Asielcrisis in Nederland

Wat doet het kabinet om de problemen omtrent de asielcrisis op te lossen en waar zitten de grootste uitdagingen?

In Nederland is er momenteel een asielcrisis. Dat komt vooral, omdat de capaciteit van de opvang wordt afgestemd op de instroom van asielzoekers. De bedoeling was dat er meer kleine opvanglocaties zouden komen en dat er flexibeler gewerkt zou worden. Helaas komt daar weinig van terecht. Wat doet het kabinet om deze crisis aan te pakken?

Hoe is de verdeling van de opvang?

Uit onderzoek van het NRC blijkt dat asielzoekers vooral worden opgevangen in de noordelijke provincies. Verder blijkt uit een analyse van de NOS dat drie van de vijftig grootste gemeenten de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers hebben opgevangen. Naast de manier van werken van de asielzoekerscentra (azc's), zorgt ook de woningnood voor opstopping; sommige mensen in de asielzoekerscentra, zouden eigenlijk allang weg moeten zijn, maar komen moeilijk aan een sociale huurwoning.

Het aanwijzen van azc's

Het kabinet kan buiten de gemeentes om een azc aanwijzen, omdat sommige locaties al eigendom zijn van de Rijksoverheid. Het liefst wordt er gezorgd voor grote opvanglocaties, dat is vooral om te zorgen voor efficiëntie. Om goed te kunnen zorgen voor alle asielzoekers, is er veel nodig (eten, drinken, beveiliging, begeleiding en gezondheidszorg).Dat is makkelijker als de locatie groter is.

Asielstop 

Lokale VVD'ers roepen in verband met de problemen in Ter Apel op tot een asielstop. Staatssecretaris Eric van der Burg stelt dat dat niet zo makkelijk gaat. Als de mensen zich in Nederland melden, kunnen ze niet geweigerd worden. Dat is opgelegd vanuit internationale verdragen, onder andere het VN-vluchtelingenverdrag en rechten en plichten die vastgelegd zijn binnen de Europese Unie. 

Meer informatie

Benieuwd naar hoe deze en andere hieraan gerelateerde problematiek opgelost kan worden? Bekijk dan onze opleiding "Governance van Migratie en Diversiteit"!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen