Solliciteren op een rol als Commissaris? Volg deze 5 stappen!

Een goed ingerichte werkplek zorgt voor concentratie

Stel, je bent toe aan een carrièrestap en je weet wat je wil: een toezichthoudende rol. Maar het is al even geleden dat je een sollicitatieprocedure doorliep. Sterker nog, je hebt al in geen tijden je eigen cv hoeven door te sturen en je LinkedIn-profiel kan ook wel een update gebruiken. Hoe pak je dat dan het beste aan? In dit blog delen we vijf tips met je zodat jij op de juiste manier werk maakt van jouw sollicitatie naar een rol binnen een Commissariaat!

 1. Zorg ervoor dat je gevonden wordt
  Is je LinkedIn-profiel up-to-date en voorzien van een recente profielfoto? Dan is het tijd om te bekijken of je netwerk aanknopingspunten heeft met de organisatie(s) waar jij enthousiast van wordt en waar jij waarde zou kunnen toevoegen als Commissaris. Leg contact met connecties die jou zouden kunnen introduceren en maak in je LinkedIn-summary of -tagline bekend dat je openstaat voor een toezichthoudende rol en in welke sector.
   
 2. Laat alerts het zoekwerk doen
  In plaats van zelf op zoek te gaan naar vacatures, kun je er ook voor zorgen dat de vacatures jouw kant op komen. Via Google Alerts bijvoorbeeld, of sites als Meesterbaan.nl, Zorgvisie.nl, Intermediair.nl maak je heel eenvoudig een profiel met alert aan zodat (nieuwe) vacatures die daarop aansluiten automatisch naar jouw e-mailadres worden gestuurd. Ook op LinkedIn kun je jouw zoekwensen instellen; kom maar op met die vacatures!
   
 3. Maak gebruik van intermediairs
  Arbeidsmarktprofessionals die werkzaam zijn in het segment van jouw keuze zijn uitstekend op de hoogte van wat er speelt. Hoe je dit in je voordeel kunt laten werken? Maak een lijstje van headhunters en werving- en selectiebureaus die actief zijn binnen jouw focusgebied. Ga kennismaken en vertel jouw intermediair voor welke vacature je benaderd wil worden. Voor een optimaal aanbod stel je ook job-alerts in op de websites van deze bureaus.
   
 4. Geef je cv de juiste make-over
  Of het nu al even geleden is dat je je cv ging updaten of niet; een cv voor een toezichthoudende rol vraagt om een andere inhoud dan een cv voor een executieve rol. Let hier dus op dat wanneer je je cv gaat herschrijven. Hoe je dat doet? Vertaal de ervaringen die je hebt in je executieve rol naar de commissarisrol. Heb je bijvoorbeeld veel internationale ervaring? Herformuleer de afzonderlijke ervaringen dan als ‘ervaring in verschillende landenculturen’.
   
 5. Benadruk de skills die ertoe doen
  ‘Daadkrachtig, besluitvaardig, actiematig’…het zijn allemaal typeringen die prima passen bij een executieve rol. Wees hier dus terughoudend mee bij het schrijven van je toezichthouders-cv. Kwaliteiten als ‘beschouwend’ en ‘analytisch’ passen veel meer bij een commissariaatsrol; leg hier dus vooral de nadruk op. Houd je cv verder kort en kernachtig en voeg eventueel als bijlage je executieve cv toe.

Een functie als Commissaris binnen een Raad van Toezicht vraagt hele andere competenties, verantwoordelijkheden en dynamieken dan je wellicht gewend bent. Overstappen van een executieve rol naar een toezichthoudende rol gaat het beste als je je bewust bent van deze verschillen. Daarnaast is het fijn om te kunnen levelen met gelijkgestemden, en om van elkaar te leren. Het Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders van Erasmus Governance Institute maakt je wegwijs in deze mooie nieuwe rol. Benieuwd op welke manieren wij nog meer kunnen bijdragen aan jouw carrière als Commissaris? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op; wij maken graag kennis met je!

Meer informatie

Meer weten over de rol van Commissarissen en Toezichthouders? Bekijk ons Programma voor Nieuwe Commissarissen en Toezichthouders en het Programma voor (ervaren) Commissarissen en Toezichthouders

Gerelateerde content
Redenen genoeg om te kiezen voor een rol als Toezichthouder. Hoe je ervoor zorgt dat je de juiste keuze maakt? In dit blog helpen we je op weg met vijf tips.
Een kop koffie drinken tijdens een sollicitatieprocedure is altijd een goed idee
Dat kunstmatige intelligentie verder gaat dan gepersonaliseerde advertenties of een gerobotiseerde helpdesk, is inmiddels gemeengoed.
Gezicht dat is opgebouwd via kunstmatige intelligentie

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen