan op die sector of branche. Met hagel schieten is immers zonde van je tijd!

2. Gebruik je enthousiasme

In principe committeer je je als Toezichthouder voor twee termijnen van vier jaar, dus is het wel handig dat je weet waar je aan begint. Bedenk terwijl je je aan het oriënteren bent, van welk type organisatie of misschien wel welk specifiek bedrijf jij enthousiast wordt. Het loont om in dit stadium van je zoektocht kritisch te zijn, het gaat tenslotte om een langdurige match.

3. Maak gebruik van je netwerk

Na het aanbrengen van focus en het maken van een shortlist van bedrijven waar je enthousiast van wordt, is het tijd voor een koffiedate. Bestudeer de roosters van aan- en aftreden van bestuursleden; wellicht komt er een vacature op korte termijn. Ken je iemand die in de Raad van Bestuur zit of heb je een kennis die je in contact kan brengen met een raadslid? Veel mensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen; laat je dus vooral introduceren.

4. Zorg voor een gemotiveerde match

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk, dus óók als je op zoek bent naar je (eerste) toezichthoudende rol. Is er een vacature met profielbeschrijving beschikbaar? Maak een lijstje met aanknopingspunten tussen jou en de positie in de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen. Als je een sollicitatiebrief schrijft, zorg dan voor voldoende verbinding tussen het gevraagde profiel en jouw ervaringen en competenties.

5. Overweeg een stageplek

Weet je eenmaal waar jij jouw kwaliteiten als Toezichthouder wil gaan inzetten maar is er voorlopig geen vacature? Overweeg dan om te vragen naar een stageplek. Op deze manier maak je alsnog vlieguren (die weer van pas komen in latere sollicitaties), én je laat zien dat je committed bent. Als dat geen match wordt…!

Bij een rol als Toezichthouder komen hele andere competenties, verantwoordelijkheden en dynamieken dan je wellicht gewend bent. Om van de overstap naar lid van een Raad van Toezicht of een Commissariaat een succes te maken, is het van belang dat je je bewust bent van deze verschillen. Tevens is het fijn om te kunnen levelen met gelijkgestemden, en om van elkaar te leren, in ons Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders bijvoorbeeld. Of schrijf je alvast in voor één van onze Masterclasses, zoals Besturen van Netwerken of Financieel Management voor Commissarissen en Toezichthouders.

Meer informatie

Meer weten over de rol van Commissarissen en Toezichthouders? Bekijk ons Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders en het Programma voor (ervaren) Commissarissen en Toezichthouders

Gerelateerde content
Dat kunstmatige intelligentie verder gaat dan gepersonaliseerde advertenties of een gerobotiseerde helpdesk, is inmiddels gemeengoed.
Gezicht dat is opgebouwd via kunstmatige intelligentie
Stel, je bent toe aan een carrièrestap en je weet wat je wil: een toezichthoudende rol. Hoe pak je dat aan? Met de vijf stappen in dit blog maak jij er werk van!
Een goed ingerichte werkplek zorgt voor concentratie

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen