Alumni aan het woord: Specialist in alle belastingzaken

Rotterdam Skyline - foto door Iris van den Broek

Staat er vanavond kipfilet met een voorverpakte salade op het menu? Grote kans dat die beide bij Plukon Food Group vandaan komen, één van de grootste Europese spelers in gevogelte en kant-en-klaarmaaltijden. Tom Harberts is er tax specialist en overlegt met controllers van achttien vestigingen uit zes verschillende landen over fiscaliteit, waaronder tax compliance, tax assurance, tax accounting en transfer pricing. Vorig jaar volgde hij het executive program Transfer Pricing. 

Een goede tax specialist moet kritisch en communicatief zijn, stevig in zijn schoenen staan en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. “Je moet immers beslissingen voor de hele groep kunnen overzien”, zegt Harberts. Sinds 2018 werkt hij bij Plukon Food Group. Een baan waarin zijn eerder opgedane juridische en economische ervaring bij PWC en zijn studie Fiscaal Recht samenkomen. Hij overziet voor de hele Plukon Food Group alle belastingmiddelen. Van belastingaangiftes en jaarrekeningen tot het meedenken over fiscale aspecten van financieringsstructuren, acquisities en herstructureringen.

Gezamenlijk doel, verschillende uitwerkingen

Harberts zorgt dat het bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving om, onder meer, boetes van belastingdiensten te voorkomen. Aan de andere kant brengt hij mogelijkheden en risico’s van bijvoorbeeld een herstructurering in kaart. “Het lastige aan dit werk is up-to-date blijven van alle buitenlandse wetgeving. Op het gebied van transfer pricing zie je steeds meer Europese initiatieven ontstaan die een gezamenlijk doel nastreven: meer transparantie. Bijvoorbeeld het inzichtelijk maken van grensoverschrijdende transacties. De invulling van de regels kan echter per land verschillen, dus het is een vereiste dat je op de hoogte bent van de verschillende nationale regelgevingen.”

Geen exacte wetenschap

Transfer pricing - het handelen tussen groepsmaatschappijen alsof je handelt met derden - vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de tax specialist. Het is aan Harberts om bij een transactie tussen twee groepsmaatschappijen over landsgrenzen heen zo weinig mogelijk transfer pricing risico te lopen. Daarnaast is het van belang om voldoende inzicht te krijgen in de transacties tussen groepsmaatschappijen en deze goed te kunnen duiden. “Tijdens het executive program Transfer Pricing heb ik vorig jaar geleerd dat het niet zo zwart-wit is als dat op het eerste gezicht lijkt. Het is belangrijk om de systematiek van de verschillende landen te doorzien en kennis over de hele groep en de individuele transacties te hebben om de juiste beslissing te nemen.”

Op de goede weg

Inmiddels heeft Harberts de lessen in praktijk gebracht. “Gelukkig hoefden we daarvoor niet alles om te gooien, want we bleken al aardig op de goede weg te zitten. Het executive program Transfer Pricing heeft geholpen om de transfer pricing dossiers te verduidelijken. Ook hebben we de opgedane kennis gebruikt om de externe accountant nadere inzichten te verschaffen in onze transfer pricing systematiek, waardoor dit geen ‘black box’ tijdens de jaarrekening controle was. Ten slotte wordt de opgedane kennis momenteel gebruikt om transfer pricing nadrukkelijker onderdeel uit te laten maken van het tax control framework.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen