Liefde gaat verder dan tevredenheid

Het softwarebedrijf AFAS uit Leusden kent een organisatiecultuur waarin liefde voor de medewerkers centraal staat. Om deze cultuur overeind te houden, wordt een strenge selectieprocedure ingezet om mensen te werven die passen bij het bedrijf. Dit leidt tot een hoge betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers. Daarbij komt dat het verzuimpercentage zeer laag ligt, in 2019 was dat 1,6 procent.

Liefde wordt door vele leidinggevenden in het bedrijfsleven nog steeds gezien als iets dat te ‘soft’ is voor een organisatie. Medewerkerstevredenheid of werkgeluk zijn begrippen die eerder gebruikt worden. Toch koos men bij AFAS bewust voor het begrip ‘liefde’ in relatie tot de medewerkers. “Dit is organisch ontstaan”, aldus Britt Breure, HR-directeur bij AFAS. “We waren op zoek naar een begrip dat onze gerichtheid op de medewerkers beter omschreef dan ‘tevredenheid’ of ‘geluk’ en zo kwamen we uit bij liefde.”

Lief en leed
AFAS geeft hier bijvoorbeeld invulling aan door regelmatig een Cultuurcafé voor alle medewerkers te organiseren, waar CEO Bas van der Veldt een update geeft over de gang van zaken in de organisatie. In het Cultuurcafé kan lief en leed gedeeld worden over werk of privézaken. De geboorte van een kindje, de ziekte van een medewerker of de introductie van een innovatie door een team komen dan onder andere aan bod. Deze bijeenkomst kan in de huidige tijd niet in het grote theater in het AFAS-gebouw gehouden worden. Daarom is het Cultuurcafé omgezet naar de online omgeving. Twee keer per week is er een corona-update. Medewerkers komen dan ook aan het woord om iets over hun eigen situatie te delen.

Roken uit den boze
Dat deze liefde helemaal niet soft is, blijkt wel uit een interview van Bas van der Veldt met Het Financieele Dagblad (FD, 13 december 2019). Een sigaret roken in zijn bijzijn is uit den boze, zo weet iedere medewerker. “Door onze vertrouwensband kunnen we met medewerkers zelfs over ongemakkelijke onderwerpen praten. Bijvoorbeeld dat je uit liefde zegt ‘Je moet stoppen met roken of gezonder gaan eten’”, aldus Breure.

Meer informatie

Wil je meer weten over het toepassen van het concept liefde in een organisatie?

Bekijk dan ons Executive Program Liefde in Bedrijf

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen