Ethisch investeren door pensioenfondsen

Trouw
APG

Onno Steenbeek, hoogleraar risicobeheer van pensioenfondsen aan Erasmus School of Economics, gaat, in een artikel van Trouw, in op de ethische kant van investeringen door pensioenfondsen. Hoewel een sector lucratief is, betekent dat dat het ook ethisch is?

Vanwege de oorlog in Oekraïne wil minister Ollongren dat pensioenfondsen meer in wapens moeten investeren en noemde bedrijven die dat niet doen een deel van het probleem. Aan de ene kant is dit investeren zeer lucratief, maar toch zijn er ethische belemmeringen die de fondsen tegenhouden. Bepaalde fondsen geven aan daarin mee te gaan, hoewel het ene fonds meer in wilt zetten dan de ander. 

Steenbeek begrijpt de worsteling die de fondsen meemaken. In principe mag je gewoon investeren in de wapenindustrie. Het doel van de pensioenfondsen is natuurlijk een goed rendement behalen voor hun klanten. Toch is een verwijt over de ethiek van bepaalde sectoren snel gemaakt. Pensioenfondsen ontvangen op dat vlak veel druk van hun leden. Bepaalde wapen categorieën staan wel op de zwarte lijst van de Verenigde Naties. Zodra je daarin investeert kan je sancties verwachten, dus dat is iets waar de pensioenfondsen wel met hun handen vanaf blijven. 

Kijkend naar de aandelenmarkten is het in ieder geval wel zichtbaar dat investeren in wapens zeer lucratief is. 

Professor
Onno Steenbeek, hoogleraar risicobeheer van pensioenfondsen aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van Trouw, 22 februari 2024, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen